• torrent ile ciddi anlamda ilgilenenler bilir ki bazı siteler* sadece davetiye ile üye almaktadır. bir kısmının on binlerce üyesi olmasına rağmen, bazıları da daha kapalı komünitelerdir. bu tarz sitelerde upload yapmak, download yapmaya göre daha zordur ve site sizden belli bir ratio* tutturmanızı ister. özellikle türkiye gibi ülkelerde upload hızı download hızının yanından bile geçemediği için başka bir kullacıya dosya göndermek, karşıdan dosya almak kadar hızlı değildir. zaten bu gibi kapalı topluluklarda dosyaları leech eden fazla kişi bulunmadığı gibi, dosyayı çeken ecnebilerin de hayvani hızda internet bağlantıları vardır ve upload yapmak isteyen birçok yurdum insanı tabiri caizse bunların altında ezilir.

    seedbox, bir ya da daha fazla kişinin * kendi torrent ihtiyaçları için kullandığı dedicated server ve virtual private serverlara verilen isimdir. bu sunucular sayesinde torrent sitelerinden 10mbit ve 100mbit gibi bağlantılarda veri transferi yapmak mümkündür. genelde linux ve microsoft işletim sistemleri kullanılır ve remote desktop protocol sayesinde sunucuya erişim sağlanır. indirilen dosyalar ftp yardımıyla başka bir bilgisayara da aktarılabilir, rapidshare vesilesiyle http ortamına da konulabilir. bu tamamen server'ın sahibinin keyfine kalmış bir iştir. dilerse sadece torrentten indirdiği dosyaları seed edeceği* bir araç olarak da kullanabilir. zaten bu sunuculara seedbox denmesinin de bir numaralı sebebi budur. uzun lafın kısası, torrent kullanıcısı belli başlı sitelerdeki upload/download oranını yükseltmek ve ileri bir zamanda ratio derdi olmadan kendi bilgisayarına yükleme yapabilmek için sunucudan faydalanır.
  • dropbox hesabınızı dönüştürebileceğiniz sistem.

    toplanın, anlatıyorum: (müsait bi ara çeviricem türkçeye de, ben kullanmaya başladım bile)

    use dropbox as a free webseed for your torrents

    dropbox can be an easy way to send people files. however, it is not meant to be posted on a public site and downloaded hundreds of times in a single day. that's a fast way to get your account flagged for excessive bandwidth use. instead, combine dropbox's easy-to-use interface with torrents in a hybrid system that makes the best use of both: use dropbox as a webseed for your torrents.

    so, what exactly are we doing?

    we are going to upload the file we want to distribute in the "public" dropbox folder, then use that file's url as the webseed for a new torrent. then shut off our computer knowing that our file is well looked-after and you will not receive a stern email from dropbox.

    how to get started

    first, you need to get dropbox.
    you need to be minimally familiar with torrents (we'll be using utorrent).
    that's it.

    how to get it done

    take the file you want to share and put it in the "public" folder of dropbox. you may want to create a system of folder organization if you plan on making many different files available, just to help maintain your sanity. you will see the dropbox icon in your system tray have a little blue cycle icon indicating that a sync is in progress.
    when the dropbox icon becomes a green check-mark again, your webseed is ready. you can right click your file and select dropbox -> copy public link to get the url.
    open up utorrent and create a new torrent. select your file. add any public tracker (for instance: http://tracker.openbittorrent.com/announce). paste the webseed url from step 2 into the web seed box. do not check private torrent. click create and save as... and wait as utorrent makes your .torrent file.
    done! give your .torrent file to a friend or post it to a website for millions to see and you can safely shut down your computer to go to work (or whatever), it doesn't matter. dropbox will seed your file for you, as long as there are no other seeds available. as soon as there are however, those seeders will prevent your dropbox from being overwhelmed.
  • torrent yayımcılarının çok sayıda kişiye, çok yüksek hızda upload yapabilmek için yurtdışından kiraladıkları server'a verilen isim...

