• türkiye'de yayınlanmış en karizmatik kahramanlı çizgi roman. asıl adı kit walker olan, bengal ormanlarında yerini kimsenin bilmediği kafatası mağarasında, malın mülkün üstüne yayılmış yaşayan fantomun hikayesini anlatır. 400 yıldır oradadır, müessese hanedanlık usulü babadan oğula geçer ama nedense kimseler bilmez bunu. ölümsüz ruh diye anılması bu yüzdendir. gerçi başka bi sürü şey de denilir fantom için de neyse . (bkz: ormanda fantom için söylenenler)

    yalnız adam takılır kızılmaske, şehirde diana palmer adında bi sevgilisi vardır, kimliğini bilen ve yanlış hatırlamıyorsam birleşmiş milletler için çalışan. aklı başında bi hatundur, diğer kahraman sevgililerinin aksine, salaklığından başını belaya sokup ikide bir sevgilisine kendisini kurtartma alışkanlığı yoktur. hatta sonradan evlenmişler, fantom efsanesinin sürmesi için iki de oğlan çocuk sahibi olmuşlardı.

    pigmeleri kendisine hizmetçi yapmıştır arkadaş bi de. pigmeler bunun malına mülküne (acaip serveti var, hazine mağarası filan, hatta adası var adamın, eden diye, tüm hayvanların huzur içinde kardeşçe yaşadığı, daha ne olsun?) göz kulak olur, atını tımarlar, hayvanlarına bakar, köpeğini besler filan. o da pigmeleri korur kollar, eğitir, cehaletten onları kurtaran beyaz adam olur. karizmayı iyice sağlamlaştırır onların gözünde.

    atının adını hatırlamıyorum ama bi kurdu vardı şeytan adında... her eve lazım akıllı bi hayvandır. bela yoksa uğraşacak, fildişi sahilinde takılır huzur bulur bunlar, tom ve reks adındaki fantomun korumasına aldığı iki eşşek sıpası oğlana hayat dersleri verirler falan. hoş adamdır vesselam fantom.

    bi de olmazsa olmaz bi repliği vardır: (kızılmaske sevgilisini görmeye gidecektir, uçağa şapka, gözlük ve pardesü kamuflajıyla biner, yanında şeytan)

    hostes - bayım, uçağa köpekle binemezsiniz.
    kızılmaske - şeytan köpek değil, kurttur.

    bosch kalfanın hatırlatmasıyla gelen edit: atının adı kahraman imiş.
  • tamam süper bi abidir.. ama bazı garip yanları da bulunan bi kahramandır.. bunları 70 milyonun huzurunda kendine tek tek sormak isterim..

    - misal iyi takip eden bilir ki müteakip fantom annesinin memleketinde eğitime gider.. sanat, edebiyat falan derken yani ya o kadar kültürlü olmaman lazım, ya o kadar eğitim görmemiş olman lazım..
    - ölümsüz ruh.. bir gün de idman yaptığını göreyim zagor gibi mesela?
    - canım fantomum.. meyve yemekten bıkmadın mı? o taştan tahtta oturup hatıra defteri okuyup ananas yiyorsun bitek.. bii gün de şöyle bi budu tutuver sapından da ye afiyetle?
    - taştan taht deyince.. köşeleri güzel kurukafalı falan ama adamın kıçına felç girer yahu?
    - o kırmızı tayt tek parça mı? mavi siyah şortunu tek parça tayt üstüne giyiyosan cidden niye maceralarda hiç tuvalete gitmediğin belli? yok tek parça değilse nolur kızma da alt kısmı böyle karakışta külotlu çorap modeli giymek sana yakışıyor mu?
    - orman karakoluna nasıl embesil insanlar seçtin ki senin kim olduğunu anlayamıyorlar?
    - o eden adasındaki hayvanlar senin fantazin mi yoksa dedelerinin mi?
    - herşeyi anladım da fısıldayan koruluk olayını nasıl tezgahladın? adam mı tuttun fısıldasın diye?
    - daha kullanışsız tabanca kılıfları var mı bildiğin?
    - makineler ruhsatlı mı? ciddi merak içindeyim bu konuda..
    - reks'e doksan dakika nasıl tahammül ediyosun anlamıyorum?
    - guran'ın kafasındaki şapka kimin fikri ve tom 22inci fantom'un guran'ı mı olacak kısmetse?

