• büyük iktisatçı. bir sürü teorisi vardır. borsada büyük paralarda kazanmıştır eşşoğlueşşek. yinede severim. bugün kullanılan comparative advantage kavramı onun imzasını taşırda taşır.
  • (1772 - 1823) yılları arasında yaşamış ve iktisadi anlamda çok guzel tanımlamaları sunmuş, teorilerinin kökeninde doğal kanun felsefesinin mülkiyet teorisi yatan ve sonları marxa kaynaklık etmiş iktisatçı.
  • şindi...sınavda yazamadıydım bari buraya yaziyim:
    bu arkadaşın bi emek-değer teorisi var. buna göre ricardo bir malın değerini veya bu malın diğer bir malla değiştirilebilecek miktarını ;bu mallar için gereken emeğin orantılı miktarına bağlı olarak tanımlamaktadır.eleman sermayeyi birikmiş eski emekler toplamı olarak görmekte.politik iktisadın ve vergilemenin ilkeleri diye bi kitap yazmış 1817de.ekonomik model anlayışını iktisada kalıcı bi şekilde sokmuş.bi de rant teorisi var ki evlere şenlik.bu iki üç sayfa gidiyo artık yeter.
  • rant teorisi de vardır.
    mesela topraklarının kalitesine göre, iyiden kötüye sırasıyla a b ve c şeklinde 3 toprak sahibi olsun. normalde üretebilecekleri ürün seviyesi 80 diyelim.
    a üreticisi 100 birim ürettiyse, 20 birimi ranttan dolayı elde ettiği kazançtır.
    b 90 üretiyosa 10 fazla kazancı vardır.
    c de 80 üretiyosa fazladan üretebildiği ürün yoktur. rant sağlayamaz. diğerlerinin karşısında dezavantajlıdır.
    a ve b üreticileri toplam 20+10=30 rant sağlarlar.
    pek hoş kabul edilmez camiada.
  • şindi bi de gelir dağılımı teorisi var.buna göre toplumun sosyal sınıfları işçiler,toprak sahipleri,sermaye sahipleri olmak üzere 10 gruba ayrılmaktadır.her grup belli ilkelere göre hareket eden ve kendi fonksiyonlarını determinist bir nitelikte yerine getiren kişilerden oluşmaktadır.mevzuda zaten sermaye sahibi ve işçiler varsa bilin ki ücretler ve karlar arasında devamlı çekişme vardır.uzun vadede rantlar da bu çekişmeye katılır ve kıyamet kopar.
  • (bkz: tercih)
  • erdoğan alkin'in dersinde severek anlattığı "kötümser iktisatçı".
  • cogu iktisat sevmeyen iktisat ogrencisinin muhtelif sinavlardan once kufrettigi iktisatcilardan birisidir. kendisinin muhtelif teorileri vardir ve iktisat ogrencileri bunlari bilmekle yukumludur.
  • ünlü bir teorisi de literatürde "ricardian equivalence" adiyla bilinir. devletin borclanma politikasiyla ilgilidir:

    harcamalarini artirmak isteyen hükümetler bu artislari iki sekilde karsilayabilirler (para basmasinlar lütfen): 1) vergileri artirarak, 2) borclanarak (hazine bonosu, devlet tahvili). devlet borclarini ileride geri ödemekle yükümlüdür ve bunu da eninde sonunda vergileri artirarak yapacaktir. yani hükümetin önünde kabaca iki secenek vardir: 1) vergileri bugün arttir, 2) vergileri yarin arttir.

    ricardo der ki: "diyelim ki hükümet ek harcamalarini borclanarak (yani bütce acigi vererek) artirsin. bu durumda vergi mükellefleri bugün ek vergi yükünden kurtulurlar ama rasyonel olduklari icin gelecegi görürler ve ileride daha cok vergi vereceklerini anlarlar (rasyonel beklentiler). onun icin de ek devlet harcamalarindan kaynaklanan gelirlerini tüketime yöneltmek yerine tasarruf ederler ve böylece devletin ek harcamalarini nötralize ederler; bunun sonucunda da ekonomideki toplam talep degismez."

    oysa keynes efendi ve onun "yeni" takipcileri ekstra devlet harcamalarinin ekonomideki toplam talebi artiracagini ve resesyon yasayan ekonomiyi düze cikaracagini iddia etmisler ve klasik iktisatci ricardo'nun görüsüne pek ragbet etmemislerdi. harvard'li ekonomist robert barro, 1974'de yayinlanmis "ricardian equivalence hypothesis" makalesiyle ricardo'nun hipotezini tekrar canlandirmis, tartismalari alevlendirmistir.

    daha fazla okumak isteyenler icin:
    http://cepa.newschool.edu/…s/keynes/deficit.htm#reh
  • thomas malthus'la beraber ikinci kuşak klasik iktisatçıların öncülerinden. okula gitmesi gereken yaşlarda borsa oynayarak bir servet edindi. daha sonra ağırlığını iktisadaa verdi ve haliyle, kimse eğitim eksikliğinin farkına varmadı. en önemli yapıtı "the principles of political economy and taxation 'da iki önemli teori öne sürdü: yükselen ücretlerin emek-yoğun üretim karşısında sermaye-yoğun üretimin lehine işlediğini savunan ricardo etkisi ve karşılaştırmalı üstünlük teorisidir...
hesabın var mı? giriş yap