    (bkz: dedicated server)
  • şu sıralar nereden seedbox alırsanız alın, 1tb disk veren vps'lerin 9-10 euro arasında aylık tutarları var ve eğer private tracker'lara da üye iseniz zaten ratio kasmak için en az 1tb yeriniz olması gerekli. 4 sene önce 40-50 liraya 8tb dedicated sunucu kiralıyordum, şimdi 100 liraya anca 1tb vps var. nerelerden nerelere geldik... hoş, bu sadece euro yükseldiği için de değil; avrupa'da da sunucu kiraları yükseldi.

    artık canıma tak etti ve ben de bu ay başında, seedbox için kiraladığım vps'i iptal ettim. evde 8-10 senelik 2gb ram'li 320gb hdd'li hp laptop vardı. bios update yaptım, hdd'yi çıkarttım ve kenarda bekleyen ssd'yi taktım. ubuntu 18.04 yükledim. ubuntu ağ aygıtlarını tanımadı, onları tanıttım, internete bağlandım, update ettim sistemi. 3tb external diskimi mount ettim ve swizzin yükledim. modemden port yönlendirmelerini falan yaptım ve şahane bir seedbox'ım oldu. fakat...

    ttnet ip'sinden bu indirme ve yükleme işlerini yapmak istemedim. aylık 2 euro'luk vps kiraladım ve openvpn server kurdum. (zaten benim de vpn ihtiyacım olacaktı, her halükarda vpn için vps kiralayacaktım) sunucuya da openvpn kurdum, yeniden başlayınca otomatik bağlanacak şekilde ayarladım. vpn'den de ssh hariç, tüm portları bu sunucuya yönlendirdim. güç bela yapabildim hoş. açıkçası 1 haftadır uğraşıyordum, bugün rastgele oluverdi. nasıl oldu anlamadım ama çalışıyor işte önemli olan da o...

    lafı şuraya getireceğim: artık herkesin evinde iyi kötü, limitsiz veya yüksek limitli genişbant internet var. internete 80-100 lira verdikten sonra bir de seedbox'a 100 lira vermek bence gereksiz. eğer sağda solda boş duran bir dizüstü bilgisayarınız veya daha iyisi minipc veya raspberry pi gibi cihazlarınız varsa siz de bunları seedbox olarak değerlendirebilirsiniz. aynı cihazı ev içinde hub veya plex vb. media server, hatta işyerinde file server veya bulut depolama için bile kullanabilirsiniz. burada zor olan seedbox'ın toplandığı yazılımları kurmak ve onu da zaten bir script çalıştırarak ister swizzin, ister quickbox veya olmadı başka alternatiflerden halledebiliyorsunuz.

    hep diyorum, öğrencilere bilgisayar derslerinde linux sunucu kurmayı, ayarlamayı ve bakımını yapmayı öğretmeleri lazım. ayda belki 200-300 lira verip kiralayacağınız servisleri veya hizmetleri sadece 40-50 liraya daha yüksek kapasitede veya çeşitlilikte kendiniz yapabiliyorsunuz. bizim zamanımızda pascal mıydı neydi onu öğretiyorlardı ama zil çalınca bilgiler orada kalıyordu, biz bilardo oynamaya gidiyorduk. avseq01.dat açamıyordu millet, hevesi kursağında kalıyordu. şimdiki nesil öyle değil ki, küçükler en kötü ihtimalle bir minecraft oynuyor ve arkadaşlarıyla oynamak için sunucu gerekli oluyor mesela. ne yapacak, annesinden kredi kartını alıp hazır sunucu mu kiralayacak? veya benim bir websitesi host etmek için neden panele para vermem gerekiyor? linux içinde kendim niye ayarlarını yapıp çalıştıramıyorum. yani ihtiyaçlar değişti ve bunlara da ayak uydurmamız gerekli...

