• 4 ay önce ziyarete açılan 5 yeni salonu muh-te-şem!!!
    öncelikle çok güzel dizayn etmişler ve özenmişler, her halinden belli. sadece 3-4 saatimi yeni açılan salonlarda geçirdim ve eserleri sunum şekilleri çok güzel olmuş! hele lahitlerin olduğu kısımda kalbimi bıraktım! lykia lahdi, satrap lahdi, o muhteşem iskender lahdi, ağlayan kadınlar lahdi… gerçekten hayranlıkla baktım, özellikle de iskender lahdi'ni inceleyin derim o detaylar, figürler…
    sonrasında da heykeller var, muazzam bir şekilde sergileniyor. aralara serpiştirilen mozaikleri de atlamayın.
    üst katta da resmen şov bekliyor ziyaretçileri ama en en özel parçası bence yılanlı sütun'a ait yılan başından birinin burada sergilenmesi (diğer ikisi kayıp zaten).
    troya salonu ise ayrı bir güzel! gösterilerle, görsellerle canlandırmalar yapılmış ve troya'nın 10 katını eserleriyle birlikte tek tek görebiliyorsunuz!
    dünyanın en önemli müzelerinden biri ve en önemli eserlerine de sahip, mesela kadeş antlaşması ve burnumuzun dibindeyken gidip görmek lazım.
  • bu müzeyi ziyaret etmeniz için bir sebep daha bırakıyorum, öncesinde ziyaret edenler için de tekrar ziyaret nedenidir:

    sidamara lahdi artık orijinal eros başı ile ziyarete açık, bugün itibariyle plaster kopyası yerine orijinal halini görebilirsiniz.

    detaylar: #139452632
  • türkiye'nin ve istanbul'un ilk müzesi olmasına, koleksiyon sayısı milyonu bulmasına ve oldukça etkileyici bir koleksiyonu olmasına rağmen 500 bin kişi bile gitmemiş müzeye geçen yıl.

    avrupa'da ve amerika'da dünyanın önde gelen müzelerini gezdim, gördüm ve gerçekten müthiş bir koleksiyon var müzede. dünyanın en iyisi olmasa da, en iyi koleksiyonlardan birine sahip ve sergilenemeyen on binlerce parça var. harika bir bahçesi var, harika bir iç ortam var; ancak maalesef değerlendirilemiyor. ayasofya ve topkapı'nın da gölgesinde kalıyor biraz ve yerli/yabancı turist bu müzeye çekilmiyor.

    burada uzun zamandır devam etmekte olan bir restorasyon vardı. en son 2019'un sonunda gittim, mevcutta ne durumda bilemiyorum gerçi. ümidim restorasyon sonrasında bahçesinin de düzenlenmesi ve bahçedeki koleksiyonun genişletilmesi ve iç alanda da etkin bir kullanımla dönüşümlü sergilerin yapılması. mevcutta da dönüşümlü bir sergi sistemi izleniyor; ancak efektif bir yapısı yok. istanbul'da insanlık tarihinin en önemli eserlerinden birkaçının derlendiği ve milyonlarca parçalık bir müzeye sahibiz; ancak bunu bile pazarlayamıyoruz.
  • o0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0o
    °°0oo0°° i s t a n b u l °°0oo0°°
    °°0oo0°° a r k e o l o j i °°0oo0°°
    °°0oo0°° m ü z e l e r i °°0oo0°°
    o0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0o

    imparatorluğun ve türkiye'nin ilk müzesi için hazırladığım kronolojik fotoğraf albümüdür...

    çeşitli kaynaklardan toplanıp derlenmiştir.

    o0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0o

    1905
    günümüzde istanbul arkeoloji müzelerini oluşturan üç binadan biri olan çinili köşk... şimdiki hali ve fotoğraftaki hali arasındaki farkı bulan beri gelsin

    1910
    o yıl nisan ayında yayınlanmış serveti fünun dergisinden bir küpür

    1912
    balkan savaşları döneminde müze binaları hastane olarak kullanılıyordu. günümüzdeki eski şark eserleri binasının merdivenlerinden inen askerlerimizi görüyorsunuz.

