• belli teknikleri kullanarak başka insanları okuyabilmek için kullanabileceğin bir çok bilimsel yöntem vardır.

    insanların görünüşleri sözlerinden çok daha fazlasını anlatır. kıyafetlerine dikkat et.

    şık iş kıyafetleri giymesi başarı hırsına,vücudu gösteren kıyafetler dikkat çekici olma güdüsüne bağlanabilir.
    taktığı takılara dikkat et. bu takılarda kullandığı semboller o kişinin dünya görüşüne yönelik pek çok ipucu verir.
    duruşuna dikkat et. dik bir kafa ve duruş kendine güveni gösterirken öne eğilmiş kafa ve gövde kendine güvensizliğe bağlı korunma ihtiyacına delil olabilir.

    karşındaki insanla alakalı bir çok bilgi aslında beynin tarafından işlenir ancak çok az bir kısmını bilinçli olarak fark edersin.

    bu bilgilerin bilinçaltı kısmı iç güdü veya his olarak sana duyurulur. birini ilk gördüğün anda " gözün tutmadıysa" bu hissi boş verme ve o kişiyi daha dikkatle incelemeye başla.
    çünkü beynin sana bazı çelişkili sinyaller konusunda uyarı vermektedir. bazen bu uyarılar oldukça yoğun gelir ve bazı insanlarla konuştuktan sonra ya kendini halsiz hissedersin ya da bir yerlerin ağrımaya başlar. bunun sebebi beyninin senin dikkatini çekmeye çalışırken aşırı enerji harcamasıdır.

    kısacası her ayrıntı okumasını bilirsen sana çok şey anlatır.
  • kendinden yola çıkmaktır.
    kendinden çıkmaktır.
  • bilimsel araştırmanın gereksinim duyduğu en önemli eylem.
  • bilimsel calismanin ilk adimi olarak bilinir. ancak, bu oldukca tartismali bir konudur cunku gozlem, kafanizin arkasinda bir yerlerde bir teori kirintisi yok ise, bir boka yaramaz. oturup bos bos bir seyleri gozlemleyemezsiniz. newtonun kafasina 332 tane elma bile dusse, akli yercekimi ile mesgul olmasaydi bir ise yaramazdi yani. dolayisiyla, gozlem teori yuklu bir seydir. bilimsel arastirmalarin ilk adimi, gozlem degil merak ve sezgisel bir tahmindir.
  • en cok guvenilen duyu organı kullanılarak yapılan, gereksiz konusmalardan kurtaran, bos davranıslardan koruyan ama dogru sonuc* alabilmek icin 'yeterli' surenin feda edilmesi gereken hareket
  • gormeyi bilen ve düşünebilen her insanın yapabileceği eylem...
  • yalnızca bilim için değil, sanat için de yaşamak için de gereken ilk adımdır.
    "ruhun penceresi olarak isimlendirebileceğimiz göz doğanın sonsuz eserlerini tamamen ve fazlasıyla değerlendirebilen temel bir araçtır. kulak ikinci sıradadır. onun saygınlığı gözün gördüklerini işitmesinden gelir." - leonardo da vinci
  • algıyı korumak için gereken eylem

    sanat algısı meselâ, estetik kaygılarla etrafa bakmadan bir insanda bu algı oluşabilir mi? sanmıyorum. sahip olunan algı düzeyini korumak için bile gözleme ihtiyaç var. gözlem kontrol edilemez boyuta gelirse acıyı arttırıyor. kimileri varoluş sancısı olarak adlandırıyor bu durumu kimileri ise farkında bile değil. zaten "varoluş sancısı" diyenler de algıdan çok algılayan kişiyi kaynak gösteriyor. oysa gözlem olmasa hiç biri olmayacak, cehalet mutluluktur da denilebilir. gözlem ise hiç hissedilmemiş olsa bile acıyı algılamaya neden olabiliyor. sorgulamayla başlayan, insana özgü olduğuna inandığım çeşidi, insana yakışır biçimde acıtıyor. zaten delilik de doğada sadece insana özgü degil mi?
  • analiz etmek ne denli zihni yoruyor ve zehirliyorsa
    gözlemlemek o denli dinlendirir geliştirir ve temizler
  • "içimde, hiç ummadık bir gözlemin mutluluğu yükseliyor ve içimi ısıtıyor. aslolan hayat, gizli hayat."
hesabın var mı? giriş yap