• midyat ikiye ayrılır estel ve midyat diye..estel+midyat=midyat..en iyi böyle açıklayabilirim sanırım..
    estel de araplar yaşar,midyat ta kürtler ve süryaniler..bu iki tarafı birleştiren boydan boya bir bulvar vardır.bu bulvarın üstünde sağlı sollu apartmanlar kuruludur ve buralarda memurlar yaşar..insanlarını genel olarak ele alırsak iyidirler,giyimine kuşamına gezdiğine tozduğuna karışmazlar..kimse sana uzaydan gelmiş gibi davranmaz..çok turist gelmesi ve lüzumsuz dizi çekimleri denediyle insanlar gelen gidene alışkındırlar,dönüp bakmazlar..

    estel de yaşanlar midyattakileri sevmezler,midyattakiler de esteldekileri...karışık durumlar..şehirde üç dil konuşulur;arapça,kürtçe,süryanice...bir de evrensel anlaşma dili olan türkçe vardır...alış veriş yapılacaksa özellikle gümüş alınacaksa midyattan alınmalıdır..ve mutlaka pazarlık yapılmalıdır esnafla...

    estelde de midyatta da taş evler vardır..ama midyattakiler daha ünlüdür..çünkü estelde kilise yoktur kiliseler ve manastır midyattadır..zaten turist çeken bu kiliselerdir ve güzel işlenmiş midyat taşlarından yapılmış evler..

    gelince gezmeniz gereken yerler konukevi* ve mor gabriel manastırıdır.

    bazı köyleri tamamen süryanilere aittir..süryanilerin büyük kısmı yurtdışında yaşamaktadırlar ama memleketlerini çok özledikleri için buralara bolca villa yaptırırlar..ve burada ölmek isterler..ne de olsa memleket..burayı çok sevdikleri ve özledikleri gözden kaçmaz..midyatta şu an yaşamakta olan süryanilerin büyük çoğunluğu yaşlı kesimdir..süraynilerden öğrendiğimize göre turabdin in anlamı ibadet merkezidir.ben onların yalancısıyım..

    kıssadan hisse, gelip görülmesi gereken yerlendendir midyat ama deniz seven biriyseniz uzun süre buralarda yaşamanız zor olabilir..
  • mardine gidildiyse en çok gezilecek, gez gez doyulmayacak yerdir bana göre, gümüşcülerden çıkamazsınız zaten de çıkarsanız o süryani evleri arasından yerli halkın çocukları eşliğinde gezersiniz, "abla burda sıla çekildi" "burda da bir bulut olsam", "sibel can da dizi çekmiş bu evde" diye diye bir sürü çocukla yürürsünüz, sonra konukevi.. bir süryaninin ölmeden devlete bağışladığı bu yerin üst katına çıkınca hem cami hem kiliselerin tarihi evlerin inanılmaz manzaralarında mest olursunuz. menengiç kahvesi, bıttım sabunu, telkari gümüş... hepsini alın çıkın burdan, yok yok
  • saat 17:00-18:00 itibari ile hayatın neredeyse tümüyle durduğu karışık karmaşık bir güney doğu anadolu ilçesi. bir yanda sizi kandırmaya çalışan esnaf dururken diğer yanda şarap almaya gittiğiniz eski bir süryani evinde 90 yaşında bir dedenin büyük bir çaba sarfederek kalktığı sandalyesini size yer vermek için uzattığını görmek her ne kadar misafirperver'ci tripte bi ülkeysek de anormal.

    tüm bunların yanında hayatımda yediğim en iyi döneri yapan emin usta'nın, bildiğim en güzel künefeyi yapan sadık künefe'nin ve açık ara en keyifli, en bir oturuşta 10 tane yenilesi küçük ama süper lahmacununu yapan arabın yeri'nin bu sınırlar dahilinde olması iki senedir bir şekilde gitmek zorunda olduğum bu yerin çılgın sıcağına, çamurlu yağışına, kuru ayazına karşı şahsım adına önemli bir motivasyon unsurudur.
  • 20km lik alan içinde kürt, arap, süryani kültürünü izleyebileceğiniz, bir memur olarak gidilmiş ise şark görevinin en rahat yapılacağı ilçelerden biridir. estel tarafı arap yoğunluğu olan kesimdir, şafi mezhebi üyeleridirler, köpek mezheplerince haram kılınmıştır ancak yol sokak her yer köpek doludur. aileler bol çocuklu olduklarından evlerin ortalama büyüklüğü 150m2 dir. ilçede ev kiraları oldukça ucuz ancak yakıt parası ev kirasını geçmektedir. sosyal hayatın "sos" kısmı sadık künefenin adıyla müsemma künefesiyle yaşanır. karnınızı doyumak için 5 kadar mekan vardır. büyük bir şehirden geliniyorsa, komyoncu lokantası denilen mekanlara benzer yerler mecburi mekanınız olacaktır. giderken götürülmemesi gerekenler listesinnin başında açık renk herhangi bir ayakabı olmalıdır. siz asfalt yolda temiz temiz yürüdüğünüzü sanırken o pek parlak açık renk ayakabılar aşırı yoğun toz sebebiyle kahverengine dönüşür. ayakabılar hadi neyse bünyesi alışkan olmayanlar bol bol öksürür hapşurur. siz hapşurursunuz aynı anda yoldan kara çarşaflı yüzü peçeli bir kadın geçer, yolun diğer yerinden boynunda hac takılı bi adam geçer, o sırada 3 yaşında başı örtülmüş bir bebek görürüsünüz, bir dükkan sahibi sizi acı ve alışkın olmadığınız ıstıkan kaçak çay içmeniz için davet eder. gidenin fazla gelmediği bir ilçedir.
  • 8000 ailelik bir yeni şehrin kurulduğu, vatandaşlık verilmiş arap ailelerin yerleştirildiği ve tırlarla hediye ev eşyası taşındığı duyumunun alındığı yer. yuh derler adama yuh.. devlet kendi toprağını kendi eliyle millete peşkeş çekmiş diyoruz hala osmanlı torunuyuz diyen andavalları görüyoruz. aha da kapak olsun size.

    http://www.dogruhaber.com.tr/…lestirildi-86764.html
    http://www.zaman.com.tr/…-kampa-ulasti_2102489.html
  • güneydoğu anadolu'nun her yönden en güzel ilçesi olan, çölün ortasındaki bir vaha gibidir.
  • ikiye ayrılan mardin ilçesi. bir tarafı midyat, diğer tarafı estel'dir. estel'de araplar, midyat'ta ise kürtler ve süryaniler yaşar. meşhur telkarisi midyat tarafında halep pasajı'nın olduğu bölgede yoğunlaşmıştır. mimarisi çöl rengi taşlarıyla özdeşleşmiş olsa da, merakı bir günlüğüne cezbeder. ikinci gün, sıradan bir yapıdır gören gözler için.

    mutlaka gidin, görün. ama iki günden fazla kalmanızı gerektirecek bir şey bulamayacaksınız.
  • kuyumcularından süryani şarabı bulabileceğiniz bir yerdir midyat.süryani şarabının şişesi 5-10 tl arasında değişir.
  • süryanilerin incisi turabdin, diye bir kitap vardı yanılmıyorsam yazarını bilmem, ama süryaniler için "anavatan" denecek kadar değer verdikleri yer. süryani, hristiyan, müslüman, kürt, türk, arap herkesin kendi halinde sakince yaşadığı yer.
  • mehmet ali birand'a göre madrid'e bağlı ilçe(miz).
hesabın var mı? giriş yap