    1913
    bes heykeli

    1918
    işgal döneminin başlarında çekilmiş

    1919
    işgal döneminde fransız ve türk subaylar yan yana

    1921
    çarpıcı bir fotoğraf. fransız subay ve akrabaları bahçedeki bir lahitin önündeler.

    1923
    davudpaşa sultanisi * öğrencilerinin müze ziyareti

    1931
    müzenin önünde tüm şıklığıyla atatürk... arabada oturan gözlüklü kişi ise nuri conker

    1933
    atatürk'ün müzeye yaptığı en kapsamlı ziyarettir. videosuna bile internetten ulaşabilirsiniz.

    1934
    taksi plakası almak için müze önünde bekleyen araçları görüyorsunuz

    1939
    ikinci dünya savaşı yeni başladığı sıralarda her türlü ihtimale karşı lahitler işte böyle korunuyordu

    1949
    ismet inönü müze gezisinin ardından merdivenlerden inerken dönemin müdürü aziz oğan ona eşlik ediyor.

    1962
    müzenin bahçesinde soldan sağa : veysel donbaz, muazzez ilmiye çığ, fatma yıldız, edmond gordon... oturan ise hatice kızılyay

    1964
    ara güler fotoğrafıdır

    1965
    solda fikret hakan ve selma güneri'yi görüyorsunuz. bitmeyen yol filminin müzedeki setinden bir fotoğraftır. filme youtube'dan biraz göz atarsanız müzenin 60 yıl önceki halinden çok güzel kesitler görebilirsiniz.

    1968
    moğollar grubu 1924 model fiat ile

    1970
    çok güzel bir fotoğraf. arkada arkeoloji müzesinin yön tabelasını görüyorsunuz.

    1974
    yine güzel bir hatıra fotoğrafı

    1975
    müzecilik kursundakiler müzenin merdivenlerinde

    1976
    üç arkadaş

    1977
    zoğrafyon rum lisesi öğrencilerinin ziyareti.. kendi okullarının da harika gözüken sütunlu kapıları vardır.

    1978
    nezih başgelen'in müzenin kütüphanesinde çalışmalarda bulunduğu dönem

    1982
    bahçede arkadaşlar

    1984
    yine bir başka arkadaş grubu

    1986 *
    müjde ar'ın filminde 27:00'den itibaren yaklaşık 2,5 dakika boyunca müzenin içini görebilirsiniz. ayrıca film o yıllardaki istanbul'u çok güzel gösteriyor.

    1993
    müzedeki bir sergide yeni başbakan olan tansu çiller'i görüyoruz.

    1996
    müzeye çıkan osman hamdi bey yokuşunun müthiş fotoğrafı

    1997
    bahçesindeki eserler

    2004
    müzedeki bir kokteyle ait bu fotoğraf günümüzle arada 20 yıl olmasına rağmen sanki bugün çekilmiş gibi.

