• hafızaya yardımcı bir bitki. hani yarın bir gün allah korusun hafıza kaybına uğrarsanız aklınızda bulunsun. tabii hafıza kaybına uğrarsanız aklınızda bulunan bu bilgi de gideceği için ben boşa yazmış mı oluyorum diye de düşünüyorum bir yandan..
  • kıbrısta golyandro dediğimiz maydonoz benzeri bir ot. kendisini salatalarda kullanırız. tohumunu da çakızdez'e goyarık bir da limon, zeyinyagı hem kekik ektimin, bir diş da sarmısak doğradımın gardaccığım bunun ustünee, parmaklarnı yen, inanaman ağlan.
  • hic bir ot, bu kadar nefret oznesi olmamistir saniyorum. sekil itibari ile maydonoza benzedigi ve maydonoz niyeti ile yemege konunca insani hayata kusturdugu icin olsa gerek.

    bu hatayi memleketten binlerce mil otede on kisi, iki saat ugrasip yaptigimiz mantiya koyarak yapinca hatta, oturup aglayasiniz geliyor.
  • yanlışlıkla maydanoz yerine alındığında müthiş hayal kırıklığı yaratan bir ot. sevmiyorum ben bu tadı.
  • wikipedia ya gore, genetik testlerde kullanilan tad alma kimyasal maddesi,insanlarin bir kismina cok aci ve kotu, bir kismina ise tatsiz gelmekte. abd nin indojen topluluklarinin yuzde doksan sekizi bu tadi aci algilamakta.kisniste de bu maddeden oldugu soyleniyo ama tam ispatlanamamis. ulkemiz mutfaginda kullanilmamasi da ilginc.akdenizliyiz desek.akdenizliler bayiliyor bu ota. ortadoguluyuz desek , onlarda bayiliyor.erzurumlu kafkasliyiz desek onlarda bayiliyor.yok biz ortaasyadan geldik, asya kokenliyiz deyip gecsek, hint cin ortaasya hepsi bayiliyor. anlamadim, korelasyon kuramadim. ben nefret ediyorum ki, dunyada her tur yemegi sevdigimi iddia ederdim, namussuz adi yapraklar.
  • hint mutfağı'nın vazgeçilmezlerinden, ing. coriander olan, özellikle doğu karadeniz bölgesi'nde bu adla anılan tohumları, doğu anadolu'da aşotu adını alan yeşil yapraklı hali fazlasıyla kullanılan, birçok bölgede de kişniş otu olarak bilinen, maydanoza benzer renk ve görünümde yaprakları olan ot ve baharat.
    aşotu adlı versiyonu (bkz: kıncılı mıncılı ayran aşı)'nın canı ciğeridir. yazın toplanan yapraklı hali tuzla salamura yapılarak kavanozlarda saklanarak bütün kış tüketilir.insanı yoğurtla yapılmış bir çorbadan bile soğutabilecek keskin kokusu ve özgün tadı nedeniyle bir çok kişiye tahammül edilemez gelir. amma velakin seveni de çoktur. gereği yoktur.
    (bkz: ukte buldum doldurdum genç ömrümü soldurdum)
  • kuzey amerika'ya okumaya gezmeye gelip de başına kişniş kazası gelmeyen yoktur herhalde. manava gittiniz türkiye'de maydonoz diye bildiğiniz otu ismine bakmadan aldınız mı? tebrikler ilk kişniş/cilantro/coriander alışverişinizi gerçekleştirdiniz. bu hatanızı ilk lokmanızı ağzınıza attığınızda lavabo başına koşarken anlayacaksınız.

    görünüşü maydonoz tadı iğrenç bu ot kişniş. sadece yaprakları biraz daha büyükçe ve daha açık yeşil. maydonoz isterseniz yanı başında parsley diye satılan görünüşü bizim maydonoza hiç benzemeyen ama tadı aynısı olandan alacaksınız. hem görünüşü hem tadı aynı olanlara italyan maydonozu diyorlar.

    ben çok sonraları tadına alıştım. salatalara, acılı ezmelere çok yakışıyor aslında. hanım hala nefret ediyor. farkında olmadan ezme içinde yeyip beğendiğine de şahidim, söyleyince yemeyi bırakıyor psikolojik olarak travma sebebi bu ot.
  • tadı ve kokusuyla gayet bencil olan bir ottur. yemeğe konduğunda damak tadına katkıda bulunmak yerine, diğer tatları bastırır. hele tazesi genç ve dinamk yapısıyla yendiğinde burundan çıkabilir. tam mevsimidir. kibar maydanoz görünümündedir.
  • şarkısı da vardır bunun...
    hani ya da benim 50 gram kişnişim, kişnişim
    konya'lının geçmişini....
    diye devam ediyordu hafızam yine beni yanıltmıyorsa...
  • su hayatimda cok buyuk lokma yiyip cok buyuk laf etmisligim vardir ama bana bu ot kadar buyuk laf ettiren bir bok ile karsilasmadim daha. hayatimda yedigim, tattigim en kotu bitki. sadece bir tek yapraginin girdigi corbayi doker, tek bir parcasinin girdigi yemegi cope atarim o derece.

    bana hep uzak olmasini diledigim, cilantro adi altinda nefret ettigim ve adinin kisnis oldugunu yeni ogrendigim, pismisi ayri pismemisi ayri pis kokan bitki.
hesabın var mı? giriş yap