    her kahramanda rastlanabilecek bazı açmazları göz ardı edersek cidden kral çizgiromandır kızılmaske.. çok okursan tekrar çokluğunu farkedersin ama bi kaptan swing kadar değildir yine de.. batman hariç - hatta belki dahil lan niye hariç olsun - en zengin kahramandır ki yine bile herhangi bi işten tek kuruş aldığını görmedim.. delikanlıdır o manada.. burdan kit ve heloise'nin yanaklarından, diana yenge ile abimin ellerinden öper hürmetler ederim..
  • orijinal adıyla phantom. orijinali mor kostümlü bir kahraman iken, türkiye’de kızılmaske olarak anılması ve kapaklarda kostümünün kızıl çizilmesi mevzusu ilginç olmasına rağmen girmeyeceğim. bilen biliyor. kızılmaske ile ilgili yazılacaklar bir yazıya sığmaz. yerli yabancı filmleri, çizgifilmleri var. ben biraz işin mizahi tarafını irdeleyip kısa bir çıkarım yapıp gideceğim:

    ahmet yılmaz zamanında kızılmaske ile ilgili çok karikatür yaptı. kah kurukafa mağarasından kuruyemişçiye telefon açıp, çerez söyleyen, “neşene göre bir şeyler yapıver” diyen keyif pezevengi kızılmaske, kah bir türlü ölmeyip aksileşen ve fantomluğu oğluna devretmeyen yaşlı kızılmaske, kah fantom’un büllüğünü gören pigmeler, kâh şehirli gibi giyinip fener maçına gitmesi, kâh sigarası ile taytını yakan dikkatsiz pigme guran gibi şu anda hepsi gözümün önüne gelen onlarca karikatürle bizleri yeterince güldürdü. pigmelerin ormana yabancı girince onları tırstırmak için tamtamlarla çaldıkları mesaj “fantom için ormanda 10 kaplan dirler” mottosu alemin diline sakız oldu. can barslan, dedektif sanlı’da bu klişe ile yüzlerce kez dalgasını geçti. "sanlı, şehirde bir yerleri dolaşırken 25 kolaçan gücündedir" gibi örneklerle. 10 kaplan gücü dillere pelesenk oldu, ünü kızılmaske’yi bile unutturdu.

    neticede; bugün okuduğunuzda çok basit bir kurgu anlayışı ile çizildiğini, maceralarının beş para etmez olduğunu, tek önemsenecek tarafının kahramanının ilginçliği olduğunu görürüsünüz. amma velakin özellikle kostümü ve mitiyle mizahi yönden sivrilerek de olsa bir şekilde ünlü olmuş ve arşivlerde yerini almıştır. nostaljik tadları ile günümüzde hala benim gibi sevenleri mevcuttur. bununla birlikte ilk defa bu yıllarda yayınlanıyor olsa kimsenin yüzüne bakmayacağı da aşikardır.
  • olaylar afrika'da geçtiğine göre esasında arada bir sürü detay olsa gerektir bu hikayelerde. 2 gün süren hikaye esasında 7 gün falan sürmüştür kesin. çünkü burası afrika: bir iş için size lazım insanlardan biri maleria hastası olacak, o aks illa kesecek, o lastik patlayacak, elektrik gidecek ve jenaratör falan da bozuk olacak. afrika olmasaydı teknoloji artıklarımızı ne yapardık bilmem. burada yeni bir araca, makinaya rastlamak zor, hepsi daha önce avrupa ve amerika'da kullanılmış 2. el. kızılmaske ekvator kuşağında bir yerde yaşadığına göre akşam 18:30'da uyuyup sabah yine o saatlerde kalkan bir adamdı kesin çünkü elektrik derdi vardı, mum ışığında da nereye kadar. kafatası mağarası bence bugünkü volta region bölgesinde bir yerdeydi. orası hem sulak falan kızılmaske'de timsahlar vardı orası kesin volta region.
  • çocukluğumda ve hatta şimdi bile severek okuduğum çizgi roman.
    özellikle fantom'un kafatası mağarasında çocuklarına anlattığı geçmiş dönem fantomların hikayelerini veya hazine odasındaki parçaların nasıl ele geçirildiğini anlatan bölümleri çok severdim.
    tabi yıllarca kızılmaske olarak bilip, kapak sayfasında kırmızı full body taytı içinde görmeye alıştığım fantomu yıllar sonra çizgi filminde mor kıyafet içinde görünce "vay salaklar, hiç mi çizgi romanı okumamışlar? mor fantom mu olurmuş, ormanda hemen göze çarpar lan bu haliyle!" demişliğim vardır. kırmızı kıyafet orman renklerine çok uyumlu, çok kamufle oluyor ya...
  • asıl adı fantom olan kahraman,sonradan müslüman olup kızılmaske adını almıstır.
    (bkz: yusuf islam)
  • o ne endam, o ne gizem, o ne guc..ahh dedirten adam..
    anlamadigim iyilerle kotuleri cabuk ayird etmesidir.. velakin..bununla da yetinmez, onlari damgalar..gelecekte ne kotunun iyilsmesine ne iyinin kotulesmesine sans tanir..dunya ikiye mi bolundu gercekten?
  • orjinal adı: the phantom' dur.

    1936 yılında; çizgi roman dünyasının ilk kostümlü kahramanı olarak amerikalı çizer lee falk (1911-1999) tarafından çizilmişitir.

    ek bilgi: lee folk aynı zamanda mandrake' nin de yaratıcısıdır.

    kızıl maske
  • nası olmaz lan... (bkz: phantom), (bkz: fantom).
hesabın var mı? giriş yap