• dunyaya bambaska bir gozle bakip pozitif enerji sacan, varligiyla hayatiniza mutluluk ve huzur katan, gulmeyi ve guldurmeyi bilen, bakislarinda biraz mutluluk biraz da huzun tasiyan anac ruhlu disiler. bi sekilde hayatinizdan ciktiklarinda derin bir iz, kocaman bir bosluk birakirlar. size bir daha hic kimsenin yasatamayacagi anlar yasatmis, insanustu duygular uyandirmis inanilmaz yaratiklardir.
  • gertrude ederle, amerikalı kadın yüzücü. 1920'lerde kadınların spor için uygun olmadığının düşünüldüğü zamanlarda, bunun böyle olmadığını manş denizini yüzerek kanıtlamış; olimpiyat şampiyonu yüzücü.

    1926'da manş denizini yüzerek geçen ilk kadın olmuştur, ilk denemesinde başarısız olmuştur, bunun nedeni kurallar gereği yüzme boyunca herhangi birinin ona dokunmasının diskalifiye olması anlamına gelmesidir ve boyu iki metreyi aşan dalgalarla mücadele ederken yuttuğu su yüzünden durması ve gönüllülerden birinin onu eşlik eden kayığa çekmesidir. başarısız olması, kadının sporda işi yok onun yeri evidir görüşünü savunanlar için zafer anlamına gelse de gertrude ikinci defa denemiş; 'ancak öldüysem bana dokunabilirsiniz' demiş, kopan fırtınaya rağmen mücadeleyi bırakmamış ve başarmıştır.

    üstelik daha önce bu mesafeyi yüzerek geçen erkeklere fark atarak, hiç durmadan, fırtınada su yutmasına rağmen devam ederek 32 km'lik mesafeyi 14 saat gibi bir sürede yüzmeyi başarmıştır. başaramayacağını düşünenlere kendini ve kadınların istediği her şeyi başarabileceğini kanıtlamış ve ilk olması sebebiyle yüzme tarihinde iz bırakmıştır.

    not: manş denizini yüzerek geçen ilk türk kadın yüzücü de nesrin olgun'dur.
  • bu kadınlar muhtemelen ya ilkleri yaşatmıştır, ya da enleri.
  • her kadın, hayatına girdiği her erkeğin bu*su olmak ister.
  • nemonte nenquimo, 30'lu yaşlarda ekvador amazonu'ndan yürekli bir kadın. bu bölgede yaşayan waorani kabilesinin lideri nenquimo, 2 bin kilometrekarelik bir yağmur ormanı alanını, petrol çıkarılmasını engelleyerek koruduğu için dünyada 2020 yılı goldman çevre ödülü’nü kazanan 6 çevreci aktivistten biri oldu.
    ekvador hükümeti amazon yağmur ormanı alanında 16 yeni petrol kuyusu için ihale açtığını açıklayınca, nenquimo halkının bu kararlara direnişine liderlik etti.
    "ormanlarımız satılık değil" sloganıyla dijital platformlarda bir kampanya başlattı ve dünyanın dört bir yanından ekvador hükümetinin ihale kararına karşı çıkan 400 bin kişinin imzalı desteğini aldı.

    "medeniyet" dünyayı yağmalayadursun, nenquimo bu kampanya ile yetinmeyip, ekvador hükümetine dava açtı. 2019 yılının nisan ayında mahkeme waorani halkı lehine karar verdi.
    karar sadece petrol kuyularına açılması düşünülen toprakları korumakla kalmıyor, aynı zamanda hükümetin gelecekte herhangi bir toprağı satışa çıkarmadan önce orada yaşayan halkların onayını alması gerektiğini de kayda geçiriyor.

    nemonte nenquimo'nun da mensubu olduğu waorani halkı bugün 5 bin kişilik bir nüfusa sahip.
    geleneksel avcılık -toplayıcılık faaliyetleriyle geçinen bu halk, yağmur ormanları içinde oluşturdukları küçük kabile yerleşimleri halinde yaşamlarını sürdürüyor.
    dış dünya ile ilk kez 1958 yılında amerikalı misyonerlerin bölgeye gelişiyle tanıştı ve o bölgede en geç ulaşılan yerli topluluklardan biri oldu.
    waorani yurdunu oluşturan topraklar aynı zamanda dünyanın en zengin biyoçeşitlilik barındıran ekosistemlerinden biri olan yasuni ulusal parkı sınırları içerisinde.
    waorani'ler bugün, atalarının yaşadığı toprakların yalnızca onda biri büyüklüğünde bir alanda yaşıyor.

    nenquimo, bbc'ye verdiği mülakatta, çocukluğundan beri yaşlılar tarafından lider olmaya teşvik edildiğini söylüyor.
    "tarihsel olarak kararları veren waorani kadınlarıdır, erkekler ise savaşa gider" diyen nenquimo, karar vermeye gelince kadınların sözünü hiç saklamadığını ve herkesin dinlediğini de ekliyor.
    waorani halkının lideri bu genç kadın yağmur ormanlarının el değmemiş bir bölgesinde büyümüş ama çocukken babasıyla birlikte halalarını ziyarete gittiklerinde, hayatında ilk kez petrol kuyularını görmüş.
    "oraya gitmek için önce kanoyla seyahat ettik, sonra 19 saat yürüdük. kuyulara uzak olmamıza rağmen, oradan çıkan gürültü hala kulaklarımda. 12 yaşındaydım ve petrol kuyusundan çıkan alevler ve dumanları görmek beni çok etkiledi" diyor.
    fakat onu şok eden sadece bu kuyuların çevreye verdiği zarar değil, aynı zamanda yakındaki waorani yerleşimlerinde yaşayan aileler üzerindeki olumsuz etkisi olmuş.
    petrol kuyularında çalışanlar değişmiş, kötü alışkanlıklar edindikleri için aile bütünlükleri ve aile üyeleri zarar görmüş.

    "insanlar orada o gürültünün içinde nasıl yaşayabiliyor bilmiyorum. benim yaşadığım yere hiç benzemiyor. biz geceleri yıldızları görüyor ve sadece hayvanların sesini duyuyoruz."

    nemonte nenquimo, halkı adına amazon ormanları için verdiği mücadelenin tüm dünyaya olan etkisini düşünmüş müydü, bilmiyorum. o ormanda bir kelebek yaşayabiliyor, bir yaprak yeşil kalabiliyorsa, dünyanın öbür ucunda bile biz nefes alabiliyoruz. kendisi için mücadele ederken aslında hepimiz için etti ; hareketin destek görmesinin bir nedeni de buydu.
    nemonte nenquimo, bu dünyadan geçerken bir iz bıraktı. işte o
  • akrep nalan. lakin rahmetli köpeğinin üzerinde kemer tokasının izi duruyormuş. traktör müsün mübarek!?
  • kendisi izlerle dolu kadınlardır.
  • isirma huyu olan kadinlardir
  • bıraktıkları izin bilincindeyseler, üzerinde iz bıraktıkları kişiden daha çok acı çeken kadınlardır.
hesabın var mı? giriş yap