• izmir'de yerleşik neredeyse bütün takımların maçlarını atatürk stadı yerine burada oynaması bana sobali evlerde kisin salonu kapatmak olgusunu hatırlatır. ancak misafir* geldiğinde açılır salon*.
  • fısıldasanız yan hakemi etki altına alabildiğiniz, futbolcuların mimiklerine ve en ufak jestlerine kadar herşeye hakim olduğunuz, altay'la özdeş, futbol izlemek için ideal stat.
  • izmir seyircisinin tuttugu takimin hucum yönüne göre oturdugu futbol stadi.
    her hafta mac baslamadan önce yapilan, biletlerinizde bulunan numaralara göre yerlerinize oturun, yerinize birisi oturdugunda bilmem ne yapin gibi anonslarina ragmen, bu statta koltuklar numarali olmadigi icin izmir seyircisi kendi takimi hangi kaleye hucum ediyorsa o taraftaki tribünde mac izlemeyi sever.
    yalniz bu durum sadece macin ikinci yarisi icin gecerlidir. stadin her zaman tam dolu olmamasindan dolayi eger ikinci yari tuttuklari takim oturdugu yerin ters yönünde hucum edecekse ordan kalkarlar ve hucum edecegi yöndeki kalenin oldugu taraftaki tribüne giderler. enteresan olmakla birlikte bazen sorun cikarir. sizin oldugunu tribüne akin oluyorsa yigilmalardan dolayi maci ayakta izleme gibi bir durum söz konusu olabilir. herseye ragmen sahaya oldukca yakin olmasindan dolayi futboldan zevk alabileceginiz bir stattir.
  • 1929 yapim tarihi ile birlikte memlekette işlev goren en eski statlardan bir tanesidir. hatta en eski stadidir.. inönü stadi 1939 da yapilmistir..

    osmanli zamaninda, mesir yeri ve daha cok idam yeri olarak kullanilan bir yerle, idamliklarin gomuldugu yerin birlesimi olan bir araziye kurulmustur.. gavur olsak bundan film yapariz gerci.. "alsancak stadinda kabus" misali..

    cumhuriyet tarihinde apayri bir yeri vardir izmir alsancak stadinin.. 7 eylül 1930 tarihinde "memlekette muhalefet de olsun yahu" fikri ile kurulan serbest cumhuriyet firkasi, izmirde miting vermeye karar verir.. miting cumhuriyet meydaninda yapilacaktir.. ama 6 eylüldeki sevgi gosterileri neticesinde, alsancak stadina tasinir.. 7 eylüldeki mitingde tribunlerde ve sahada yaklasik 50 bin kisi bulunur.. konusmasinin bir yerinde "fes giymek yasaklanmasin" gibi bir sey der.. alkislarla kiyametle alsancak stadyumu sallanir "fes giymek yasaklanmasin demiyoruz" diyecekken sadece "fes giymek yasaklanmasin" demesine izin verilir alkislarla tezahuratlarla.. öyle ki ayni tezahurat icin alsancak stadi 30 sene bekleyecek ancak 1969 yilindaki metin oktay in jubile macinda ayni tezahuratlar duyulacaktir..

    serbest cumhuriyet firkasinin kapanisina giden bir yol acilir.. izmirli seriatperverler demokrasinin memlekete gelisini geciktirmislerdir boylelikle. (bu da benim "sehirler icindeki ahaliyi degistirirler" kuramimi destekler nitelikde.. "kuramim" diyince kendimi stephan hawking gibi hissetmediysem serefsizim.. yani demek istedigim su.. izmirin halki her zaman cagdas bir halk olmustur.. yunanlilar izmirden gittikten sonra, anadoludan izmire dolusan insanlar seriat kafasi ile doluyken, 100 senede izmirin yine cagdas bir cizgiye oturdugunu soyleyebiliriz.. demek ki sehir bir sekilde icinde yasattigini eviriyormus..)

    memleketin yasantisina etki eden bir stat olmakla beraber benim kisisel tarihime de etkisi tartismasizdir.. kale arkasindaki duvara tirmanip bir yandan dari yerken bir yandan maci izlemeyi, duvarina isemeyi, macta duvarin üstünden halamin bahcesine kacan topla mac yapmayi (cames topla oynarken millet biz stat etrafi mahallesi picleri, mikasa topla oynardik efendiler!) o saat 4-5 gibi acik tribune vuran günesi ve kapalinin kolidorlarindaki deniz ve cis kokusunu, turnikelere kafami sikistirmami ve babamin gelip önce dövüp sonra turnikeden beni cikarmasini, mustafa denizliyi, şanveri, rahmetli mehmet amcayi unutamam sanirim..

    (bkz: alsancak olayi)
  • 1929 yılında inşa edilen 15.737 koltuk kapasitesine stadyum.
  • (bkz: #696207)
  • şu dönem, açık tribünün üstünün kapatılması adına yine yeni yeniden, karşıyaka taraftar derneği 'nin uğraşı içinde olduğu stad.
  • dünyanın en açık kapalı tribününe sahip stad.

    dünyanın ikinci en açık kapalı tribününe sahip stad için :

    (bkz: izmir atatürk stadı)
  • bulunduğu konum itibariyle maç çıkışlarında ilginç ve bir o kadar da üzücü olaylara sahne olabilmektedir. (hoş, hangi stadyumda yaşanmıyor ki artık bu? gelenek oldu sayılır) şahsen şahit olduklarım arasında stad önündeki caddeyi trafiğe kapamak, eyleme sinirlenen belediye otobüsü şoförünün kafasına anahtar atmak gibi örnekler var...

    az ve öz kullanılan, bilet fiyatlarının düşük tutulduğu spor mekanlarından biridir ayrıca...
  • 28 agustos 2010 tarihinden itibaren 1 sezonluguna folkart arena ismini alan stadyum.
hesabın var mı? giriş yap