• bugüne kadar yazılmamasına şaşırmamak gerekir; zira parayı bulan likyalılar değil, lidyalılar'dır.
  • likyalılar hakkında size bildiğim kadar bilgi vereyim sözlükte bizim için bu kadar önemli bir konuya bu kadar az değer verilmesi canımı sıktı açıkçası suraya bir enes batur başlığı açsak katlarca kat daha fazla değer görürdü yada bir dostoyevski başlığı açsam sanat nedir anlamayan ergenler edebiyat bilgim var cool görüneceğim diye bir sürü lirik yazardı her neyse geçeyim yazıma.

    parayı lidyalılar bulmuştur. likyalılar değil.

    likyalılar,
    antalya kaş muğla fethiye tarafında yaşamış olan uygarlıktır.
    bakın sadece türkiye için değil dünya için o kadar önemli bir uygarlıktır ki likyalılar.
    ilk lerin hoşgörünün demokrasinin uygarlığıdır.

    likyalıların demokrasisi
    şu an günümüzde olduğu gibi likyalılarda da seçim yapılır.
    gelelim binler yıl öncesindeki o mükemmel anlayışa.
    oylar 3 sınıfa ayrılır,
    oyu 1 oy sayılan kişiler
    oyu 2 oy sayılan kişiler
    oyu 3 oy sayılan kişiler olarak.
    eğer bir kişi iyi eğitimliyse genel kültür bakımından yüksekse saygı değer aklı selim bireyse o kişinin 1 oyu 3 oy sayılır yani 3.sınıf bir bireydir. ne kadar inanılmaz bir şey değil mi? keşke feyiz alabilsek.

    kadınlar için inanılmaz önemli olan bir uygarlık;
    o zamanlarda diğer uygarlıklarda ki gibi kadınlar alt sınıf değil erkeklerden daha üst konumlandırıyordu.
    mesela likyalıların soy isim babadan alınırya likyalılarda anneden alınıyordu.
    lale devri gibi bir medeniyet.
    hoşgörü,özgürlük,demokrasi ile sınıflandırabiliriz.

    miras kadınlara kalıyordu. erkeklere değil.

    dünyanın ilk demokrat uygarlığı ne kadar önemli değil mi?

    likyalıları ilk keşfeden perslilerdir.

    başkenti xantos olan likyalılar perslilere savaşta mağlup oldular.

    pers ordusu, başında komutanları olduğu halde xanthos ovasına indiği zaman, xanthoslular bitmez tükenmez kuvvetlere karşı az sayı ile dövüştüler, yiğitlikte nam saldılar, ama yenildiler, kentlerine geri atıldılar, kadınları, çocukları, hazineleri ve köleleri kaleye doldurdular. alttan, yandan ateşe verdiler. öyle ki yangın kaleyi yerle bir etti. bundan sonra birbirlerine korkunç yeminlerle bağlanarak düşmana saldırdılar ve xanthos'ta oturanların tümü de savaşarak öldü.

    o kadar özgürlüklerini düşkün bir medeniyettiler ki savaşı kayıp ediceklerini anlayan likyalı kadınlar çocuklarını alıp perslilerin eline esir düşmemek için kendilerini canlı canlı yakarlar. bu dünya tarihindeki ilk toplu intihar likyalı kadınlar tarafından gerçekleşmiş olur.

    persliler artık oraları himayesine almıştır.

    yapılan arkeolojık kazılardan bulunan savasa ağıt yazılı bir tablet te şu yazıyor.