    ekleme: openvpn nedense bir süre sonra çok yavaş çalışmaya başladı. onu da wireguard ile değiştirdim ve şimdi problem yok.
  • bu is icin en iyi yontem online.net (kimsufi de olabilir ama kimsufinin ucuzluk urunlerinde bayagi sikinti yasadim tavsiye etmiyorum.) den yeni atom islemcili dedicated server kiralayip ustune kendi seedbox ini kurmakdir. 1tb lik disk, 8gb ramli son derece basarili bir server 10-15 euro arasi kiralanabiliyor. hat hizi da 250mbit ustu. hatta bazen, hatta cogu zaman (private trackerlar icin konusuyorum) seeder yada peer ile ayni network icinde oldugun icin astronomik hizlara cikabiliyorsun.(sn de 80-90 mbyte)
    hatta bu tip serverlara plex kurup online streamin yapan insanlar bile var. artik kendi mi izliyor baskasina parayla mi izletiyor bilemiyorum.
    netice olarak belki turkiye'de public trackerlardan download yapmak uzucu sonuclara yol acmiyor ama uzuleceginiz yerlerde en guvenilir download yontemi seedboxa atip ordan secure ftp ile bilgisayarina indirmek.
  • basitçe anlatmak gerekirse, sizin yerinize veri alışverişinde bulunan kiralık server. bilgisayar. internet kafe. jelibon. adını ne koyarsanız.
    dedicated server, virtual private server gibi çeşitleri bulunur ki ilk baktığında kişide "bu ne ki? aynı değil mi sanki?" duygusunu uyandırır. halbuki isimleri ne kadar farklıysa, kendileri de o kadar farklıdır.
    haftalık -bu deneme oluyor tabi-, aylık, yıllık ödeme planlarıyla kiralanır ve karşılığında size belli bir miktar alan ve belli bir hız taahhüt edilir -atıyorum 1 tb alan ve 100 mb bağlantı hızı. siz de bunu bilimum torrent sitelerinde o freeleech benim, bu ratio senin fink atmak için kullanırsınız.
    peki diyeceksiniz ki neden kullanayım? sen de haklısın canım kardeşim. ttnet'in verdiği dehşetengiz über yükleme hızı -84 kbps- varken kim siker 100 mb bağlantıyı?
    şaka bir yana, ipt, td gibi sitelerde seedbox'a hiç gerek yoktur. indir indir bekle, bonus puanları harca. seedbox daha çok üst seviye denilen what.cd, passthepopcorn gibi sitelerde -özellikle what.cd- kolayca ratio kazanmak için gereklidir. bir de torrent kullanmanın yasak olduğu yerlerde.
    kullanımına gelirsek eğer, siz parayı ödüyorsunuz adamlar da size bir adres ve kullanıcı adı ile şifre veriyorlar. o adreste o ad-şifre kombinasyonunu girerek web tabanlı bir torrent programına erişiyorsunuz. gerisi normal torrent programı kullanmak gibi. tek fark dosyalar sizin bilgisayarınıza -ya da harici diskinize- değil de, karşı tarafta bir yere iniyor. siz de onu ftp aracılığıyla kendi bilgisayarınıza çekiyorsunuz.
    dikkat edilecek husus ise hangi seedbox sağlayıcısını kullandığınız. örneğin, pulsedmedia (ucuz ve güvenilir) seedboxları mimlidir, what.cd gibi sitelerde banlanma sebebidir -olabiliyor böyle şeyler. dolayısıyla bir tane seçmeden siteye bir bakın, genelde sitelerin anlaşmalı bir sağlayıcısı oluyor, onu kullanın -hem indirim de alırsınız en az %15- eğer sitede bir bilgi yoksa bir yöneticiye mesaj atıp "qanqa banlı sidbaks varmı sizde yhaa??" diye sorun, o sizi bilgilendirecektir. seedbox aldıktan sonra, seedbox'ınızın ip adresini de yöneticilere bildirmeyi unutmayın ki -hiç olmadı profilinizde info kısmına not düşün "1x2.5x.12x.x5 seedbox ip" gibi- sizi trader sanıp siteden banlamasınlar -evet, böyle şeyler de olabiliyor. çoğu sitede zaten profil kısmında "seedbox" gibi bir kutu da oluyor, o kısmı doldursanız da yeterli olacaktır.
  • "fake ratio arttırmak varken, niye para harcayayım seedbox'a ehi ehi" diyen salakların hala ortalarda dolaştığını, daha önceki olaylardan ders almadıklarını da görmüş olduk;

    (bkz: #14503466)

    (bkz: #15105774)

    bi siz zekisiniz, yurdum insanı.
  • webserver uzerinden torrentleri seed etmek icin kullanilan sistem. cok yuksek hizlarla upload yaptigi icin genellikle seed etmesi zor olan trackerlarda kullanilir. (bkz: feedthenet) (bkz: scenetorrents)
  • ecnebilerin hızın ve ratio'nun yanında privacy'lerini de korumak maksadıyla kullandıkları çözümmüş bu. bilindiği üzere yurtdışında copyright'a haiz medyanın paylaşımı durumunda isp'ler kullanıcılarına ihtarlar gönderip, ihtarlara uyulmaması durumunda da kullanıcıya cezai yaptırımlarla gelebiliyorlar.
  • vmware cloud service tarafından sağlanan üç aylık ücretsiz vps servisi aracılığı ile 3 ay boyunca bedavaya getirilebilen hadise.

    tabii ki tam anlamıyla bir seedbox olmuyor ama yine de oldukça kullanışlı. bir defa seedleri ayarlayıp hiç dokunmadan bile 3 ayda sağlam upload kasılabilir private trackerlarda. adım adım anlatıyorum:

    1. https://vcloudservice.vmware.com/ adresinden ücretsiz evaluation için kayıt oluyorsunuz. ücretsiz e-mail adreslerini kabul etmiyor (gmail, hotmail falan) o yüzden kurumsal veya .edu adresinizi kullanabilirsiniz. ayrıca mobil doğrulama istiyor o yüzden cep numaranızı da doğru yazın. hesabın açılması bir saati geçebiliyor hatta bir gece bekleyenler var.

    2. hesap açıldıktan sonra giriş yapıp bir adet windows server 2008 işletim sistemli server oluşturun. oluştururken özel ip verip portları açmayı unutmayın.

    3. bilgisayarınızda bulunan remote desktop ile server'a bağlanın. pc adresi sunucunuzun ip adresi olacak. kullanıcı adı administrator, şifre de vmware kontrol panelinde yazıyor.

    4. ilk önce chrome kurun. ie bir sürü güvenlik uyarısı verecek. gerekli ayrıcalıkları tek tek eklemeniz gerekiyor bu aşamada. sonra hepsini kaldırırsınız tanıdığınız ayrıcalıkların.

    5. chrome kurduktan sonrası basit. chrome ile utorrent indirip kurun. ayarlarından webui'ı aktif hale getirin. port olarak otomatik olarak açılanlardan 5480 iş görüyor.

    6. basit işler için utorrent webui, biraz daha karmaşık işler için ise remote desktop kullanarak seedbox'ınızı yönetebilirsiniz. indirdiğiniz torrentleri pc'ye atmak için ftp server kurmanızı tavsiye ediyorum. (just google it)

    uyarı: vmware cloud service şu anda deneme aşamasında olduğu için kontrol paneli stabil değil. o yüzden server oluşturmak, açmak kapamak falan işkence haline gelebilir. sık sık serverlar kayboluyor veya hata veriyor oluştururken. ben 5. denemede oluşturabildim sunucuyu. fakat bir defa oluşturup sunucuyu çalıştırdıktan sonra panele bir daha işiniz düşmüyor.

    bu işlemleri yapmak için biraz vpn işlerine ve utorrent'e falan hakim olmak gerekmekle beraber, çok da uzmanlık gerektirmiyor. takıldığınız noktada yeşillendirin yardımcı olurum.
hesabın var mı? giriş yap