• çok mühim iki ünlünün yokluğu [ki tümünün 1/4'ünü* oluşturur] gibi bir durumu düşünün. ismin/cismin çoğulsuzluğu, yönsüzlüğü; fiilin durumsuzluğu, zorunlu olumluluğu [çoğunun ilk durumu olumludur] büyük sıkıntıdır. 'için'in, 'gibi'nin, 'virgül'ün * çokluğu, okuyucu için bir zulümdür.

    işin zor kısmı; -günlük türk dilinin- sözcük nüfusunun büyük çoğunluğu, bu iki ünlünün flörtüdür; ki, çoğunluk birini, bir kısmı ikisini sindirmiş, sözcük kıtlığı oluşmuştur. bu durum; uygun sözcük grubu için, turşunun suyunun suyudur. sunum; sözcük yoksuludur. zorluğu; sözcük yoksulluğu mudur, im yoksunluğu mudur ? kimbilir.

    ilginç; niçin o iki ünlünün boğucu yoksunluğunu konu gibi görsün ki kişioğlu ? monotonluk, biçimcilik, konu sıkıntısı, monolog bıktırmış, kişiyi boğmuştur; kim bilir kişi sıyırmıştır, gizli işsizdir, dombilidir, toptur; düş doktoru yoktur; o iki ünlü zibidi, ünlü olup ünsüzün ümüğünü sıkmıştır; otobüs tutmuştur, kızılcık turşusu kurmuştur, sıtkı sıyrılmış, sidik gibi kokmuş, çizgi film konusu olmuştur; ortodoks öldürmüştür; kırk yıllık kızıl yıldız sosyolojinin konusu olmuştur, olur olur. sıkıldım, bilmiyorum ! ohh, mis gibi bitti bu.*

    şimdi; (bkz: bi siktir git)
  • seren serengil tarafından geliştirilen, 3 haftada dudakları inceltmeye yönelik egzersizleri içeren program.
  • ingilizce'deki ilk lipogram vaktiyle ernest vincent wright tarafından yazılan "gadsby" nam kitaptır..

    sonra lipogramı kendine iş edinip üstadı olan georges perec bey de, "a void" adlı romanında, 200 sayfa boyunca "e" harfini hiç kullanmadan bir öykü anlatabilmiştir..
  • alfabede olan belirli bir harfin kasten kullanılmadığı metinlere verilen isimdir.
    andy west'in lost and found romanı buna iyi bir örnektir. andy west'in hiç "e" harifini kullanmadan yazdığı bir romandır. osmanlı'da da bu yönteme hazıf sanatı ya da icaz-i hazif denmiş. oldukça zor bir yöntem olmakla birlikte neden edebiyatçıların bu konu üstüne kastırdıklarina pek anlam veremiyorum. bilen varsa yeşil yaksin, ne oluyor ki bir harfi kullanmadan bir metin yazınca, neyi başarmış oluyorsun? neredeyse tüm bilimler insan hayatını kolaylaştırmaya çalışırken, edebiyatçılar niye zorlaştırmaya çalışıyor? tüm harfleri kullanıp kendini belki daha iyi ifade edebilecekken, neden kasıyorsun ki? belirli harfleri kullanmadan yazınca tam olarak neyi ispat etmiş oluyorsun? başın göğe mi eriyor? "e" ye çok kırgınım bu romanında kullanmayacağım cezalısin "e"!
  • belli bir harfin metinde özellikle kullanılmaması ile yapılan bir kelime oyunudur. georges perecs kayboluş adlı romanını bu teknikle yazmış. bence çok yaratıcı bir yazma etkinliği.
    "a" harfini kullanmadan yazmaya çalışacağım. deneme 1-2

    " ekşi sözlük sen benim 'her şeyimsin.'
    her şey deyince hemen öyle sevinme. demek istediğim bir "günlüğe" de seslenebilirdim. kendim söyler, kendim dinlerdim. bir süre geçince de sıkılırdım o defterden, günlükten. seni günlük diye bellemişsem bil ki çok özelsin, çok güzelsin. kimseleri de sevmedim ben senden güzel:))))))))"tık tık
  • bir harfin kullanılmadığı yazım tekniği.
    (bkz: e siz potkal)
    (bkz: bahri muhit ruzgari)
  • takdir edilesi bir gayrettir.

    bir benzerini de bu fakir yapmaya çalışmıştı şurada...
  • herhangi bir dilde, en çok kullanılan harfin yazın ürünlerinde kullanılmaması sonucu ortaya çıkan edebi türdür.
  • bu teknik ilk olarak m.ö. 538 yılında antik yunanlı şair lasus tarafından "s" harfi kullanılmadan yazılan bir şiirde kullanılmıştır. tarih boyunca düzyazı ve şiir türlerinde pek çok örneği görülen lipogram tekniği, daha çok sesli harf kısıtıyla yaratılmış metinlerde kullanılmıştır. ernest vincent wright'ın 50.000 kelimelik "e" harfi kullanmadan yazdığı 1939 yılında yayımlanmış romanı gadsby ve georges perec'in 78.000 kelimelik "e" harfini kullanmadan yazdığı 1969 yılında yayımlanan romanı kayboluş, bu teknikte verilmiş önemli eserlerdir.

    bizim kültürümüzde de lebdeğmez adıyla sözlü halk anlatısında yer alan ve daha sonra yazıyla da buluşan harf kısıtının olduğu bir teknik bulunmaktadır. lebdeğmez geleneğinde aşıklar dudakları arasına yerleştirdikleri iğne, kürdan gibi cisimlerle b, f, p, m, v harflerini kullanmadan atışmalarını yaparlar. bunun zaman içinde şiirle de buluşmuş yazılı metinleri bulunmaktadır. çağdaş edebiyatımızdaysa 1997 yılında e yayınları tarafından yayımlanan ersin tezcan'ın "e" harfini kullanmadan yazdığı e'siz potkal adlı bir anlatısı, geniş kitaplık tarafından 2010 yılında yayımlanan ismail pelit'in "a" harfini kullanmadan yazdığı yoksul metin adlı anlatısı ve ilk olarak 2016 yılında alfa yayınları tarafından yayımlanan altar kaplan'ın kitaba ismini veren karakter ismi aloda dışında "o" harfi kullanmadan yazdığı aloda isimli bir romanı bulunmaktadır.

    lipogram tekniğini detaylıca anlattığım videoyu izlemek için: https://youtu.be/v8lo2eyu6xu
  • şöyle de bir haberi vardır:

    http://listelist.com/lipogram-nedir/
hesabın var mı? giriş yap