• vay arkadaş, rasyonel düşünce anlayışın yoksa üstün zekalısın demek ki ...
    (bkz: ben herkesten farklı düşünüyorum insanı)
    (bkz: zeka abidesi)
  • bu soruyu bana sorsalardı kalem derdim. öyle cevabı uzayda aramaya gerek yok. onlar meyve bu odun.
    böyle düşündüğümden bu haldeyim sanırım.

    zekayı ölçebileceğini düşünmediğim zeka ölçen bir soru.
  • içlerinde kalem farklı olan kelimeler bütünüdür. kalem olum işte, meyve lan diğerleri. ayrıca plastik kalem diye bir şey var.

    (bkz: kıskanç)
  • allah gazınıza getirmesin lan...

    bi bakiim ne kadar zeki bu çocuk diye kızıma sordum.

    -anne havuçlu kek yapar mısın? dedi. neydi yani, ne gerek var yani bu saatte kek yapmaya??

    cevap veriyoruz, havuç amk
  • aklıma sadece algidanın kalem dondurmasını getirdiğinden über idiot olduğumu farketmemi sağlayan kelimeler zinciri.
  • -hangisi farklıdır? kalem-çilek-elma-muz?
    +tabiki çilek!
    -kızım bak 3 tanesi meyve bir tanesi alakasız bir nesne..
    +çilek!
    -gerizekalı..
  • sözlükteki üstün zekalıları görmemizi sağlamış başlık. haberi tam okuyun ya da araştırın. adam bu soruyu sorarak kızın farklı düşündüğünü görmüş, zaten bu işin içinde olan biri olarak da çeşitli zeka testlerine ve uzmanlara yönlendirmiş. bu soruya verdiği cevaptan kıza üstün zekalı denmemiş yani. he kalem he.
  • kimse kusura bakmasın ama efendim çocuk üstün zekalı felan değildir malesef. öncelikle bu soru zaten zeka seviyesi belirlemek için kullanılabilicek bir soru değil. bu tür sorular genelde geri kalmış yahut gelişmişlik gibi yahut kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili ipuçları verir.

    walter ong'un sözlü kültürün psikodinamiği adlı kitabında a.r luria'nın yaptığı bir araştırmayı sözlü kültür ve yazılı kültür arasındaki farka, günümüzde dahi sözlü kültür geleneğinin hakim olduğu toplumlarda soyut düşünme yeteneğinin yerini duruma göre düşünmenin aldığını kaynak gösteriyor. deneyde 3'ü aynı kategoriye 1'i farklı bir kategoriye ait 4 nesne gösteriliyor. bu cisimler: çekiç, testere, kütük ve el baltası. 25 yaşındaki okur yazar olmayan bir işçi şu cevabı veriyor: hepsi bir. hepsi kütüğü kesmemi sağlar ama illa birini ayırmam gerekirse baltadan vazgeçerim nasıl olsa testere daha iyi keser.(deney diğer denekler üzerinden devam ediyor tabi...)

    yani anliycağınız bu tür bir soru zeka seviyesinden çok gelişmişlik ve bilgi farklılığını ölçer. soruyu hazırlayan arkadaşların kafası az çalışsaydı tabi bunu farkına varabilirlerdi. kafası çalışmayan insanlar kafası çalışanların zekasını ölçmeye çalışınca böyle traji-komik sonuçlar ortaya çıkıyor ne diyim!

    yani filozofların da dediği gibi çocuklar toplumun baskılarına ve dogmalarından uzak oldukları için farklı düşünme yollarına gidebiliyorlar. belki de onlar haklı bilemiyoruz tabi.

    kaynak:

    walter, ong. "sözlü kültürün psikodinamiği". sözlü ve yazılı kültür(68). (1982)

    edit: bende kardeşimde denedim ve cevabı çilek çıktı. sonra anlamadığını farzedip annemin ısrarlarıyla(annem cevabın kalem olduğuna inanmış) tekrar sordum. sonra ne diyosun lan! diye garip bi tepki verdi. sonra tekrar sorma yoluna gittim ve yine çilek dedi. bende "sence neden çilek diğerlerinden farklı bebeğim(aslında böyle kibar değildimdir kendisinin testi yarıda bırakıp çıkmasından korktum) diye sordum ve yanıtı: çünkü çileğin sapı yok ama diğerlerinin var dedi. yani muzun başındaki o hedeyi, elmanın sapını ve kalemin sert olmasını sapı olarak algılamış çilekteyumuşacık olunca sapı yok farzetti velet demek ki. valla kardeşim neyin kafasını yaşıyor bilemem ama çilek ve elma arasında toprakta yada ağaçta yetiştiği ayrımını yapamiycağı belliydi ki şehir hayatında pek ağaç yahut toprak görmüyor kendisi bunu da biraz genç olmassına bağlıyorum tabi.

    ne çok edit yapıyorum editi: kardeşim 5.5 yaşında.
  • bilime katkısı olacağı öngörülen (ya da zannedilen diyelim) bir yavrucağzın tabi tutulduğu hedenin hödösö işte amınakoyim de hacımlar, bilimde her zaman iki üç beş ya da zibilyon seçenekten en basit olanı kullanılır. gel görelim ki bu çocuğun kafası kalem demek yerine gitmiş dıdısının dıdısını şey etmiş. şindi napcaz? çocuğa bilim de bilim diye diretmeyin bari yazıktır.
  • 8 yasinda ki kizima sordugum sorudur.
    kendisi kalem dedi, bende bak cilek te olabiliyormus deyip haberde yapilan agac-yer aciklamasini yaptim, kalem plastik olabilir dedi, yarin amerikaya nasaya gidiyoruz, bill gates' ten randevu aldim.
hesabın var mı? giriş yap