• ünlü bir teorisi de literatürde "ricardian equivalence" adiyla bilinir. devletin borclanma politikasiyla ilgilidir:

    harcamalarini artirmak isteyen hükümetler bu artislari iki sekilde karsilayabilirler (para basmasinlar lütfen): 1) vergileri artirarak, 2) borclanarak (hazine bonosu, devlet tahvili). devlet borclarini ileride geri ödemekle yükümlüdür ve bunu da eninde sonunda vergileri artirarak yapacaktir. yani hükümetin önünde kabaca iki secenek vardir: 1) vergileri bugün arttir, 2) vergileri yarin arttir.

    ricardo der ki: "diyelim ki hükümet ek harcamalarini borclanarak (yani bütce acigi vererek) artirsin. bu durumda vergi mükellefleri bugün ek vergi yükünden kurtulurlar ama rasyonel olduklari icin gelecegi görürler ve ileride daha cok vergi vereceklerini anlarlar (rasyonel beklentiler). onun icin de ek devlet harcamalarindan kaynaklanan gelirlerini tüketime yöneltmek yerine tasarruf ederler ve böylece devletin ek harcamalarini nötralize ederler; bunun sonucunda da ekonomideki toplam talep degismez."

    oysa keynes efendi ve onun "yeni" takipcileri ekstra devlet harcamalarinin ekonomideki toplam talebi artiracagini ve resesyon yasayan ekonomiyi düze cikaracagini iddia etmisler ve klasik iktisatci ricardo'nun görüsüne pek ragbet etmemislerdi. harvard'li ekonomist robert barro, 1974'de yayinlanmis "ricardian equivalence hypothesis" makalesiyle ricardo'nun hipotezini tekrar canlandirmis, tartismalari alevlendirmistir.

    daha fazla okumak isteyenler icin:
    http://cepa.newschool.edu/…s/keynes/deficit.htm#reh
  • şindi...sınavda yazamadıydım bari buraya yaziyim:
    bu arkadaşın bi emek-değer teorisi var. buna göre ricardo bir malın değerini veya bu malın diğer bir malla değiştirilebilecek miktarını ;bu mallar için gereken emeğin orantılı miktarına bağlı olarak tanımlamaktadır.eleman sermayeyi birikmiş eski emekler toplamı olarak görmekte.politik iktisadın ve vergilemenin ilkeleri diye bi kitap yazmış 1817de.ekonomik model anlayışını iktisada kalıcı bi şekilde sokmuş.bi de rant teorisi var ki evlere şenlik.bu iki üç sayfa gidiyo artık yeter.
  • rant teorisi de vardır.
    mesela topraklarının kalitesine göre, iyiden kötüye sırasıyla a b ve c şeklinde 3 toprak sahibi olsun. normalde üretebilecekleri ürün seviyesi 80 diyelim.
    a üreticisi 100 birim ürettiyse, 20 birimi ranttan dolayı elde ettiği kazançtır.
    b 90 üretiyosa 10 fazla kazancı vardır.
    c de 80 üretiyosa fazladan üretebildiği ürün yoktur. rant sağlayamaz. diğerlerinin karşısında dezavantajlıdır.
    a ve b üreticileri toplam 20+10=30 rant sağlarlar.
    pek hoş kabul edilmez camiada.
  • klasik iktisat ve liberal düşüncenin adam smith'ten sonraki en önemli temsilcisidir.ekonomik öğretisini 1817 yılında yayınlanan "politik iktisadın ilkeleri ve vergileme" (the principles of political economy and taxation) adlı kitabında açıklamıştır.adam smith'ten ve ulusların zenginliği adlı eserinden oldukça etkilenen ricardo,aydınlatılması gerektiğine inandığı konuları açıklamak ve a.smith'in oluşturmadığı rant kuramını oluşturmak için "politik iktisadın ilkeleri ve vergileme"yi yazmıştır.kitabında ulusların zenginliği'ni ikame etme amacıyla bu kitabı yazmadığını belirtmiştir.ama değer ve uluslararası ticaret kuramına getirdiği yeni açıklama ve ayrımlarla ve oluşturduğu rant kuramıyla adam smith'ten daha ileri analizler yapmıştır.
    adam smith'ten çok etkilenmiş olmasına karşın içinde yaşamış olduğu dönemin farklı ve zor koşullarından dolayı adam smith'in iyimserliği ricardo'nun analizlerinde yerini kötümserliğe bırakmıştır.
  • keynes güya övüyorum ayağına çok pis geçirmiş ricardo'ya:

