• 101-el-karia

    kâria, kapı çalan demektir ve kıyamet kasdedilmiştir. kureyş sûresinden sonra mekke'de inmiştir, 11 (onbir) âyettir. bu sûrede, kıyametin kopuşunda meydana gelecek olaylardan ve insanın âkıbetinden söz edilmiştir.

    rahmân ve rahîm (olan) allah'ın adıyla.

    1. kapı çalan!

    2. nedir o kapı çalan?

    3. o kapı çalanın ne olduğunu bilir misin?

    4. insanların, ateşin etrafını sarmış pervaneler gibi olduğu,

    5. dağların da atılmış renkli yüne döğnüştüğü gündür (o kâria!)

    6. o gün kimin tartılan ameli ağır gelirse

    7. işte o, hoşnut edici bir yaşayış içinde olur.

    8. ameli yeğni olana gelince,

    9. işte onun anası (yeri, yurdu) hâviye' dir.

    10. nedir o (hâviye) bilir misin?

    11. kızgın ateş!
  • "el karia mel karia ve ma edrake el karia..." allah, şeytan'a bir tokat atar, ki daha sonra şeytan da o tokatı cehennemdekilere atacaktır denir. ama öyle bir tokattır ki bu sesi sözcüklerle anlatılamayacak kadar korkunç, cehennemin alevinden güçlü ve karşı konulmaz. şeytan tokatı yediği için, içinde sürekli nefret biriktirir, henüz ifade edemediği, birden gelecek olan. işte bu; kariadır.
  • antik çağda anadolu'nun ionya'nın güneyinde yer alan güneybatı kıyılarına verilen isim. sonrasında da pers imparatorluğu'nun bir satraplığı haline gelen bölgenin en önemli yerleşimi halikarnassos'dur. (bkz: karya)
  • müslüman olduğunu beyan eden kime sorarsanız sorun, ahiret inancı hakkında üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri söyleyecektir: 'insanlar ölünce hesaba çekilecek. günahlarımız kadar cehennemde yandıktan sonra, sonsuza kadar cennete gideceğiz.'

    oysa karia suresinde bu inanışın temelsizliği açık olarak görünür. cehenneme girip kefaret ödedikten sonra cennete gitmek diye bir şey yok. ya cennetliksin ya cehennemlik...
  • arkadaşımın yeni doğmuş bebeğinin ismi...telefon konuşmamız aynen şöyle :

    - ya ben bebişin ismini sormayı unuttum
    -kayra
    -ney?
    -kaira,kaira,k-a-i-r-a
    -hmmm...ne ki o yabancı isim mi? (arkadaşımın eşi ukraynalı da)
    -ya yok bodrum'un eski adı
    -hmm...cahilliğime ver .

    diye sürüp giden ve herhalde hem kendisinin bodrum'lu olduğu için bir anlam ifade ettiğini hem de eşinin daha bir yabancı göründüğü için isim krizine bir son verilmesi adına konduğunu düşündüğüm isim. çok mu fesatım acaba bilemedim...
  • (bkz: iasos)
  • taşıdığı anlam bakımından üzerinde en çok tartışılan surelerden biridir. bugün müslüman olduğunu iddia eden kime sorarsanız sorun günahlarının cezasını çektikten sonra cennete gideceğine inanır. oysa karia suresinde net olarak, günah ve sevapların tartıldığı bir teraziden ve bu terazide günahların ağır gelirse cehenneme, sevapların ağır gelirse cennete gidileceğini anlatır.
  • "cehennem heyecanı" anlamına gelir. gelecekteki kızımın adı.
  • islam'daki karia suresi eleştirilenlerin, bodrum civarında hüküm sürmüş yunan kolonisi karyalıların bir olduğunu düşünmekteyim. surede kısaca, karya nedir biliyor musun, kimi cennete kimi haviye'ye gidecektir, haviye de nedir biliyor musun, ateştir denilmektedir.

    bunun sebebi olsa olsa, karya'lıların çok tanrılı putperest/fetişist bir inancı benimsemeleridir. zamanla hristiyanlığa kaymış, kendi dilini kaybetmiş ve otoritesini de kaybetmiştir. (hepimiz aynı aşamalardan geçmiyor muyuz?)

    emeviler dünyaya hakim olma gayesi ile yeryüzü sahnesine çıktığı yüzyıllarda (türklerin müslüman olması da bu çağa düşer) emeviler hala ege kolonilerinden karya olarak bahsediyor olabilirler. arap topluluğu gibi tek seslilik yerine çok sesliliği benimseyen karyalılara "kimin terazisi ağırsa cehenneme diğeri yallah cennete" minvalinde yaklaşılmış olabilir.

    dünya'da yeniden canlandırılan ve icat edilen dinler ve mezhepler düşünüldüğünde, karia'nın muğla çevresinde popülerleştirmesinin öne çıkarılmasının, bu isimde bir çok otel restoran alışveriş merkezi görmenizin sebebi de zamanın yönünü değiştirmeye çalışmaları olsa gerek.

    asya giderken mersine,
    islam ülkeleri gitsin tersine,
    ve eski husumetler yeniden günyüzüne çıkarılsın.

    hititler, sümerler, türkler inançları ve yönetim şekilleri müsebbibi ile görmezden gelinirken
    karyalılar ve lidyalılar vitrine çıkarılmaktadır. öne çıkarılan özellikler ise yunan'dan da roma'dan da bazı açılardan farklıdır. karyaların çok tanrılı ve mitolojik hayvanlı figürleri yeni bir chimera tanrıcılığı ve gnostisizmi hedefleyenlerin hoşuna gidiyor olsa gerek.
  • ege mizin guzel ilcesi, datca da bir apart pansiyon adi. temizligi, sahiplerinin guleryuzu, hizmetin kalitesi ile gidilecek bir mekandir. herseyiniz ile sahipleri birebir ilgilenerek rahat ve sakin bir tatil gecirmeniz icin sizi surekli telkin eder kendileri. badem agaclarinin dibinde huzurlu bir tatil istiyorsaniz mutlaka gidiniz efendim.
hesabın var mı? giriş yap