• şunlar da tsm örnekleri:
    1. affetmem asla seni (ateş olup yaksan da)
    2. ağlamakla inlemekle ömrüm gelip geçiyor
    3. anla artık, anla beni (son mektup)
    4. aşkın susuz bağında pınar gibi çağlarım
    5. ateş olup yaksan da (affetmem asla seni)
    6. ayrıldı gönül şimdi yine bir tek eşinden
    7. ayrılmak ne kadar zor, unutulmak çok acı
    8. bahâr bitti, güz bitti; artık bülbül ötmüyor
    9. baharda bu yıl bir melal var hüzün gibi
    10. bakmıyor çeşm-i siyâh feryâde
    11. bir demet yâsemen aşkımın tek hâtırası
    12. bir ihtimâl daha var, o da ölmek mi dersin?
    13. bir kerre bakanlar unutur derdi günahı
    14. biz çamlıca'nın üç gülüyüz
    15. bugün yine gönlümün bahçesinde gezindim
    16. dün gece saz meclisine neden geç geldin?
    17. ellerim böyle boş mu kalacaktı?
    18. gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar
    19. göze mi geldim, sen mi unuttun?
    20. gözlerin bir aşk bilmecesi sorar gibi
    21. gözlerinin içine başka hayâl girmesin
    22. güller ne hoştur, renkler ne ince
    23. güzel bir göz beni attı bu derin sevdaya
    24. kalamis * , *
    25. kâtibim (üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur)
    26. kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben hâlime
    27. körfezdeki dalgın suya bir bak, göreceksin
    28. menekşelendi sular, sular menekşelendi
    29. mümkün mü unutmak güzelim, neydi o akşam
    30. ne dert kalır ne hüzün, bir sudur akar zaman
    31. nerelerde kaldın ey serv-i nâzım
    32. rûhuma gecenin mâtemi doldu
    33. sâhilde o hoş bûseleri aldığım akşam
    34. sevenler hiç unutmaz ayrı düşse de yollar
    35. şarkılar seni söyler, dillerde nâme adın (huysuz ve tatlı kadın)
    36. unutturamaz seni hiçbir şey
    37. üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur (kâtibim)
    38. vücud ikliminin sultanısın sen
    39. yemeni bağlamış telli başına
    40. yine bu yıl ada sensiz içime hiç sinmedi
    41. yine hazan mevsimi geldi
  • rasttan veya nevadan ba$lar, rasttan ba$lamada, guclu olan nevaya atlar. nevâ etrafındaki seslerde ilk dola$ımlarını olu$turan nihavend, tizdeki kurdi dortlusu icinde, diger bazı makam cesnilerinin karı$tirilmasiyla degi$iklikler gosterir. nevâ uzerinde u$$ak, beyatî veya arazbar veya buselik geckileri ile hicaz geckisi en cok yapılan geckilerdir. ancak, bu tur geckiler, makamın asli bünyesine ve huviyetine etki gostermezler, cünkü, gecici gecki niteligindedirler ve kısa sureli olurlar. tekrar neva üzerindeki kurdi dortlusune donulur ve nevadan itibaren rasta dogru buselik be$lisi icinde karara gelinir. bu arada, cargah perdesi uzerinde buselik geckisi yapilabileceği gibi, nikriz ve hicaz geckileri de yapılabilir. kurdi perdesinin bir asma karar perdesi olarak gorevi bulunur. bu takdirde, kısa bir acem a$iran geckisi soz konusu olur.

    rast perdesi, karar perdesidir. kararda, irak perdesi yeden olarak alinir veya yegaha kadar pestle$meler icinde yegahtan rasta atlayarak kararlar verildii de görülür.

    nihavendin tiz duragi gerdaniye perdesidir. gerdaniyeden itibaren geni$lemeler yapildiginda, cogu zaman buselik be$lisi icinde bu genişlemelerin çok olduğu görülür. sünbüle perdesi de bu genişlemeye ba$langic oldugunda, ekseriya acem a$iran makaminin uygulamasina yol acildigi belli edilmis olur.
    tizdeki geni$lemeleri, biraz evvel saydiğimiz bir iki gecici makam icinde sinirlamak dogru olmaz. bestekarın goru$ ve yorumuna gore ba$ka makamlar acarak geni$lemeler yapilmasi her zaman mumkundur.
    nihavendi, donanimda, kürdi ve nim hisar perdelerinin arıza i$aretlerini koyarak gosteririz. geni$lemelerde veya geckilerde ilgili makamin ariza isaretlerini yerlerine koyarız
  • atatürk'ün en sevdiği makam. özellikle neo klasik türk müziğinin ana direklerinden.
  • batı müziği formuna en yakın türk musikisi makamıdır; hatta oluşumunda batı müziği etkisi var mıdır bilinmez. bu nedenledir ki nihavend makamı diğer makamlardan sonra gelişmiştir ve şu an en bilinen makamdır.

    hemen hemen herkes tarafından bilinir, hatta kazmaların "ne dinliyosun" sorusuna dalga geçmek için verdikleri cevaplarda kullanıldıkarı "nihavend makamında tük musikisi" ve bu sayede mallıklarıyla adını kirlettikleri makamdır. *

    işin biraz tekniğine girecek olursak:

    formu batı tarzında olduğu için batı enstürmanlarıyla da gayet güzel çalınır. bu makamda si ve mi notaları her zaman bemol basılır. şarkılarda re-mi-re-do-si-la-sol klasik nihavend yedilisini görmek gayet olasıdır zira çoğu şarkının ara nağmesinde aynı sırayla bu notaları görmek mümkündür. zaten bu 7li çalınınca üsküdara giderikenin introsu ya da şarkılar seni söylerin ara nağmesi belirecektir kulağınızda.

    ayrıca piyanoda eserin seyrini bi nota kaydırdığınızda makam hemen buselike döner, birbrinin ikizidir bu makamlar.
    diğer makamlara pek benzemez ve amatörler dahi hemen bu makamı diğerlerinden ayırabilrler. çokbilindik bir ezgisi, bir farklılığı vardır, kesinlikle karıştırılmaz. herhangi bir nihavend faslı dinleyince anlaşılacaktır dediklerim.

    kemanın pek yakıştığı bu makamın bilindik eserleri
    üsküdara gideriken
    kalamış
    kimseye etmem şikayet
    şarkılar seni söyler * ancak yeni başlıyorsanız katibimle başlayın derim zira diğer bilindik eserlerde 5. komalar filan boy göstermeye başlıyor.
  • gelenekte bu makam basit makam olarak kabul edilmiştir. donanımda kürdi, hisar seslerini gösteren işaretler yer alır. arak ve evc seslerine ilişkin sesler yeri geldiğince gösterilir. evc sesi kullanıldığında hisar perdesi ile arasındaki uzaklık 13 koma olacağından, bu perdeye bağlı olarak hisar perdesi yerine 1 koma daha dik olan nim hisar sesi kullanılır. geleneğimizde çok sevilmiş ve kullanılmış eski bir makamdır. avrupa'yla ilişkilerimiz neticesinde, tonal müzikle tanışma sonucunda ve minör tona yakınlığı nedeniyle, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra çok kullanılmaya başlanmış, 20. yüzyılda ise yıpratılmıştır.
  • sol minör diyebilir miyiz? evet bence diyebiliriz. aslında göçürme eylemiyle birçok minör de diyebiliriz. misal bir erkek solist "1 ses nihavend" dediğinde hooop fa minör oluverir o. ya da boru sesli bir abla solist "5 ses alayım şekerim" do minör olur. yerinden nihavend, evet, sol minördür.

    minör ve majör diye iki kalıba sıkışmış batı müziği için türk müziği makamları nitelik olarak birkaç beden büyük gelir.
  • gerçekten de tüm beğenilen şarkılar bu makamdan çıkıyor...türk sanat müziğinin teorisinden anlamayan ve sözlükte hakkında yazılanlardan hareketle batılılaşmış bir mal olduğum rahatça söylenebilir..

    ayrıca, samime sanayın bahse konu makamdaki yorumları bir başkadır..
  • neşenin içinde hüzün saklayan bir makam.
    (bkz: kalamış)
  • duragi: rast perdesi
    seyri: inici-cikici. bazen cikici bazen inici gibi bir seyre baslarsa da, hemen inici-cikici hale doner.
    dizisi: buselik makami dizisinin rast perdesindeki seddidir.o halde rast perdesi uzerindeki buselik beslisine , guclu neva uzerinde bazen bir kurdi dortlusunun, bazen de buselik dizisinin ikinci seklinde oldugu gibi bir hicaz dortlusunun eklenmesinden meydana gelmistir.nihavend makami dizisi bati muziginin sol minor dizisiyle ayni diziye sahiptir. guclu uzerinde kurdi dortlusu bulunan dizi eski minor, hicaz dortlusu bulunan dizi ise armonik sol minordur.

    kaynak: turk musikisi nazariyati ve kudum velveleleri (ismail hakki ozkan)
  • eskişehir cengiz topel caddesinde rakı-balık-fasıl üçgenini şahane bir şekilde yürüten, garsonların ve fasıl ekibinin çok ilgili olduğu güzel mekan.
hesabın var mı? giriş yap