    o0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0oo0°°0o

    başta kurucusu osman hamdi bey ve ana binasının mimarı alexandre vallaury olmak üzere müzede emeği geçen herkesi ayrıca yad edelim...
  • greko-pers üslubuna sahip eserlerin bulunduğu müze. bu eklektik üslup, perslerin anadoluda üstünlük sağladıkları topraklarda yerel kültürü koruma politikaları ve kendi geleneklerini dayatmamaları sonucu ortaya çıkmıştır. pers etkilerini ancak kıyafetlerde, süs objelerinde veya birkaç mimari dokuda gözlemleyebiliriz. lahitlerde resmedilen at üstünde avlanmak, tiara giymek gibi adetler zerdüştlük inancını betimler.
    müzenin çoğu bölümünün ekseriyetle kapalı tutulması, pek çok eserin künyelerindeki yetersiz bilgilere rağmen istanbul'un en güzel yerlerinden biridir. bahçede yeşilliklerin arasında sizi karşılayan eserlerin arasındaki cafesi ve sevecen kedileriyle senede birkaç kez ziyaret edilesidir.
  • salt araştırma arşivlerinde fotoğrafları karıştırırken istanbul arkeoloji müzesi'ne ait eski fotoğraflar çıktı karşıma. üçüncü kısmın inşaatının bitmek üzere olduğu ve açılış törenine ait, osman hamdi bey ile mimar vallaury'i de barındıran fotoğraflar ilgimi çekti. ayrıca 90'lara ait iki fotoğraf daha vardı, fotoğrafların arkasında da sürpriz notlar.

    üçüncü kısmın açılış töreni (1908)
    ''ortada 1: osman hamdi bey, 2: müdür muavini halil edhem bey, 3: mimar valaury, 4: hamdi bey'in oğlu edhem bey, solda sanayii nefise mektebi muallimleri'' notu ile paylaşılmış.

    üçüncü kısmın inşaatı bitmek üzere iken
    açılış 1908'de olduğuna göre 1907-1908 arasına tarihleyebiliriz.

    davudpaşa sultânîsi’nin istanbul arkeoloji müzeleri ziyareti (1923)
    "coğrafya muallimi kemal bey, riyaziye muallimi abdülrahman bey, tarih muallimi tevfik bey, ulum-u dünya necib efendi, farsça muallimi yusuf efendi, müdür şemseddin bey, müdür-ü sani, muavin: zeki bey, ulum-u terbiye muallimi refik bey." notu ile paylaşılmış.

    tarihi belirtilmemiş dört fotoğraf:
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel

    1994 yılına ait fotoğraf
    arkasındaki küçük not

    20 temmuz 1997 yılına ait fotoğraf
    arkasındaki not
    ''arkeoloji müzelerinin bahçesinde tarih ve sanat ile iç içe bir açık hava kahvesi 20 tem. 97 pazar. soda içip dinlendim nefis bir mekan, dinginlik, sükûnet.''
  • bir milyonu aşkın tarihi eser ve objeye sahip dünyanın en büyük 6 arkeoloji müzesinden biri(tarihi eser olma koşulunun son 6 padişahtan önce-1839- yapılma olduğu düşünülürse inanılmaz bir rakam).

    müze dahilinde bulunan önemli eserlerden bazıları;
    -iskender lahdi
    - hammurabi kanunları'nın yazılı bölümleri
    -devletler arası ilk barış anlaşması olan kadeş'in orjinal tableti
    -en eski demir sikkeler
    -bilinen en eski harita ve şehir planı
    -ilk çarpım tablosu ve okul defteri
    -ilk atasözü defteri
    -en eski evlenme cüzdanı
    -bilinen en eski aşk şiiri
    -toplamda 72000'e yakın çivi yazılı tablet
  • beni buraya bırakın ve çıkın. nekropollerden, heykellere; yazıtlardan diğer tarihi eserlere incelerken günler geçse bir an olsa sıkılmam.
    söylemeden edemeyeceğim: beni en çok alan, o ana binanın girişi, o sütunlar... anlayamazsınız.

    son olarak allah osman hamdi bey'den razı olsun.
  • yazın gidilmesi de elzem müze. güller ve şakayıklar arasında çay içilir. yeni roma'nın kalbidir. devleti aliyyei osmaniye'nin yüz akı, osman hamdi bey'in göz nuru ve evropa'nın en kaliteli müzelerindendir (ödül almıştır).
  • tchibo gibi bir yer.

    her gittiğimde, yeni bir şeyler gelmiş oluyor. müzenin kendisinden daha büyük bir deposu olduğuna inanmaya başladım artık.

    seviyoruz ailecek.
hesabın var mı? giriş yap