    "ricardo'nun zaferinin bütünlüğünün ilginç ve esrarengiz bir tarafı vardır. bu toptan zaferi, doktirinin içinde oluşturulduğu çevreye uygunluğuna borçludur. konu üstüne bilgisi, sıradan birinin umacağından çok değişik sonuçlara varmış olması, sanırım, ününe ün katmıştır. uygulamaya döküldüğünde, nahoş ve haşin olması, öğretisine erdem katmıştır. geniş ve tutarlı bir mantıksal üstyapıyı taşımaya uyarlanmış olması ona güzellik verir. bunca sosyal adaletsizliği ve apaçık zulmü ilerlemenin kaçınılmaz yükü olarak izah etmesi ve böyle şeyleri kökünden değiştirmeye kalkmanın yarardan çok zarar getireceğini söylemesi, onu otoriteye yaklaştırmıştır. bireysel kapitalistin serbest eylemlerini temize çıkartmak için gösterdiği çaba, otoritenin ardındaki egemen sosyal gücün desteğini ona çekmiştir."
    (bkz: yeter artık vurmayın adam öldü)
  • önemli bir klasik iktisatçı ve liberal. kendisinin siyasi çizgisini de severim ancak bunları bir kenara bırakırsak; kendisi mükemmel bir ekonomisttir. literatüre "karşılaştırmalı üstünlükler teorisini" eklemiştir. hayatını da okumanızı tavsiye ederim. ancak bugünlerde adını türkiye'de çok daha fazla duyacaksınız. belki birisine yardım olur diye buraya bir link bırakıyorum. okumanızı tavsiye ederim.

    daha önce türkiye'nin niçin araba üretmemesi gerektiğini söyleyeceğim demiştim, ancak yeterli zaman ayıramadığım için yazamadım.

    aşağıdaki linkte çok iyi açıklanmış;

    http://guzelblog.com/…/13/david-ricardo-ve-turkiye/

    türkiye ihracatta bir gelişim kaydetmek için bu modeli kullanacak. bugün ajanslara da bu haber düştü zaten.
  • cogu iktisat sevmeyen iktisat ogrencisinin muhtelif sinavlardan once kufrettigi iktisatcilardan birisidir. kendisinin muhtelif teorileri vardir ve iktisat ogrencileri bunlari bilmekle yukumludur.
  • ekonomi politiğin ve vergilendirmenin ilkeleri adlı eserinin arka kapağında sungur savran onun için şöyle der:

    "bu kitabı eline almış olan okuyucu, özellikle de resmi iktisat öğrenimi görmüş ya da görmekte olan okuyucuyu uyaralım: ricardo'yu anlamak istiyorsanız, iktisat ders kitaplarında öğrendiklerinizi unutun!".
  • sungur savran'ın ifadesiyle;

    " ricardo, ekonomi politik biliminin, marx'tan bu yana 'klasik ekonomi politik' olarak anılan düşünce okulunun en ileri, en tutarlı, en sistematik temsilcisi olduğu içindir ki, başyapıtı ekonomi politiğin ilkeleri genel olarak düşünce tarihi için, özel olarak da marksizmin bir tarihsel kaynağı olarak bu denli büyük önem taşır. ricardo, klasik ekonomi politiğin sadece en büyük temsilcisi değil, aynı zamanda onun son büyük temsilcisidir. "
  • rant teorisi hakkında:
    --- spoiler ---
    klasik iktisatçılardan david ricardo'nun, toprak rantının kaynağını açıklayan kuramıdır. buna göre rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı veya doğanın cimriliğidir. toprakta azalan verimler kanunu geçerlidir. nüfus artışından kaynaklanan talep artışını karşılayabilmek için giderek daha verimsiz ya da daha uzak topraklar kullanıma açılmak zorundadır. diğer taraftan tam rekabetin geçerli olduğu piyasada tarımsal bir malın tek fiyatı vardır. bu fiyat, en verimsiz toprağın ürün maliyetine eşittir. bu fiyatla verimli toprakların birim maliyeti arasındaki fark toprağın rantını oluşturur
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap