• id: oha çok güzel lan! istiyorum ben bunu olm...
    ego: tenhada kıstıralım mı id abi?
    superego: lan sizin ananıza bacınıza yapsalar iyi olur mu, hayvan herifler!!!
    id&ego: haklısın abi ;(
  • aşırı alkol tüketimi sonucu bilinçsizce yapılan davranışlar süperegonun devre dışı kalmasının bir sonucudur.magazin programlarına gece vakti yakalanan ünlülerin akıl almaz davranışlarının sebepleri de bundandır. peki neden akıl almazdır?
    çünkü o görüntüleri izlerken bizim süperegomuz tıkır tıkır işlemektedir.
  • ego ve id'i kontrol eden karakter bolumu.
    id istegin hemen olmasini ister, ego gerekli sartlarin yerine getirildiginde o istege ulasilacigini belirtir, superego ise hem id'i hem egoyu belli bi sure idare ederek, yapilacak davranisin toplumsal sartlara, ahlak vs vs gibi seylere uygunlugu belirler ona gore hareket saglanir.
  • öyle rezil bir şey ki, biz daha küçücük minnacıkken işliyorlar içimize, gönlümüzce tercih yapma, ahlak geliştirme, anlamlandırma şansımızı çoğunluğun yararı lehine bilinçsizce elimizden alıyor, gönül rahatlığı ile terli terli su içme, vicdan azabı çekmeden aylaklık etme özgürlüklerimize müdahele ediyor, düşünerek karar vermemizin, evrenselleşmemizin önüne setler çekiyorlar.

    yarın öbür gün çoluk çocuk sahibi olursam evlatlarıma "a pipinle/kukunla, oynama çok ayıp" değil "toplum içerisinde pipiyle/kukuyla oynamak kimi toplumlarda hoş karşılanmaz - yine de, kararını kendin ver" diyeceğim. dünyalı bir melek olmasındansa evrensel bir insan olmasını tercih ederim, sonuçta o da bir gün ölecek. öte yandan çocuklarımızı yetiştirmedeki etkinsizliğimiz de ciddi bir sorun, ben ne dersem diyeyim anaokulu da dahil girdiği tüm sosyal ortamlarda çevresinden etkilenecektir.

    insanın, tek başına, doğasına ters işler yapmaya çalışması amma zormuş be yahu.
  • kafamın içinde sürekli "kütüpaneye git", "sözlüğe girme", "çikolata yeme", "biraz daha içersen 3 dakika sonra devreden çıkıyorum" diye gezinen, kaybetmeye mahkum hede.
    (bkz: senin işin de zor be abi)
  • üst ben
    düşünmeden yapılan hareketlerde karar verici merci. askerler genelde süperego ile karar verirler. bunun için eğitilirler. uygun adım yürüme gibi diğer toplu yapılan işler süperegoyu geliştirmek için kullanılırlar. savaş ortamında düşünmeden karar vermek zorunda kalabilirler çünkü. ateş veya patlama sesi duydukları anda yere yatmaları buna güzel bire örnektir.
  • üniversitede ingilizce ezbere öğrendiğimiz için ne olduğu hakkında hiçbir fikrim olmadığımı hatırlayıp tam olarak ne olduğunu araştırınca çok faydalı bulduğum basit bir makale sayesinde daha iyi anladığım kavram. şöyle ki:

    kişiliğin üçüncü ve en son gelişen sistemi süperego'dur. bu sistem çocuğa ana-babası tarafından aktarılan ve ödül ve ceza uygulamalarıyla pekiştirilen geleneksel değerlerin temsilcisidir; kişiliğin ahlaki yönüdür. gerçekten çok, olması gerekeni temsil eder, hazdan çok kusursuzluğa ulaşmak ister. süperegoyu ilgilendiren husus bir şeyin doğru ya da yanlış olduğuna karar verip, toplum tarafından onaylanmış değer yargılarına göre davranmaktır.

    süperegonun başlıca işlevleri:

    1. id'den gelen iç güdüsel dürtüleri bastırmak ve ketlemek ki bunlar, özellikle toplumun hoş karşılamadığı nitelikteki cinsel ve saldırgan dürtülerdir.
    2. egoyu gerçekçi amaçlar yerine ahlaki amaçlara yönelmeye ikna etmek,
    3. kusursuz olmaya çalışmaktır.

    süperego, id ve egoya karşı çıkarak kendi istediği düzene yöneltme eğilimindedir. ego, içgüdüsel isteklerin doyum bulmasını erteler, süperego ise bu istekleri tümden engellemeye çalışır. id, ego, süperego farklı ilkelerle çalışan psikolojik süreçlere verilmiş adlardır. olağan koşullar içinde bu ilkeler birbirine karşıt çalışmaz, egonun yönetici önderliği altında bir ekip olarak birlikte hareket ederler. böylece kişilik üç ayrı parça olarak değil, bir bütün olarak işler. bir diğer anlamda, id kişiliğin biyolojik bölümünü, ego psikolojik ve süperego toplumsal bölümlerini oluştururlar.

