• duvarları ve tavanı lambri kaplama modası geçtiği için çok mutluyum. eve o kadar karanlık ve kasvetli bir hava veriyor ki, insanın evden kaçası geliyor. salon salomanje denen gudubet yapı ve lambri kaplamalar, balık sırtı parke ile birleşerek seksenlerin ve doksanların başı dediğimiz zamanın bir bölümünde insanların hayatında yer etti. ve hala günümüzde bir ev tutacak olduğunuzda, elinize sigara alıp "o eve 1980'den beri usta girmedi" diyebilmenizi sağlayacak kadar lambrili evlerin hala var olduğunu göreceksiniz. bu evlerde ayrıca fayans kaplı bir küvet ve kapısında gözleri zamanında kırmızı kırmızı yanan ama artık bozulduğu için yanmayan aslanlı kapı zili de durmaktadır. yine de içi tadilat istediği için ucuzdur. biraz dekorasyonla 80ler partisi verip para bile kazanabilirsiniz hatta.
  • 80' lerin toplumsal gerçekçi veya romantik komedi * filmlerinden sonra hiç bir yerde karşıma çıkmaz artık derken, geçenlerde aniden yolumu kesti. hem de olmayacak bir yerde.

    tarihi bir medresede yer alan resmi kurumun ihale salonunda kendileriyle bir süre karşılıklı temaşa eyledik. özlemişim, görünce anladım. rengi toplumsal gerçekçilikten uzak olsa da o dikine dikine uzanan ahşap parçaları göynümün havai fişekleri gibi geldi bir an. yine de her vuslat gibi zevki uzun sürmedi. "nereden çıktın karşıma sen" kısmından "senin ne işin var ya burada" kısmına pek erken geçtim. "sorun sende değil bende" deyip, "biz en iyisi arkadaş kalalım" ile meşkimizi sonuçlandırdım.

    evet lambri, lütfen seninle arkadaş kalalım, ben senin cihan ünal'ın fotoğraf atölyesinin duvarlarında, banu alkan'ın armatör patron ve şeysinin makam odasının duvarlarında olma ihtimalini sevdim. olmadı hikmet karcı'nın salonunda bile olur. ama benimle olmaz, olamaz. hele geçmişten yadigar kalan bir kubbenin örttüğü ateş tuğlasından imalat medresenin odalarında bu vuslattan zinhar medet umma!

    sen de haklısın bir yerde. seni oraya mahkum edenler utansın, ne diyeyim. belki başka bir zamanda, başka bir mekanda. kim bilir...
  • mumkun olabilecek en abuk durumda ilk defa duyduğum vir daha unutmamım mumkun olmadığı kelime ;

    seneler once mecliste bir oylama ertesi muhallif milletvekilleri oylamaya itiraz ederler ve baya bir tartışma çıkar kayıp oylar vardır işin içinde... ve tartışma biraz sakinleştikten sonra meclis başkanının açıklaması,

    -ilk sayımda oylardan bazıları kürsünün altındaki lambrilerin arasına düşüp kaybolduğundan....
    e bravo çocuk aklımla gülmüştüm ben bu olaya.
  • akçay sınırları icerisinde görüp senelerce hic anlam vermedigim bir yazının bas karakterlerinden.
    lambiri rabıta köknar çam kereste idi reklam yazıtı.velhasıl lambiri rabıta isminde bir tüccar var sanırdım cocuk aklımla ve igrenc bir ismi oldugunu düsünürdüm.artı yaptıgı ise bakarak hic efendi birisi olmadıgını hilebazin teki oldugunu düsünürdüm.

    (bkz: entrye anı serpiştirmek)
  • annemin tabiriyle; ölmeden kendini tabuta sokmaktır.
  • eskiden apartman dairelerinin genelde giris kismina yapilan ahsap duvar kaplamasi. eve girince suslu tabutta ayakta dikiliyormussun hissi verir, karanlik koyu koyu boyle.
  • 80lerin varsıl evlerinde antre süsleme sanatı. bütçeye göre koridorları filan da sarmış olabilir. kapıdan içeri girersiniz, bir de bakarsınız ki her yanınız cilalı ve muhtemelen koyu renk ahşapla kaplanmış. insanının içini karartmanın yanında "lan acaba buralarda gizli bir kapı mı var?" sorusunu da uyandırır, huzur vermez adama.

    demek ki her oldy aynı zamanda goldie olmuyor.
  • artik ahsap olmasi da gerekmiyor, plastikten yapilma urunler de cikti. hem kurtlanmiyor, hem de istedigin rengi kendin seciyorsun. birbirine gecmeli ince uzun parcalardan olusmakta. uzaktan bakinca ayirt etmesi gercekten zor.
  • binalarda duvarlara, tavana dosenen ahsap malzeme
  • tavan ve duvar kaplaması olarak kullanılan ahşap malzemelere verilen genel isim. kullanılan belli başlı ağaç türleri; kızılçam, sarıçam, ladin, sedir, ayous olarak sıralanabilir. bu ağaç türleri de kendi arasında budaklarına ve renk ayrımlarına göre çeşitli sınıflara ayrılırlar. finger joint teknolojisi kullanılarak da üretimi mümkündür. bu teknoloji sayesinde üretimde budaksız uzun bir parçayı kullanmak yerine, küçük ve budaksız parçalar ucuca eklenerek üretim maliyetleri düşmekte, aynı zamanda daha stabil, çalışma riski daha düşük bir malzeme ortaya çıkmaktadır. doğal dayanıklılığı egzotik türlere nazaran daha zayıf olan çam türlerini korumak amacıyla emprenye işlemi uygulanabilir. ayrıca rutubet ağaca, altına monte edilen ızgaralardan* geleceği için esas önemli olan husus; bu ızgaraların iyi bir şekilde emprenye edilmesi ve ızgara aralarına ısı yalıtımı için strafor konulacaksa az bir hava boşluğu bırakılarak uygulama yapılmasıdır.
    pvc'den üretilen çeşitleri de mevcuttur. ahşaba nazaran fiyatları 3'te 1 oranında düşüktür. ama ne derece sağlıklı bir malzemedir, orası tartışılır.
hesabın var mı? giriş yap