• nisan 2001'den bu yana türkiye'de yayın hayatına devam eden aylık keşif ve araştırma dergisi.

    geçen gün bu ayki (eylül 2020) sayısı elime geçti ve hem eski dostumu gördüğüme sevindim hem de artık epey zayıflamış olduğuna üzüldüm. (kıyaslama yapmak için eylül 2005 sayısına baktım; 268 sayfa. eylül 2020 sayısı ise 112 sayfa.)

    ortaokul-lise yaşlarımdayken ailemizden birisi aboneydi bu dergiye. uzun yazılarını genelde okumazdım ama fotoğraflarına bakar, yanlarındaki küçük yazıları da muhakkak okurdum. boyunlarına halka takarak uzatan kadınlar, ayaklarını katlayarak küçülten insanlar, ilkel kabileler, doğa harikası ülkeler, bilimsel gelişmeler, arkeolojik keşifler, okyanusların dibi vs vs... o kadar hoşuma giderdi ki bakmaya doyamazdım.

    sonrasında internet vesilesiyle her yönden doyurucu keşifler yapmak kolaylaşınca tabii ilgimi yitirdim dergiye. eskiden dünyayı kitaplardan okuyup dergilerden seyrettiğim için bu ve bunun gibi dergiler (mesela atlas dergisi) dünyaya açılan tek kapıydı benim için.

    artık yayınlar dijital ortama taşınmaya başladığı için fiziksel olarak yayın hayatını ne kadar devam ettirir bilemem ama o zamanlar için iyi ki vardı bu dergi. hâlâ yayın hayatına devam etmesini sağlayan okurlarına da saygılar. umarım verdikleri paranın karşılığını alabiliyorlardır. çünkü artık sadece incelmekle kalmamış dergi, ek vermeyi de bırakmış maalesef.
  • bu ayki sayısında süper bir işe el atmışlar: 2001-2012 yılları arasındaki tüm arşivi 3 dvd'ye sığdıracaklar. 2001-2004 yıllarını 1. dvd yapmışlar ve dergi eki olarak göndermişler. yerim sizi! başarılı bir çalışma olmuş; etkilendim.
  • yıllar içinde sayfa sayısı düştükçe düştü, reklamlar arttı, makaleler azaldı. ilk çıktığındaki halinin yarısı inceliğine gelecek neredeyse. hülasa yalnızca reklam gelirine bakıp işkembe-i kübradan içeriklerle rafları dolduran onlarca piyasa dergisinden pek bir farkı kalmadı. acilen konu sayısını artırıp, içeriğe bir çeki düzen vermeleri gerek.
  • eskiden, denk geldikçe alırdım. yahut reklamlarda denk gelip de ilginç gelen sayılarını alırdım. uzun süredir takip etmiyordum. sonra, ablam kendine hobi bul dergilere üye ol kitap oku falan dedi, ben de madem öyle diyerek üye oldum. altı aydır falan üyeyim. ancak beklentilerimin tam karşılığını alamadım.

    bir insan bir dergiyi niye alır? okumak için. evet evet, yakmak için, yere serip üzerinde yemek yemek için dergi almıyoruz. okumak için alıyoruz. dolayısıyla dergilerin okunabilirliği önemli. peki national geographic'i niye alıyoruz? çünkü dünyanın gidip göremediğimiz köşelerinde neler olduğunu merak ediyoruz. götümüzü kaldırıp gitmeye üşendiğimiz yerlerde neler oluyor, ne tür canlılar yaşıyor öğrenmek için alıyoruz. bilmek ve şahit olmak için alıyoruz. ama bu dergiyi okuyamıyoruz!

    eskiden de böyle miydi hatırlamıyorum. ama son biriki aydır resmen fotoğraflarına bakmak için almışım bu dergiyi gibi geliyor. okumak için değil.

