• sanal kast sistemi
  • sözlükteki karşılığı, yazarların sözlük dışındaki alanlardaki deneyimlerini yok sayan kavram. şöyle ki; sözlükte yazarların üye oldukları yıla göre gruplandırılmalarının ve sıralanmalarının çağrıştırdığı üzere, sözlükteki yazarlık mefhumu kaç yıldır sözlükte yazar olduğu haliyle ölçülür. örneğin; dördüncü nesil bir yazar, sekizinci nesil bir yazardan daha fazla 'yazar'dır. hal böyleyken, bu varsayım, sekizinci nesil yazarın gündelik yaşamdaki deneyimlerini ve aktarımlarını, sözlüğe üye olmaktaki gecikmişliğinden ötürü yok sayar ve görünmezleştirir. daha da kötüsü, sözlükteki deneyimleri, yaşamın diğer alanlarındaki deneyimden kopartarak kendi içerisinde otonom bir değer haline getirir. oysa ki bu durum gerçek hayatta böyle değildir. her yazar, deneyimledikleri ve aktardıkları üzerinden yazardır ve bunun ölçümünde hangi yıl sözlüğe üye olunduğunun önemi fiili duruma göre bir hayli önemsizdir.

    ancak gel gelelim, tüm bunların hepsi incir çekirdeğini doldurmayacak kadar önemsiz sorunlardır. yeryüzünde bundan çok daha önemli eşitsizlikler vardır ve eşitsizlikler arasında bir hiyerarşi tanımlamak her zaman kötü değildir. evet, filistin'de füze yağmuru altında yaşayan bir insanın yaşadıklarıyla orta halli bir kadının evinde fiziksel, psikolojik, cinsel vesaire her türlü şiddeti görmesi ya da işçi sınıfından bir insanın emeğinin sömürülmesi arasında bir önem sırası yapmak güç ve tehlikeli olabilir. ama bu üç insanla sözlükte daha yeni yazarlık yapan kişiler hakkında geliştirilen önyargılar arasında bir ezilme hiyerarşisi kurmak çok da kötü değildir. hatta iyidir bile. o halde bu entry de hiçbir şey söylemez, gayet zevzekliktir, safsatadır.
  • kaldırılacaksa ya toptan,**** kaldırılmasını yada geri getirilmesini istediğim sınıflandırmadır. birçok yazarın bir şekilde nesli yazıyorken, nesilsiz denmesi koyuyor insana. dediğim gibi ya tüm entrylerden ve sub-ethalardan temelli temizlik yapılsın yada bende nesil istiyorum.
  • her nesil kendinden onceki kusagi sorgulayarak toplumu ileri ceker; her insan hayati boyunca kendini.
  • üyelikleri genelde babadan oğula geçen, anası sikilmiş orospu çocuklarının kurduğu zararlı örgüt.

    (bkz: https://youtu.be/yyb-taarqie )
  • bu boomer, y kuşağı, z kuşağı hikayelerine biraz şüpheyle yaklaşıyorum. evet bazı küresel gelişmelere denk düşen yaşam evresi, küresel birtakım özellikler yüklüyor olabilir. ama bunlar dışında, ki "bunlar"ın sayısı çok azdır, nesillerin ortak özellikleri yahut temayüllerini belirleyen faktörler yerel. amerika yahut avrupa baz alınarak yapılan nesil tespitleri insanı yanıltır. hele reklamcılıkta, pazarlamada kullanmaya kalkıyorsanız.

    hiçbir veriye dayanmadan, tamamen subjektif gözlemlerime dayanarak ben türk insanını nesillere bölsem şöyle olurdu:

    1. sabır taşları
    tanım: modernleşme sancısı çeken türkiye'nin kendilerini zıplayarak dönüşen bir ülkenin kucağında bulan çocukları.
    doğum: 1940-
    özellikler: yüksek tahammül eşiği, metanet, beklentisizlik
    pazarlamada öncelikli kavram: ihtiyaç

    2. cumhuriyet çocukları
    tanım: kurumları görece oturmuş cumhuriyetin "ezelden beri var olduğu" hissiyle büyüyen ilk nesli.
    doğum: 1940-1950
    özellikler: formaliteye itibar, saygınlık takıntısı, idealizm
    pazarlamada öncelikli kavram: statü

    3. politikacılar
    tanım: kendisiyle hesaplaşan cumhuriyetin arayan ve yanılan çocukları.
    doğum: 1950-1970
    özellikler: arayış, büyük anlatıya tutunmak, ileri yaşlarda muhafazakar meyil
    pazarlamada öncelikli kavram: bilinirlik

    4. kayıp nesil
    tanım: bütün çalkantılara direnen sosyal ve resmi kurumları bir bir çöken cumhuriyetin bunları kurumlarla değil, yamalarla ikame ettiği dönemin çocukları.
    doğum: 1970-1985
    özellikler: belirsizlikten kaçınma, küçük sosyal çevreyi tercih, kayıtsızlık
    pazarlamada öncelikli kavram: hikaye

    5. kırılanlar
    tanım: ilk defa geniş ölçekte dünyayı tanımaya başlayan, kendisine de aynını isteyen, çocukluğu yoksulluk gençliği bolluk gören nesil.
    doğum: 1985-1995
    özellikler: cüret, talepkarlık, hayal kırıklığı
    pazarlamada öncelikli kavram: sosyal çevre

    6. kıranlar
    tanım: internet çağının içine doğan, bolluk hatıraları güçlü, istediğini elde etmeye alışık ve sabır eşiği en düşük nesil.
    doğum: 1995+
    özellikler: yıkıcılık, reddiyecilik, bireyselcilik
    pazarlamada öncelikli kavram: biriciklik

    bu mesela 50-70 arası doğan nesil bize ne kadar muhafazakar, ne kadar odun geliyor değil mi? halbuki iç anadolu'da chp'yi, doğu anadolu'da mhp'yi başarılı kılan bir nesildi. şimdi böyle oldular. britanya'da da mesela eski solcular sağcı olmuş: https://www.tamgaturk.com/…eri-yeni-sag-sol-savasi/ onları bugün "böyle" yapan gençliklerinde türkiye'nin havası idi.
  • sözlükte tarihe karışmış gibi gözüksede genellikle yazarların kendi başlıklarında, ilk üç entryden birinde yazara hoşgeldin demeden önce hangi nesil olduğu yazıldığı için nesillerin kaldırılması olayından öncesinde yazar olmuş yazarların kimin ne olduğu hala gözükmektedir.
  • sozlukte ki nesillerin hepsi efsanevidir, normal nesil yoktur bu ortamda. bu nesillerin buyuklugunun adi konamaz, oyle buyuktur iste.

    (ara: efsanevi nesil)
  • içlerinden biri, manisa'nın soma ilçesinde, maden faciasında tükenmiştir.
  • birçok nesilin birçok meselesi olmuştur. dava gibi.. özellikle gençken adapte olacakları beraber mücadele edecekleri bir duruş sergileyecekleri mesleler olmuştur.. bizim neslin şu ana kadar belirgin bir olayı yoktur.. genel karakteri yani eğilimleri eğlence/sorgulama/muhalefet yönünde.. çok daha kendi yaşamımızın derdindeyiz ama herşey hakkında düşünmekten de geri durmuyoruz -güzel bir şey-.. belki bizimki de, bizim davamız bizim meselemiz özgürlükler için savaşmak, yasaklara koymak olabilir. olsun ama artık bir şey..
hesabın var mı? giriş yap