• bugün delirmeme ramak kalmıştı. bak saat 12'yi geçmiş hala işten geldiğim kılıkla oturuyorum. köpekler 2 senedir büyüttüğüm çiçeği yemişler, çiçek halının üzerinde paramparça duruyor. onu da toplamadım. köpeklere de çok küstüm, kızdım o yüzden kendimi odama kapadım, yoksa kızdığımı anlayabilirlerdi, üzülürlerdi. viyk viyk dediler acıdım çıktım. biraz topitop yedim. somon burger söyledim, iğrençti. patatesi hardala bandırmak bile keyif vermedi. üstelik evde şahane bir hardal var. herkesten nefret ettiğime karar verdim. en çok da istanbul'dan. taşındım sonra içimden, rize'ye. o sırada arkadaşım ne yaptığımı sordu. halıda ters duran terliği ve parçalanmış çiçekleri çektim yolladım. o terliği düzeltir misin takıntım var dedi. gidip bütün terlikleri topladım hepsini ters çevirip koydum, 8 çift terlik, onun fotosunu yolladım. ağladı. sonra acıdım düzgün yapıp çektim. küçük beyaz dolabı açtım. içinden origami kağıtlarını çıkardım. yıldızlı ve çiçekli olanı seçtim. bir turna ve bir yengeç katladım. şimdi artık üstümü değiştirmeye gidiyorum. geçti sinirim.
  • bir sürü şey denedim ama en güzeli turna işte napalım. ben de mecburen habire turna katlıyorum. şu an ev turna havaalanı gibi. isteyen varsa yollayayım:/
    en son yaptıklarımı göstereyim mi? zorla göstereceğim.
    tatatataaaam yavru turnalar.
  • ''origami'', dedim, ''tam bana göre''. kolları sıvayıp bir kuğu yaptım, adını da süleymaniye'de fotoğrafçılık yapan sadri abi koydum.
    yaptığım şeyin sanat olduğu apaçık ortadaydı elbette. dolayısıyla sanat sanat için midir yoksa halk için mi tartışmaları, louvre müzesi'nden gelen ısrarlı teklifler, efenim eserimdeki ne bileyim rodin ne bileyim anish kapoor esintileri, tokyo'ya yaptığım seminer yolculukları, origami sanatı hakkında yazacağım kallavi kitaplar derken düşünmem gereken konular aldı başını götürdü.
    sonra bir fotoğraf gördüm, adam kağıttan gerçek bir kadın yapmış adeta. bi' ona baktım, bi' kendi sanatıma(?) baktım...
    sadri'mi de aldım kaçıyorum şuan. sanatımı sanat saydırabileceğim bir yere. ne bileyim, mesela amazon ormanları?
  • şizofren sanatlar alanında 3 numaralı sanat.
  • çocukluğumuzda cumartesi sabahları bize öğretilmeye çalışılan kağıt katlama sanatı.
    kadının adı zuhal aytüre idi,ben çok heveslenmeme rağmen kadının anlattığı şeyleri yapamaz,her program sonunda zırlardım(bkz: salak)bu halimi gören dayım bana ingiltereden kocaman bi origami kitabı getirmişti,kitabın yazarı bilin bakalım kimdi???(bkz: oha)(bkz: dumur)(bkz: hüsran)
  • bizde elisi kagidi olurdu bi tarafi beyazdi ama o kadinda cok guzel ses cikaran iki tarafi da renkli kagitlar vardi...
  • michael scofield'in etkisinde kalarak öğrenmeye karar verdim ben de birçokları gibi(ah michael ah, dövmelerine gurban oldugum.. duydum ki öldürmüşler seni, başımız sağolsun..) zamanında sevdiceğe mektup yazarken bir anda aklıma gelmesiyle önce bir kutu , içine michael'in yaptığı ördek benzeri figürlere kıyasla çok daha güzel bir turna(5 yıldızlı zorluk seviyesi-gurur duydum kendimle) ve bir sürü kalp yaptım origami sayesinde. a4'le yapılan nesneler sınırlı. a4'ü kesip mükemmel kareler elde etmek de zor ama istesek olur bence.. ama bir yeri yanlış mı katladın, bir köşede ufak bir yırtık mı oldu, hiç affetmiyor, sonraki aşamalarda rezil ediyor bütün figürleri. ilk başta zor ama alışınca farklı nesneleri ve daha zorlarını denemek istiyor insan. şekillerle ve animasyonlarla anlatımın bulunduğu farklı kategorilerde bol çeşit barındıran bir site için: http://www.origami-club.com/en/
  • ebay'dan bir saat aldım. casio, süper bir dijital saat. japon kardeşimiz sağolsun kargo paketinin içine bir origami koymuş, saatten daha güzel.

    japon/çin el sanatı demek kafası çalışan adamlara haksızlık gibi sanki. bu origami ile mühendislik/elektronik sektöründe büyüme arasında kesin bir ilişki vardır.
  • harbi harbi sanat hakkaten. televizyonda japonun teki eiffel kulesi'ni yapmisti 10 dakikada..ooolece kalakaldim
  • japon kağıt katlama sanatı.

    çinliler biz japonlardan çok önceleri kağıt katlıyorduk, bu sanatın kökeni bize ait deseler ve hatta belgeler gösterseler bile bunlar origaminin çinlilere ait bir sanat olduğunu gösterecek kadar kuvettli deliller değildir. onların yaptığı sadece kağıdı bükmek. kağıt katlama olayına bir anlam veren, onu sistemli bir hale getiren ve kültürlerinin önemli bir parçası yapanlar japonlardır. o yüzden japon kağıt katlama sanatı demekte bence bir sıkıntı yok.

    1900 lerin ortalarına kadar neredeyse sadece japon origami ustaları vardı. origaminin bugün bu kadar popüler olmasında ve bilinmesinde en önemli etken akira yoshizawa. kendisi çok büyük bir origami ustasıdır, ama origamiye olan katkısı yaptığı binlerce origami modeli ve geliştirdiği teknikler değil sadece. basılan bütün origami kitap ve dergilerinde kullanılan , başında durup ona bu sanatın inceliklerini anlatacak bir ustası olmayan milyonlarca garibana origamiyle tanışma ve katlamaya başlama fırsatı veren diyagramlama dilinin yaratıcısıdır. bu dil sayesinde origamiye katkı yapan insan sayısı arttı, işin içine matematik girdi, teknikler gelişti ve olay artık daha sistemli bir hale geldi.

    birkaç hamlelik basit modeller yüzlerce belki binlerce katlama yapmanızı gerektirecek kadar kompleksleşti. origami denince ben dahil çoğu insanın aklında ilk oluşan figür turna kuşudur ve birçok insanın katlayabildiği turna kuşunun yapıldığı tek parça kare kağıdın biraz büyüğüyle üç başlı ejderha, onun tepesindeki ejder lordu ve elindeki asayı yapabilirsiniz, en azından birileri yapabiliyor.

    basit figürler katlayarak başlayıp, en sonunda bir ryujin katlayabilecek seviye gelmek oldukça zor, ama kesinlikle zevkli. bu yola baş koymak isteyenlere lazım olan şey sadece kare bir kağıt. kendini daha hızlı geliştermek içinse her seviye uygun sayısız origami kitap ve dergileri de var. ayrıca flickr gibi mecralardan yerli veya yabancı origamicilerle iletişim kurup kağıt seçimi, kağıt hazırlama veya gerekli malzemeleri nereden bulabileceklerine dair bilgiler alabilirler.

    ek olarak;
    (bkz: between the folds)
    (bkz: origami aksiyomları)
hesabın var mı? giriş yap