• islami düşüncede su ile insan yaşamı arasında kurulan bağlantıyı takdir edeceğiniz yerdir. çeşmeden akan su doğumu, döküldüğü yer çocukluğu ve gençliği, sonraki ince uzun bölüm olgunluk ve yaşlılık çağını temsil eder. buradan büyük bir havuzda biriken su da ölümü anlatır. bu su, havuzdan kanallarla büyük bir ovaya ulaştırılır. burada da toprağa geri döneceğimiz ve muhtelif yaşam formlarında tekrar doğacağımız anlatılır.

    (bkz: zinciriye medresesi)

    medresenin çeşmesinin altında şu aralar duran yoğurt kasesi neyi temsil etmektedir, bilemiyoruz. oraya o enstalasyonu yapıp büyülü ortamdan uyanmamızı sağlayıp "evet lan bizim memleket bura" dememizi sağlayan kişiye teşekkürü bir borç biliriz. (bkz: koğuş kalk)
  • bugünlerde tadilatta olan, duvarlarında memleketimizin birçok ilinden izler taşıyan medrese. maalesef ziyaretçilerin birçoğu bir hatıra bırakmışlar arkalarında.
  • taşın ve insanın şehri mardinde içinde yürürken yüzyıllar öncesine ışınlandığınızı hissedebileceğiniz görkenli mekan. açık olan avlusunda nerede olduğunuzu unutup su savaşı yapılabilirsiniz, nasıl olsa daha dışarı çıkmadan buharlaşacaktır.

    (bkz: bunu alan bunu da aldı)
  • zinciriye medresesi ile aynı mimari özellikleri taşıyan medresedir. mardin'deki diğer tarihi mekanlara göre daha kötü durumdadır. bakımsızlığı tadilat çalışması adı altında giderilmeye çalışılsa da halen bir arpa boyu yol gidilememiştir. ayrıca yıllardır tadilat yapıyoruz deyip üst katını kapalı tutmaktadırlar. tozlu topraklı yollardan ulaşılan medresenin dışında bulunan çöp deryası ise bakımsızlığın açık ispatıdır. medresiyi görmek isterseniz eğer akşam 6'dan önce gitmeniz gerecektir.
  • mardin'e yolu düşenlerin mutlaka görülmesi gereken yerler listesine eklemesi gereken mekan.
    sade mimarisi içinden akan suyun sesiyle birlikte mistik bir hava yaratıyor.
    sergilenen eski cerrahi malzemeler de oldukça etkileyici. el-zahrawi çok büyük adammış...
  • medreseyi gezdiren güzel gözlü bir adam var babası da orada geçirmiş ömrünü, onu bulun en güzel o anlatıyor.
  • akkoyunlu hükümdarı cihangir'in oğlu kasım tarafından tamamlanmış iken kasım, bu medresenin içinde öldürülmüş oldugundan dolayı kanının medresenin duvarlarında baki kaldıgına inanılır..hatta gecenlerde bahsi geçen kan izlerini çıkartmaya çalışmış olan bir grup araştırmacının temizlik için aldıkları deterjan ellerinde patlamıştır..

    bu medresenin içinde kapısı yarın insan boyunda olan 2-3 metrekarelik sınıflar vardır..kapıların bu kadar küçük yapılmış olma nedeni içeriye giren kişiyi eğilmek zorunda bırakmak ve buna muteakip içerde bulunan kuran ve ilme saygıyı perçinletmek olduğu söylenegelmiştir.. medresenin içinde "su içmek akıl karı degildir" diye yazar çeşmenin başında amonyak miktarının fazla olmasından dolayı..içinde gezinirken, zemanede kuran sesleri ile birbirine karışmıs olan su sesini kurgulamak, ahir zaman alimlerini düşünmek, terasından mezopotamya manazarası izlemek benim olmazsa olmazlarımdandır..