    "…evlerimizi mezar yaptık. mezarlarımızı ev. yıkıldı evlerimiz. yağmalandı mezarlarımız. dağların doruğuna çıktık. toprağın altına girdik. suların altında kaldık. gelip buldular bizi. yakıp yıktılar. yağmaladılar bizi. biz ki analarımızın, kadınlarımızın ve ölülerimizin uğruna; biz ki onurumuz ve özgürlüğümüz uğruna, toplu ölümleri yeğleyen bu toprağın insanları. bir ateş bıraktık geride…"

    gel zaman git zaman perslilerle olan savaş sırasında dışarıda olan likyalılar toplanır.

    ve perslileri al aşağı ederek tekler medeniyetleri ile beraber küllerinden doğarlar ksantosu alırlar.

    ama malesef bu seferde roma imparatorluğu likyalıları kuşatır. yine aynı tas aynı hamam kadınlar çocuklarla beraber intihar ederler.

    sonra romalılar persliler kadar barbar değillermiş romalıların komutanı demişki

    bu ne bir milliyetçiliktir. ülkenin düşeceğini görünce hemen intihar ediyorlar.

    o zaman kimsede olmayan ama bir şey var bu likyalılar da. örnek alıp kendımız de onlar gibi yaşamayılız der. ve likyalılarla anlaşma yapar bu anlaşma budur.

    iç işlerine romalılar karışmayacaktır. likyalılar yine olduğu gibi yaşamaya devam edecektir.

    böylelikle dünyada ilk eyalet sistemi kurulmuştur.

    abd nin örnek aldığı sistem likyalılardan gelir.

    likya ışık demektir. anlamı çok derin değil mi?

    bu arada ilk anayasa likyalılar tarafından bulunmuştur. tabletlerde bulunun yazıtlardan ilk anayasayı bulmuşlardır.

    peki şu an dünya hangi anayasayı kullanıyor biliyor musunuz?

    fransız anayasası bakın sadece fransa değil bütün dünya fransız anayasalarını kullanıyor.

    peki fransızlar bu anayasaları nerden almış acaba kendıleri mi üretmiş tabiki hayır.

    fransız anayasaları likyalılardan alınmıştır. likyalıların anayasalarını günümüzde tüm dünya kullanıyor :)

    ve likyalılar ülkemizde kurulmuş bir medeniyettir. kekova olmpos kaş vs vs muğladan antalya kadar hayla yapıtlarını görebilirsiniz. ben gördüğümde göz yaşlarıma hakim olamadım benim için çok anlamlı sizin içinde öyle olsun bunlar bize bırakılan mirastır değerini bilelim.

    yapıtlar;
  • anadolu'da, bugünki antalya civarında yaşamış, wikipedia'ya göre kendilerine termilae adını vermiş; özgürlüklerine bağlılıkları, bunun uğruna topluca intihar edebilmeleri ile ün salmış, bütün mert insanların savaşlarda ve haksızlıklarda öne atılıp birbirlerini gebertmeleri sonunda senin benim gibi korkak, namert insan müsvettelerine dünyayı bırakan nice insanlar gibi yaşamış ve tükenmiş/tüketilmiş toplum.

    gerçek hayatta bir sike yaramayacağını zannetmek yanılgısında olman ihtimaline rağmen, daha detaylı bilgilenmek için;
    (bkz: likya)
  • oldukça duygusal insanlar olduğuna inandığım millet. bu kısa şiir bile aşka bakışlarını ne kadar güzel gösteriyor.

