• ortaçağda avrupalıların müslümanlara verdikleri ad.
  • sarazen orta cagda once araplar daha sonra da muslumanlar icin kullanilan bir tabir olmustur. lakin kelimenin kökeni tartismalidir.
    kimileri kelimenin kokenini arap kabilelerine dayandirsa da bir rivayet de sarazen kelimesinin hz. ibrahim'in eslerinden sara'ya dayandigi yonundedir.

    tekvin'de hz. ibrahim'in cocuklari ishak ve ismail'in anneleri olarak sara ve hacer isimleri gecer. yine tekvin'de ishak, ozgur kadinin cocugu, yani sara'nin evladi oldugu icin mesih'in soyunun mujdecisi, ismail de, hacer'in cocugu oldugu icin yahudilerin atasi olarak kabul edilir.

    dikkat edilir ise yukaridaki aciklamada muslumanlara ve araplara iliskin her hangi bir bilgi yoktur. fakat orta cagda artik bir arap/musluman gercegi vardir. hristiyan ilahiyatcilari meseleye el atmis ve de halletmislerdir. yukaridaki hikaye tekvindeki hikayenin alegorik anlamidir. fakat mesele harfi harfine ele alininca gercek anlasilir. ismail'in ezkari gercekte sarazenlerdir. soyle ki;

    araplar/muslumanlar colden gelmislerdir. ama zaten ismail de cole surulmemis miydi? ismail ahd'in disinda, herkesle bogaz bogaza mucadele eden bir adamdi. peki araplar/muslumanlar icin bundan daha guzel bir aciklama olabilir miydi? boylece mesele halloldu ve hasil-i kelam orta cag kitab-i mukaddes tefsirlerine hadise bu sekilde girmis oldu.

    fakat bir muddet sonra hala meselenin tam olarak hallolmus olmadigi anlasildi. madem sarazenler sara'nin degil de hacer'in soyuna dayaniyorlardi, neden onlara sarazen deniyordu? onun halli de cok zor olmadi. bir kac latince kelime yazmama musaade edin:
    sarazenler icin kullanilan "a sarra geniti" tabiri o zamana dek yanlis anlasilmis ve "sara'nin soyundan" seklinde tercüme edilmistir. fakat isidor olayi cozdu. "a sarra geniti" sara'nin soyundan degil de suriye'den anlamina geliyordu.
    boylece mesele hallalmus olsa da ne olur olmaz diyerek araplar/muslumanlar hakkinda sinirli da olsa hageran sifatini kullandilar.
    ama turklerin avrupalilarla tanismasindan sonra sarazen tabiri yerini turk'e terketti. artik barbar ve vahsi olan arap degil turk'tu. boylece yukarida yaptigimiz etimolojik tartismalar anlamini yitirmis oldu.

    (bkz: etraki biidrak)
  • kelimenin kökeni hakkındaki ilginç bir iddia da bu sözcüğün haçlı seferleri sırasında türkler tarafından uydurulduğudur. buna göre haçlı orduları içerisinde bulunan frenklere türkler "sarışın" diye hitap etmişler, onlar da bunu hakaret zannedip "biz de aynı lafı onlara söyleyelim" diyerek "sarazen" demişlerdir. o dönemde internet mahir'in icat edilmediğinin bilincinde olarak bu iddianın pek de tutarlı olmadığını söyleyebiliriz.
  • haçlı seferlerinin ana iki aktörü vardı: franklar ve sarazenler.

    frankların sadece fransızları değil, italyanları, ingilizleri, almanları kapsaması gibi, sarazenler de sadece arapları değil, türkleri, kürtleri ve mısırlıları kapsar.

    bugün avrupa'nın göbeğinde yaşayan avruparalı sarazenler için ise (bkz: sarrazin)
  • age of empires'ta da saracens ismiyle mevcut olan topluluk. saracenler olarak adlandırılır oralarda.
  • romalılar'ın arap yarımadası'nda yaşayan topluluklara verdiği isim. roma imparatorluğu'nun en büyük tarihçilerinden olan ammianus marcellinus yaklaşık olarak 390 yılında kaleme aldığı roma tarihi * adlı eserinde bu coğrafyaya mensup insanları, okuyucularına şöyle anlatır.

    1. bu toplulukları, romalılar'ın ne dost ne de düşman olarak gördüğünü anlatır. açıkçası sarazenler'den pek hazzetmediğini açıkça ifade eder.

    2. ikamet ettikleri coğrafyanın oldukça geniş olduğunu asurlular'ın topraklarından nil nehri'ni de geçerek bugünkü blemmyae'nin * içlerine kadar uzandığını belirtir. develeriyle sürekli oraya buraya giderler. bu insanların, saban ile ağaç dikmeyle yani yerleşik bir yaşamla alakası olmadığını anlatır durur.

    3. "...sözleşme gereği belirli bir zaman için ücretle tutulmuş karıları vardır; bir evlilik bağı görüntüsü verebilmek için gelin adayı eğer ki seçilirse, belirlenen tarihten sonra ondan ayrılmak üzere çeyiz olarak kocasına bir mızrak ve çadır sunar; her iki cinsiyetin de birbirine karşı ateşli bir şekilde tutkulu olması inanılmaz bir şeydir." - doğan çocukların çoğu zaman babasını tanımadan öldüğünü söylemek mümkün.

    4. sürekli gezindikleri için avcılıkta ve toplayıcılıkta uzmanlaştıklarını ifade eder. tarihçimiz birçoğunun, roma'nın vazgeçilmezleri olan tahıl ve şaraptan haberdar dahi olmadığını anlatır.

    5. gezinmeyi sevdikleri özellikle deve yetiştiriciliğinde ve de çölde yaşamada profesyonel olduklarını anlayabiliriz. hurmadan bahsetmeyi de unutmaz.

    6. "mutlu araplar" diye adlandırdığı sarazenler vardır fakat bunların hangi kabileye mensup olduklarını tespit etmek zor.

    7. imparator julianus the apostate, 363 yılında sasani imparatorluğu üzerine yürüdüğünde, bu tehlikeli insanların prensleri; imparatora, düşmanı vur-kaç taktikleriyle yıpratacaklarına dair söz verirler. ilerleyen zamanlarda bunlardan bazıları sasani imparatorluğu'nun saflarına geçer. sıkışık durumda ilerleyen romalılar'ı, vur-kaç taktikleriyle zor durumda bırakırlar. büyük ihtimalle sasaniler tarafından bolca ödülle teşvik edildiler. imparator julianus'u öldüren mızrağın sarazenler'den birine ait olduğu söylenir. pek çok tarihçi ise julianus'un pagan olduğunu bilen ve kendisine nefret besleyen fanatik bir hristiyan'ın bu ölüme sebebiyet verdiğini söyler.

    konudan bağımsız olsa da age of empires'taki elit birimleri mameluke'ler deve üstünde oldukça kibardırlar. sizi yakalamadan kaçınız.*
  • bizanslıların deyimiyle "arap orduları" demekti. çağına göre baktığımızda yeni bir dinin önderi olan bir ırktan öte tümden hepsini müslüman olarak kabul edilmeleri neticesinde kavramın anlamı müslüman ile eşdeğer manaya geliyor. pek çok arap ve çevre ülkeler müslüman değilse de ekseri arap dini gibi anlaşılmaz o zamanlar.
  • age of empires 2 de güclüdürler. wololoooo
hesabın var mı? giriş yap