• postmodern anlatılara özel bir ilgim var. calvino'nun son derece yaratıcı bu kitabı da deneyci çizgide hayat bulan metinleri takip edenler için ideal bir tercih olabilir.

    tarot kartlarının üzerindeki yarı gerçekçi yarı gerçeküstü resimlerden hareketle metinlerarası göndermelerle ilerleyen bir kitap yazmak calvino'dan başka kimin aklına düşerdi acaba?

    her metin başka metinlerin bir toplamıdır, özgün metin yoktur, yollu postmodern anlatılara özgü düstur burada yeniden vücut buluyor ve aykırı isim de sade, düş yorumcusu freud, antik sophokles ve ulu shakespeare metinlerarası düzlemde işleniyor. yazgıların kesiştiği gibi edebiyatçıların deha ürünü eserleri de birbirine teğet geçiyor, farklı yollar birbirine çıkıyor.

    calvino'nun hayal gücü masalları da kayıp mitleri de yeniden yaratıyor. tarot kartlarına bakıp da öykülerini anlatan şato sakinleri grimm kardeşler'in karanlık dünyasındaki gibi esrarlı yaşantılara odaklanıyorlar.

    yanı sıra resimlere, gravürlere atıflar yapan calvino yazarın kapalı odadaki yaşamını keşiş hayatına benzetiyor. kapalı odalarda renkli yapıtlar gün yüzüne çıkıyor böylece.

    resimler ve yazı iç içe. isterseniz önce resimlere bakıp sonra metni okuyun. isterseniz önce öyküleri okuyup daha sonra resimlere göz atın. resim ve yazı da kesişiyor sonuçta.
  • calvino seven genel olarak sevmiyo bunu da; benim en bi hayran olduğum calvino kitabı, hadi abartarak geleyim fahrenheit 451'deki asilerden olsam, olacağım kitaptır net, düşünmem bile.

    sebep:
    -neden korkuyorsun, ruhumuzun şeytanın eline geçmesinden mi?
    -hayır, ona verecek ruhumuz olmamasından.

    şunun içinde geçtiği kitap olmasından.
  • çok karışık kafalı calvino'nun, eğer tarot destelerinin her bir kartının okumalarını, en ince ayrıntısına kadar bilmiyorsanız sizi daha birinci sayfada kabul etmeyen kitabı. kitap bir akış içinde gidiyor.. ama.. sessiz seyislere atını teslim eden serüvenci calvino'nun, şatoda kartlar üzerinden yürüttüğü tahminleriyle kabul ettirmeye çalıştığı varsayımlarla. araştırmacılar kitabı kesin bilimsel ölçütler kullanarak çözümlemişler, bir tutarlılık var tamam ama, siz tarot kartlarıyla tüm derdini anlatabilenler için.. calvino okumayı çok seviyorum; tarot kartları hakkında en ufak bir fikrim yok. şimdi napiciyiz? kenarda ufak ufak tarot kartlarının görselleri var; şövalyenin atının bellemesindeki süslü işlemelerin, şövalyenin güzel bir prensesle evlenmek istediği anlamına geldiğini biliyo muyuz bakalım?
  • calvino'nun diğer kitapları gibi yine farklı bir kurguyla karşımıza çıkan eseri.

    --- spoiler ---

    kitapta, kahramanların kendi hikayesini anlattığı öyküleri okuyoruz.
    gece bastırdığı için yolculuklarına devam edemeyen yolcular bir şatoya sığınır ve konuşma yetilerini kaybettikleri için tarot kartlarıyla iletişim kurmaya çalışarak hikayelerini anlatırlar. çoğu zaman bir öykünün bittiği yerde başka bir öykü başladığı için yazgılar kesişir. kitabın önsözünde, italo calvino'nun anlattığına göre birinci bölümde visconti tarotları, ikinci bölümde eski marsilya tarotları kullanılmış.
    --- spoiler ---
  • (bkz: italo calvino)
  • yazanı belirsiz:

    o gece,
    baş ucunda beklemiştim.
    ellerim ellerinde.
    ama yine de
    gecenin karanlığından
    soğuk dalgalar ayaklanmıştı bedenimden.
    kaskatı maskelerin altında yaşayan o çaresizlik
    her gece buluşturdu hayalinle beni
    kesişen yazgılar şatosunda.
    her gece küçük oyunlur oynandı hayallerde.
    oysa
    bomboştu şato.
    sığmamıştı gözyaşları
    sonsuzluğa bile.
    kilitli kalmıştı hayalin bir kum saatinin içinde,
    avuçlarımda çaresizliğim,
    gözlerimde gözlerin.
    düşlerde her türlü maviliğe bürünen ben kimdim?
    masum bir adam mı içten içe sızıldayan?
    yoksa bir gölge mi vurdum duymaz gözlerle?
    gerçek hayallerden köşe bucak kaçan.
    bilirdim;
    ölesiye uyumak isterdin annenin kucağında
    senin sonsuzuna dek.
    ama bilmezdim;
    bir fısıltıydım ben
    suskun
    ve kanlar içinde,
    benim sonsuzuma dek.
    gerçek, can çekişen bir ruyaydı
    konuşulmayan
    ama ruhlarda uğuldayan.
    gerçek, birazcık dürüstlüktü
    kendimizi eskiten oyunlarda.
    birazcık mutluluktu
    manastırlara kilitlenmiş.
    birazcık yaşamı çalan sözcüklerdi anılardan.
    keşke
    keşke hiç çıkmasaydı hayalin
    kesişen yazgılar şatosundan.
  • yazma serüvenini anlattığı önsözde, yazma sürecinin ne kadar çetrefilli olduğundan bahsetmiştir. ortaçağ-rönesans ikonografisi ve söylemini tarotlarla düşünmüş ve bunun modern görsel malzemeyle ilişkisinin nasıl olabileceğine kafa yormuş. yazarken de deneysel davranmış ve sürekli değişen fikirleri kitabın yazgısını da etkilemiş elbette.

    "şimdi sergilediğim biçimiyle, bu fikri oluşturmanın ötesine gitmedim. bu tür deneylere yönelik kuramsal ve anlatısal ilgim tükendi. artık (her açıdan) başka şeylere geçmenin zamanı geldi." (bkz: ıtalo calvino)
hesabın var mı? giriş yap