• belli bir "sorulacak sorular listesine" bağlı olmaksızın, tamamen keşfetmeye yönelik olarak sohbet havasında geçen bir mülakattır. burda elbette mülakatı yapan kişinin en başından belirlediği bazı sorular vardır ama genellikle konuşmanın akışına göre sorular sorulur, mülakata alınan kişinin konu(lar) hakkında fikirleri, bakış açısı derinlemesine incelenmeye çalışılır, notlar alınır. kişinin söyledikleri kadar beden dili dikkatle incelenir. derinlemesine mülakatta ne kadar çok konuşur, ne kadar çok "mantıklı" şey anlatır ve bir yandan da ne kadar rahat davranırsanız o kadar iyi sonuç alırsınız.

    (bkz: in-depth interview)

    ukteyi veren : cisimi yapiyom popom kuru kaliyo (24.04.2008 )
  • bilimsel araştırma yöntemlerinden biri.
    zahmetlidir. emek ister. özellikle sektörle bağlantılı bir bilim dalında bu yöntemle bir çalışma yapmaya karar verirseniz bolca kapris çekersiniz. ayrıca görüştüğünüz kişilerden biri şöyle bir laf edebilir:
    "hanımefendi bizim söylediklerimizle profesör olacak!"
    ben de kendisinin yüzüne karşı * aynen şöyle söyledim:
    "ben sizin o anlamsız cümlelerinizi analiz edip, anlamlı sonuçlar çıkarmak için 7 yıldır okuyorum!"
  • bugün diyarbakır'da karda kıyamette envai çeşit insanla yaptığım ve önümüzdeki günlerde de yapacağım görüşmedir. her görüşme beklemediğiniz sürpriz cevaplara gebedir. sosyolojinin son yıllarda bu yöntemi tercih etmesinde sahanın sesini metne daha fazla yansıtma kaygısının etkili olduğu söylenebilir. öte yandan duyulmak isteneni söyleyenle içinden geldiği gibi konuşan kişiyi birkaç soru soran rahatça ayırtedebilirsiniz. karşıdakini rahatlattıkça ve kendisini güvende hissettirdikçe görüşme daha makul ilerliyor. çok zordur ama yeni insanlar tanımanın heyecan verici bir yönü var. tüm bunlar düşünüldüğünde hem akademik hem insani olarak en tercih edilebilir yöntem olabilir ama dünyanın en sıkıcı işlerindendir de. çoğu kez bildiğini söylüyorlar. bilmiyorsan bile anlatılanları ikinci görüşmeciden sonra tekrar tekrar....
    en makbulü masa başı oku yaz_dadından yenmez.
  • çok kastığım ama çok da hoşlandığım yöntem. tavsiye ederim. bırakın artık anketmiş, içerik analiziymiş vs vs yöntemleri yahu.
  • yukarıdaki tanımlardan bahsi geçen tekniğin bir uzman tarafından uygulandığı sonucunu çıkmasına rağmen hiç bir eğitimimin olmadığı bir konuda ukalalık yapma pahasına yazmaktan geri duramayacağım;

    - insan zekasını küçümsenmesi gibi gözüküyor.
  • zahmetli olmasının yanı sıra sonuçları değerli araştırma yöntemidir.

    bu aralar sıkça duyulan mikrofenomenoloji, nörofenomenoloji vb. yaklaşımların da epeyce benzediği bir yöntemdir. aslında mikrofenomenolojinin in-depth interview'den farklı ve yeni bir yönetem olduğunu iddia edenler var ama bu iki yöntem arasındaki farkı nasıl açıklayabilirsiniz?
hesabın var mı? giriş yap