    dergide yer alan fotoğraf ve makaleler genelde yabancı kaynaklı. fotoğraflar süper, çeviriler berbat. yazılar hiç sürükleyici değil. sıkıyor, okunmuyor. national geographic channel'daki gibi esprili anlatımlar yok mesela. oradaki sürükleyicilik yok. derginin türkiye ayağının oluşturduğu yazılar ise hemen hemen birbirinin aynı. bir yaratıcılık, bir yenilik yok. kuru bilgi veriyor, hatta onu bile veremiyor. fotoğraflar güzel, fotoğraflar şahane. o kadar.

    dergiyi düzenli olarak takip ettiğim altı ay boyunca, gerek dergide gerekse verdikleri eklerde sürekli tekrara düşüyorlar. evet küre dağları, evet kapadokya, evet başka? yok. iki güzel fotoğraf, şuraya gidin şunlar şunlar yapılır. bu. yanınıza su alın. macera rotası, sarı tatil beyaz tatil mavi tatil diye ek veriyorsun, hep aynı yerler! bu ülkede gidecek başka yer yok mu yahu? onu geçtim, bari doğru düzgün tanıt gidilebilecek yerleri. ne bileyim, bu tatil rotalarında gerçekten yolculuk yapıp fotoğraf çekmiş birileri izlenimlerini yazsa, ama kalemi kuvvetli biri, sürekli aynı yerlerden bahsetmelerine de takılmayacağım.

    ben oturduğum yerden, hem de küre dağlarına gitmeden bile, küre dağları hakkında daha güzel bir dergi yazısı hazırlarım. takipçilerim bilir güzel de yazıyorum hani öhöm asdfgds

    kısacası, muadili olan atlas bundan iyi. ayrıca, tatil rehberi istiyorsanız voyager alın.
  • televizyon kanalındaki sorumlu kişiye (artık editör mü çevirmen mi hangisiyse) ısı ile sıcaklık arasındaki farknı birinin öğretmesi gereken kurum. her belgeselde sıcaklık yerine ısı kullanıyorlar...
  • eylül sayısında mavi tatil adı ile çok güzel bir kitapçık vermiş.

    çantaya, cebe, torpido gözüne sığacak ve gezi, gözlem yaparken yararlanılacak cinsten. pek beğendim. gezmeyi severim diyenlere tavsiyemdir.

    kitapçığın arkasındaki jeep'e de hasta oldum bu arada. neyse...
  • yıllardır bu dergiyi almıyordum. ağustos 2013 sayısını alarak bu uzun araya son verdim. ancak dergi çok değişmiş. hem incecik bir şey olmuş hem okunacak hiç bir yazısı kalmamış. kapak konusu bile boş. 6-7 yıl önceki zevkle okunan, bilgilendirici dergi gitmiş, geriye bir fotograf fasikülü kalmış.
  • abonelerini gerizekalı yerine koyan dergi.

    1 yıl abonelik yenileme karşılığı hediye ettikleri kitabı bu ay derginin yanında vermişler.

    doğuş grubu değil mi, tam dayaklıklar.
  • canım ülkemdeki her güzel şey gibi sonu gelmiştir.

    --- spoiler ---

    national geographic türkiye veya ng kids dergilerine abone olduğunuz için çok teşekkür ederiz. 31.05.2022 salı günü itibariyle dergimizin yayınına üzülerek ara veriyoruz.

    national geographic türkiye ve ng kids dergilerinin türkçe yayınlanan son sayısı haziran 2022’dir.
    --- spoiler ---

    ilk sayısından son sayısına tamamını okuduğum ve arşivlediğim derginin ara verişi (büyük ihtimalle bitişi) beni çok üzdü.
  • gitmiş bu topraklardan iki gözümün çiçeği... 13 yıldır aralıksız yanımdaydı. artık elimdeki hazine değerinde koleksiyonla teselli bulacağım. ah ulan be. üzdü...

    (bkz: #91339280)

    (bkz: #79386536)

    yayın yönetmeninin açıklaması...
hesabın var mı? giriş yap