    bir toplumun "vicdanı", o toplumun bireylerinin süperegosunda yer alır ve süperego bireyin davranışlarını sürekli süzgeçten geçirerek bireye, "bu yaptığın doğru, aferin!" ya da "bu yaptığın yanlış, utan kendinden!" mesajlarını verir. ego ise hem idi memnun etmeye çalışır, hem de süperego tarafından azarlanmaktan kurtulmak ister.

    id, ego ya da süperegodan birinin diğerlerinden daha kuvvetli ya da zayıf olduğu zaman farklı kişilik türleri ortaya çıkar. örneğin, süperegosu son derece gelişmiş olan ve diğer temel kişilik birimlerine baskın olan kişi, büyük olasılıkla utangaç, özellikle cinsel arzularını ve kızgınlık duygularını, onların ifadesinin uygun olduğu ortamlarda dahi ender ifade eden bir kimse olur. diğer yandan idi baskın olan bireyse kendini bencil istek ve arzularının hemen o anda tatmin edilmesinin dışında başka hiçbir şeyi göz önüne almaz, yaşamda sürekli toplumla sürtüşme içinde olur, başkalarının haklarına, düşünce ve duygularına saygısız, kendine ve topluma zararlı biri olur.

    kaynak: http://freud.hypermart.net/
  • tam anlamiyla bilinçli ya da bilinçsiz olarak içsellestirdigimiz ahlaki deger yargilarimiz.süperego sosyallesme ve yardimlasma sürecinde çok önemlidir.süperego bize ne yapmak istedigimizi degil ne yapmamiz gerektigini söyler
  • id kişinin, şuanki bilinçaltı durumu
    ego kişinin, şuanki yaşadığı gunluk durumu
    superego kişinin, şuanki sosyal durumu ve kişi üzerindeki sosyal baskı, toplumun baskısıdır, yaptırım gücüdür.
  • kapısı kilitli bi oda düşün. beyninin içinde.

    içinde herkesten sakladığın duyguların, ahlakın, vicdanın var.

    hoşlandığın hatun oda içerisinde oturmakta. nefret ettiğin hoca da arzuladığın komşun da, dövmek istediğin sınıf arkadaşın da.

    aynı oda içerisinde oturmaktalar. biliyorsun ki kapının kilidi açılırsa herkes çıkacak dışarı. nefretin çıkacak, aşkın ortaya dökülecek, ahlaksızlığın varsa herkes onu görecek. ne kadar vicdana sahip olduğunu herkese göstereceksin farkında olmadan.

    engellediğimiz/ anlatmadığımız tüm bu duyguların odadan dışarı çıkması yasak gözümüzde. işte süperego dediğin odanın kapısının kilidi burda. odanın senden başka kimselere hatta yeri geldiğinde sana bile gözükmesini engelleyen dürtü kontrol mekanizması. yeşillik yerlerde mekan açan işletmeciler daha cazip kılınsın diye saklıbahçe koyar ya mekanının adını süperego da senin saklıbahçeni saklayan şeydir.

    hiç açılmaz mı kapının kilidi?

    alkolle öyle bi güzel açılıyor ki.

    alkol maslarında dozunu kaçırınca insan, kilit açılmaya başlar inceden. odanın içindekiler hareketlenmeye başlar. seslerini duyarsın. süperego çözülmeye başlamıştır artık. eğer devam edersen kilit kırılacak. dikkat et! herkes saklıbahçeni görecek! içerde neler yada kimler olduğunu senden başka kimse göremezken artık herkes görebilecek o odayı. ne kadar geniş olduğunu içinde neler barındığını. ama durmaz içersin hep, çözülür yavaş yavaş kilidin. içeridekiler farkeder bu durumu. herkes kapıya doğru hareketlenir. hoşlandığın hatun, nefret ettiğin hocan, arzuladığın kişi, dövmek istediğin arkadaşın, vicdanın, ahlakın. sonra klik! kilit yerde artık. herkes hışımla açar kapıyı. atar kendini dışarı. alkol masasında başlarsın anlatmaya. kimi sevdiğini, kimden nefret ettiğini, kime karşı ne duygular beslediğini. ertesi sabah öğrenmiş olacak herkes hoşlandığın kızı ve diğerlerini. masada senden diri olan herkes girer bakana odana. geniş mi dar mı? içeride kimler vardı?

    süperego kilidi gizli odanın. bazen bilerek açmak istersin de içersin bazen hep kilitli olsun istersin. fakat bilmelisin ki bazen içeriden çıkanlara sen bile şaşırırsın!
hesabın var mı? giriş yap