• kadikoyde bir pasaj. bodrum disindaki tum magazalar dortgen spiral bir rampa uzerinde bulunur. bir nevi frank loyd wright guggenheim muzesi kurgusundadir. muzede olan dusuk tavan sorunu burada da dolasanlari bir tur being john malkovic ruh haline sokar. hayatimda gordugum ilk yuruyen merdiven buradadir. ama yurudugu nadir gorulur.
  • bahariye'deki eski opera sinemasi bozularak yapilmistir, hic bir basamak rihti bir digerini tutmaz, son derece havasizdir, basik tavanlari insani bogar genellikle lise ve universite gencliginin alisveris merkezidir. satilan mallar da pek kaliteli degildir.
  • su anki tam adi,opera onur carsisi dir.
    burada eskiden opera sahnelenirmis demisti mekanin eskilerinden biri.
    isin guzeli hemen ilerisinde yine eski bir opera sahnesi olan sureyya sinemasinin bulunmasi.
    yani bahariye caddesinde vakti zamaninda 100 m ara ile 2 opera binasi mevcut imis.ya simdi ?
  • deli eder insanı bu pasaj. "şu üst katlara doğru bir gezineyim" dersin ve hiç merdiven çıkmadan kendini 10'uncu katta bulursun. tavanlar da hayli alçaktır. dükkanlarda da ahım şahım bir şey bulunmaz. geri dönüş artık sinir bozucu bir hal alır. koşarak uzaklaşmak ister insan, bağırmak ister. bir kere gittim, bir daha adımımı atmadım.
  • şöyle bir efsanesi vardır:
    çok ünlü bir italyan markasının sahibi operada geziyormuş, üzerinde kendi markasının bulunduğu bir ürünü alıp uzun uzun incelemiş ve şöyle demiş
    - bizim böyle bir ürünümüz yok! ama ürünlerimizin bukadar kaliteli ve bukadar ince işçilikle kopyalanabileceğine inanmıyorum..?!?
  • girişinde iki yanda çok kasvetli ama çok güzel seramik panolar bulunur. bunlar fabrikasyon değil, el üretimidir. eğimli duvarlar için özel tasarlanmıştır. keza spiral şeklinde dönen kat balkonlarının kenarları da aynı panoyla kaplanmıştır. 70'lerin sonu ile 80'lerin başındaki o kasvetli ve sancılı dönemin türk mimari estetik anlayışına yansıyışının gözlemlenebileceği en güzel örneklerden biridir opera pasajı. basık da olsa, havasız da olsa, kısıtlı imkanlar ve ufacık bütçelerle yaratılmış bir mucizedir. yürüyen merdiveni, spiral tasarlanmış mimarisi, pahalı seramikleri ve boş bırakılmış avlusuyla döneminin ötesinde bir vizyonun ürünü olmuş, günümüz alışveriş merkezleri inşa edilene kadar görevini hakkıyla yerine getirmiştir.

    ayrıca belirtmek isterim ki hayatımda bindiğim ilk yürüyen merdivenin orada olması, çocukluğumun o pasajda alışveriş yaparak geçmesi, güzel sanatlar seramik mezunu olmam gibi ayrıntıların burayı bu kadar sevmemle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. nealaga yaaa!!
  • yıllar önce kadıköy'de yürüyen merdiveni bulunan yegane bina olduğu için ara sıra gidip heyecanla bi yukarı bi aşağı gidip geldiğimiz eğlencelik bir pasajdı. verev kat düzeni ile döne döne yukarı aşağı yürümek de mümkündür katlar arasında. o zamanlar yürüyen merdivenle bir üst kata çıkar, oradan asansörle en üst kata ulaşıp sonra yürüye yürüye/döne döne en alta inerdik. en alta dediğim, asansöre bindiğimiz kata demek istedim, zira verev kat düzeni burada son bulurdu, bir alt kata inmek için bu kez döner merdiveni kullanmanız gerekirdi. şimdi yıllar oldu gidip görmeyeli.
  • en üst katında çoğunlukla gümüş, en alt katında kot ve orta katlarında nerede giyildiği bilinmeyecek derecede korkunç abiye kıyafetlerin satıldığı pasajdır. arada sırada güzel şeylerin bulunduğuda görülür. genellikle mezuniyet balosu kıyafetleri gibi şeyler alınır buradan. bu dükkanların sahipleri genelde terzidirler ve şurası potluk yaptı, burası dar geldi gibi sorunlarınıza anında çözüm getirirler, elde iğne hemen üstünüzde çalışmaya başlarlar.

    ayrıca markasız değişik kıyafetler bulmakta mümkündür.

    hiç bir şey atlanmadan gezilmek isteniyorsa merdivenler kullanılmadan yürüyerek çıkılmalıdır.

    en alt katında kotçular dışında, yıllardan beri bir şakacı dükkanı bulunur. okul çıkışlarında vitrin önünde hep çevre okullardan ** gelen küçük çocuklar bulunur.
  • kot almak için, en alt kattaki dükkanların herhangi birine girebilirsiniz. 5 dükkanın sahibi aynıymış.. zaten bir kot istediğinizde, yandaki dükkandan da getirebiliyorlar.

    adamlar nerede ise tüm katı ailecek işletiyorlar.. dolayısı ile kasmayın, he men birine girin, ne istediğinizi söyleyin..
    muhakkak pazarlık yapın argümanınız da "5 tane dükkanın var, daha ne istiyorsun be adam " olabilir
  • ic dizayni neredeyse ataturk havalimani'nin eski dis simdiki ic hatlar terminali ile ayni ozellikleri tasir: donuk dizaynli 70'lerin sonu 80'lerin basi stili. giriste asansor yani duvarlardaki sekillere bakin, ne demek istedigimi anlayacaksiniz. ve evet eski okul bir yakinimdan duyduguma gore burasi 70'lerin sonunda acilmis ve o seneler cok populer olmus. bahariye caddesi'nin trafige acik oldugu zamanlar, ulkenin karanlik gunleri..
hesabın var mı? giriş yap