    başına iki adet şortlu turizm polis koyarak gereğini yaptıgını düşünen kültür bakanlıgına buradan bir nanik yolluyorum..bir paragraflık açıklamayı dahi ziyaretçiye çok gören anlayışın tembelliğine tükürüyor, müslümanlık anlayışlarına şaşırıp kalıyorum..

    entry boyunca takındığım "mardinden yeni gelmiş yol yordam uzamanı hıncal uluç tavrı" ndan dolayı özür dilerim..ama sinirleniyor insan turizm mallığımıza hele bir yandan orayantalist bir büyüye mazhar olmuşkene..
  • dilimli kubbeleriyle cok gorkemli bir gorunusu vardir bu yapinin. eger fotograflardan tanidiysaniz zinciriye medresesi ile karistirabilirsiniz. cok benzer mimari ozellikler gosterirler.

    ziyaretcilere tavsiyem; pencere demirlerinin birlesim yerlerindeki ince islemelere dikkat etsinler...
  • mardindeki en güzel tarihi mekanlardan biri.
    en önemli özelliği avlusunda bulunan çeşmedir.
    duvardaki minik bir delikten çıkan su, taştan bir küvete dolar ve küvetin altındaki delikten de avlunun içine akar, çok yüksek bir tepede inşaa edilen medresenin avlusunda oluşan minik dere kayalıklardan aşağı doğru süzülür ve uçsuz bucaksız mezopotamya ovasına dökülür.
    burada; delikten çıkan su doğumu, küvete dolan su hayatı, avluya süzülen su ölümü mezopotamya ovasına akan su ise sonsuz yaşamı ve o suyun kıymetini, anlamını, doğumu, yaşamı ve ölümü kavrayanlar için cenneti temsil eder.
  • kasımiye medresesi, mardin'e yaklaşık 4,5 km mesafede bulunuyor, girişi ücretsiz ve akşam saat 18:00 de kapanıyor.

    http://bigunyineyoldayiz.com/mardin-gezi-rehberi/

    burası şehrin tepesinde, güzel manzaralı, ortasında her medresede olan su havuzu ve çeşmesi olan bir yapı. 15.yüzyıla dayanan bu medresenin aslında külliye olarak tasarlandığı düşünülüyor. akkoyunlu hükümdarı cihangir’n oğlu sultan kasım tarafından yaptırılmış. binanın haşmeti karşısında büyüleniyoruz. havuzun verdiği görüntü ile bu haşmet büyüye dönüşüyor ve fotoğraflarımıza yansıyor. ancak tatil günündeyseniz kalabalık sebebiyle rahat çekimler yapamayabilirsiniz. yerli turistin çok fazla olmasının yanı sıra bir şekilde mardin’e geldiyseniz mutlaka gelin görün.

    medresenin orta avlusundaki havuzun insan hayatını ve ahireti temsil ettiği söylenir. suyun ilk döküldüğü yer doğumu sembolize eder. sonraki küçük havuzcuk ve kanallar ise sırasıyla çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemini temsil eder. en son suyun geldiği büyük havuz da öldükten sonra gidilen mahşer yeridir. buradan sonra artık su ya üstteki kanaldan cennete giden yolu ya da alttaki kanaldan cehenneme giden yolu izleyecektir.

    bir rivayete göre de bu medresede katledilen kasım paşa’nın kanlı gömleği kız kardeşi tarafından duvara çalınmış ve gömlekten duvara bulaşan kan lekeleri bugün bile görülmekteymiş.

    kasımiye medresesi'nin fotoğrafları ve mardinle ilgili diğer yazılar için:
    http://bigunyineyoldayiz.com/mardin-gezi-rehberi/
    http://bigunyineyoldayiz.com/midyat-gezi-rehberi/
    http://bigunyineyoldayiz.com/dara-antik-kenti/
    http://bigunyineyoldayiz.com/…rdin-yemek-onerileri/
    http://bigunyineyoldayiz.com/
hesabın var mı? giriş yap