600 entry daha
  • dünya siyasi tarihinin temel taşı olan imparatorluk. roma imparatorluğu denildiği zaman akıllara belli başlı tablolar/resimler gelir. bu tablolara/resimlere bakarak imparatorluğa dair pek çok bilgiye ulaşılabilir. işte, o sanat eserlerinden bazıları.

    1. "vercingetorix throws down his arms at the feet of julius caesar" - lionel royer
    görsel

    * en bilindik çizimlerden biri olan bu eserde, galya kralı vercingetorix'in, julius caesar'a teslim oluşu anlatılır. vercingetorix, julius caesar'ın en dişli rakiplerinden biriydi. bu teslimiyetinden sonra roma'ya götürüldü, zafer alayından sonra öldürüldü.

    2. "the siege and destruction of jerusalem" - david roberts
    görsel

    * ms 70 yılında yaklaşık beş ay süren kudüs kuşatması'nı anlatır. imparator vespisianus oğlu titus'u kudüs'teki ayaklanmayı bastırmasını emretmesiyle yahudiler için zor günler başladı. kuşatmanın uzatması romalılar'ı delirtti ve sonucunda en az yarım milyon yahudi öldürüldü.

    3. "the death of paulus aemilius at the battle of cannae" - john trumbull
    görsel

    * roma tarihi'nin en ağır yenilgilerinden biri olan mö 216'daki cannae savaşı'nda en üst rütbeli romalı komutan olan lucius aemilius paullus'un ölümü anlatılır. roma ordusu bu ağır yenilgide en az 60 bin askerini kaybetti. kazanan tarafta kartacalı hannibal barca vardı.

    4. "the consummation of empire" - thomas cole
    görsel

    * sanat eleştirmenlerine göre bu muazzam eser, imparatorluğun görkemini yansıtsa da aslında çöküşün bir görüntüsüdür. çok belli olmayan insan figürleri aslında hiçbir şeyi umursamamakla suçlanmaktadır.

    5. "the destruction" - thomas cole
    görsel

    * kuşkusuz en sağlam eserlerden biridir. ressamımız 4. görselde anlatmaya çalıştığımız kara dumanları imparatorluğa getirmiştir.

    6. "aqueduct near rome" - thomas cole
    görsel

    "roman campagna"
    görsel

    * roma şehri dışındaki bir su kemerinin kırık döküklüğü insana dokunmaktadır.

    7. "gladyatörler dövüşü" ya da "gladiators" - jean-leon gerome
    görsel

    * bir gladyatörün karizmasını en ince ayrıntısına kadar gördüğümüz bu kusursuz eser, gerçeğinden daha gerçek.

    8. "the death of caesar" - jean-leon gerome
    görsel

    * mö 15 mart 44'te suikasta kurban giden julius caesar'ın ölümü anlatılan bu eserde, julius caesar, zamanın en güçlü insanı, yerde yatmaktadır. önünde yattığı karanlıktaki
    heykel, iç savaşta rakibi olan pompeius magnus'un heykelidir. yutkunduk resmen.

    9. "slave market in ancient rome" - jean-leon gerome
    görsel

    "a roman slave market" - jean-leon gerome
    görsel

    *roma köle pazarını anlatan eserlerimiz müşterilerin atikliğini gösterirken köle olarak satılacakların çaresizliği içimize işler.

    10. "the fire of rome" - hubert robert
    görsel

    * ms 64 yılında gerçekleşen büyük roma yangını'nda alevlere teslim olan kutsal şehre bakıyoruz. imparator neron'un yangına bakarak lirle bir tepede şarkı söylediği rivayet edilir.

    "the pantheon with the port of ripetta" - hubert robert
    görsel

    imparatorluğun şüphesiz en kusursuz eserlerinden olan pantheon'a bakış. çektiğim yüzlerce fotoğraftan daha kaliteli.

    * görseller, ressamlara ait wikipedia başlıklarından alındı.
  • roma imparatorluğu döneminde muhtemelen kurşunun zararlı ve toksik olduğu biliyordu. buna rağmen, işlenmesi kolay ve sık bulunan bir metal olduğundan kullanımına devam edildi.

    bundan 2000 sene sonra eğer insanlık hala ayakta duruyorsa günümüze bakıp "bunlar geri zekalıydı herhalde, baksana her yere nükleer santral kurmuşlar" yahut "zararlı olduğunu bilmiyorlardı herhalde, baksana fosil yakıt ile ortalığı toz duman etmişler" demeleri ile bizim o döneme göz atıp roma'yı bu kurşun meselesi ile eleştirmemiz benzer şeyler.

    zararı biliniyor, yine de kullanılıyor. çünkü alternatifi ya yok ya da işler hale getirmek çok zor..

    sanayi devrimi sırasında kömür kullanımı birden bire o kadar artıyor ki gündüz ortalık gece gibi oluyor. insanlara olan zararı fark ediliyor, yine de günümüzde bile kömürle yola devam ediliyor. çünkü şartlar onu gerektiriyor.

    ha keza, örneğin şu an gida endüstrisi insan vücuduna zararlı şeyler ile dolu. yine de gerek üretim esnasında gerek depolama sırasında hepsi kullanılıyor. üstelik biz romalılara göre bu konularda kıyas kabul etmeyecek kadar daha fazla bilgiliyiz.

    not: marcus aurelius, diocletianus gibi imparatorların ilginç bir şekilde "çılgın" listesinde yer alması da ayrı bir konu.
hesabın var mı? giriş yap