    --- spoiler ---
    beni bulamazsan, eşyalarımı bulacaksın. parmak izlerimiz değecek birbirine.
    --- spoiler ---
  • antik likya, güneyde akdeniz, batıda karya ve doğuda ise pamfilya ile komşudur. m.ö. 1. yy.’ın ortalarında ise 23 kentten oluşan “likya birliği” oluşturulmuştur. bu birlik tarihteki ilk demokratik birliktir.
    bu federasyonun önemli kentleri patara (başkent), xanthos, pinara, olympos, myra ve tlos’tur. bunlara daha sonra phaselis de eklenmiştir. teke yarımadası’nda likya birliği’ne ait daha küçük kentler de bulunmakta ve bu kentler sistemli kazılar, sikkeler ve yazıtlardan bilinmektedir. bunlar arasında ise andriake, sura, kyaenai, limyra, theimmusa, simena, ıstlada, trebende, aperlae bulunmaktadır. patara’daki parlamento binası, kaya mezarları, kale, tapınak kalıntıları, likyalıların toplumsal hayatları ile ilgili bilgiler veren kent kalıntıları, anfi tiyatro gibi benzersiz kalıntıları içermektedir. seydikemer, kaş, kalkan, demre arasında yer alan kaya mezarlıkları oldukça şaırtıcı ve görkemli kalıntılardır.
    myra:, tlos:
    insanı şaşırtan bir mesele de bu likyalılar , bu muhteşem ustalar nereye çekip gittiniz, ülkenizi neden bizim müteahitlere, kürt sıvacılara teslim ettiniz? gelin bir bakın , vatanınızı koruyun kollayın, mezarlarınıza tapınaklarınıza sahip çıkın lan!
  • tarihçi heretodos likyalıların 14. yüzyılda (mö) giritten geldiğini belirtir. likyalılar diğer anadolu uygarlıklarından farklı olarak savaşçı bir özellik gösteriyordu. likyalılar bağımsızlıklarına düşkün bir milletti. zamanla roma ve pers himayelerine girmelerine karşın romalılar ve persler tarafından daima saygı görmüşlerdir.
    likya 23 şehirden meydana gelmekteydi. bu şehirler federatif bir özellik taşımaktaydı. bu şehirler de merkeze bağlıydı. birlik şeklinde ilk örgütlenme,
    m.ö. 4. yüzyılda limyra’lı perikles adındaki yerel bir yönetici tarafından oluşturulmuştur. kentler, büyüklükleri ve önemleri orantısında federal meclise bir, iki veya üç üye ile
    temsil edilmekteydi. bunlardan altı şehrin, (xanthos, patara, pinara, tlos, myra ve olympos)
    üç oy sahibi oldukları bilinmektedir. daha küçük yerleşimler ikili, üçlü
    veya dörtlü şehir birlikleri oluşturarak, tek oyla temsil edilirlerdi.
    federal meclis her yıl bir şehirde toplanırdı. her yıl bir federasyon başkanı seçilirdi ve bu seçilen kişi hem meclisin hem dinin başı sayılırdı. ayrıca kadınlarda meclis başkanı seçilebiliyordu.
  • tanım; kendi dillerinde topluluklarına verdikleri isimdir.
    demokrasinin mimarları olmakla birlikte ana etkili bir toplumdur. ( kadınların toplulukta erkeklerden daha üstün olduğu sistem )
    dini açındansa kendilerine has inanışları ol aklar birlikte ahiret inançlarına ve bir nevi kut inancına sahip olduklarını söyleyebiliriz.
    bu toplum anlatılanlara göre özgürlüklerine inanılmaz derece de düşkünmüş.
    özgürlüklerine o kadar düşkünlermiş ki, topraklarını ele geçirmek için gelenlerle toplulukta tek bir erkek kalmayana kadar savaştıktan sonra kaybedeceklerini kadınlarda çok büyük bir ateş yaktıktan sonra çocukları ile birlikte ateşe atlayarak intahar ediyorlarmış.
  • luvi dilinde (bkz: lukka) kavmi.
    (bkz: lykia)
    lyk ışık anlamına demektir. lykia ise ışık ülkesi.
    latince'ye lux ve lucis olarak geçmiştir.
    türkçe'ye de geçmiştir; (bkz: lüks) (bkz: lümen) değerleri.

    bakınız

    ayrıca: lucifer kelimesi, lux/lucis ve ferre (getirmek) kelimelerinden geliyor; ışık getiren.
  • helenleşip yokulup gitmiş bir anadolu halkı. bu açıdan bakınca bizlerin de sonu iyi gözükmüyor, asimile mi oluruz, telef mi oluruz bilemiyorum. tşkler akparti araplaşma ve afganlaşma, pakileşme politikalarınızdan ötürü.
  • bugüne kadar yazılmamasına şaşırmamak gerekir;zira parayı bulamadıkları gibi yeryüzünde ilk toplu intihar eylemini gerçekleştirmişlerdir.
hesabın var mı? giriş yap