• istanbul'daki hafif metro ya da hızlı tramvay vagonlarında yazılan ve yıllardır derin merak uyandıran yazı. aslında tam metin şu ama sığmadı entry e. pantograf katenere temas halindeyken bu kapak açılmamalıdır.pantograf ne? katener ne? derken durağı kaçırmak muhtemeldir.

    edit:imla
  • dort yil boyunca sabah aksam gozumun illa ki takilip, okumak zorunda kaldigim yazi. biraz hayal gucunuz kuvvetliyse acayip seyler kurguluyabiliyorsunuz bu cumle uzerinden..
  • hızlı tramvay vagonlarında pantograf katenere temas ederken bu kapak açilmamalidir şeklinde yazılması uygun görülen ancak bir başlık için çok uzun olan uyarı cümlesi.

    ayrıyetten bugün bu cümleyi okuyup sözlüğe yazmak için not alırken benden önce birisinin bunu sözlüğe yazmış olabileceğimi düşünemediğim için kendimi salak gibi hissetmeme sebep olan uyarı cümlesi.
  • evet dogrudur, acilmamasi gerekir cunku pantograf katenere temas ederken hotorofler poturder.
  • büyük ihtimal ile trenin elektrik aldığı zamazingo* zeminin trene elektrik verdiği zambiligo* ile temas halinde olduğunda trende elektrik olacağından tehlike arz etmesi çok ihtimal durumu önlemek için yazılmış bir uyarı tümcesi.
  • pantograf katenere temas ederken kapagi acmaya calisanlari uyarmak amaci guden bir yazi, ki bir insan pantografin katenerin ne oldugunu, nasil temas ettigini biliyorsa mutlak surette okuma yazma da biliyordur. burdan da anliyoruz ki son derece isabetli bir uyaridir, acmayiniz. (bkz: pantograf) (bkz: katener) (bkz: kapak)
  • tramvaydaki yolculara dönük uyarı yazılarının arasında, yolcular üzerlerine alınsa bile birşey anlamayacağı teknik işlerle ilgilenenleri ilgilendiren uyarı yazısı...
  • şahsen yazıyı görmedim ama kasten hazırlanmış, tasarlanmış olmasa da tam türk halkına göre olmuş, bence mükemmel bir yazı.

    bu yazı "ilgili kişi dışında kapağı açmak yasaktır" şeklinde ya da bunun benzeri başka bir şekilde olsaydı, muhakkak kapağı açmaya çalışacak birisi çıkardı. zira o anki düşünce "ulan kapağı açsam ne olur acaba ?" olacaktı.

    şimdi ise okuyan insanların kafasında öncelikli olarak çözülmesi gereken iki soru var: 1- "pantograf nedir ?", 2- "katener nedir ?". meraklı kişi bu soruların cevabını bulmadan kapağı açsa bile, kapağı pantograf katenere temas ederken mi, yoksa etmezken mi açtığını bilemeyecek, merakını gideremeyecektir. eğer temas etmiyorsa zaten yasağı çiğnememiş olacak, dolayısı ile olayın zevki kaçacaktır. ancak pantograf ve katener kelimelerinin anlamını öğrendikten sonra "ulan şu pantograf katenere bi temas etse de kapağı açsam..." kıvâmına gelecektir düşüncesi.

    şimdi aşağıdaki iki uyarıyı karşılaştırın; farkı siz de göreceksiniz:

    1- buraya çöp döken eşektir
    2- zatturuzutturograf dattiridüttürü iken buraya çöp dökülmemelidir.
hesabın var mı? giriş yap