• inancına bağlı bir toplum olan süryanilerin kültüründe şarap önemli bir yer tutar. şarapçılık eski mezopotamya ve anadolu kültürünün önemli öğelerinden biridir. mezruna ve kerkuş üzümlerinden beyaz; öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden ise kırmızı şarap üretilmektedir. diyarbakır ve mardin illerinde bu şaraplar daha çok evde yapılan üretimle sınırlı kalmıştır. kendine has tadı olan süryani şarabı ağızda ekremsi bir tat bırakır.
  • kötü şaraptır. degüstasyon falan nedir bilmeyen insanlar düz mantıkla süryaniler hristiyan, bu sebeple şaraptan da kesin anlarlar herhalde diye düşünürler. ancak coğrafi şartlardan kaynaklı üzüm kalitesi nedeniyle fransız, italyan, ispanyol hatta çoğu yeni dünya şaraplarıyla bile öküzgözü boğazkere üzümü falan boy ölçüşemez.

    cabernet sauvignon, merlot, primitivo, tempranillo , nebbiolo ya da sauvignon blanc, riesling , chardonnay vs. üzümlerinden yapılma enfes şaraplar dururken süryani şarabı övmek garip bir olaydır. yok seri üretimi dandikmiş de esas yerinde ev yapımı olanı içmeniz gerekirmiş falan da gereksiz romantizmdir. bu şarapları beğenen allah bilir şirince şarabı da çok iyi diyordur. anladık, gezdiniz gördünüz. süryani şarabı mardini gezip mistik ortamıyla instagram'a story atarken güzel, ama evimde bir akşam yemeği hazırladığımda bunların yerine diren şaraplarını dimes meyve suyuyla karıştırır içerim daha iyi. *

    zaten bir yöresel şarabın belli bir standardı, çizgisi yoksa ve tamamen şans eseri tadı varsa ne anladım öyle şaraptan. yani ortada şampanya konyak vs. ya da bordeaux, barolo şarabı vs. gibi belli bir coğrafi standardı olan bir ürün de yok. elalem bunu kurallara bağlamış sertifika sistemi geliştirmiş. bizde rastgele. mardindeki süryani, gezmeye gelen özenti beyaz yakaya ne çakarsa artık.
    eşim de midyatlı yani iyi kötü de süryani şarabı da içmişliğimiz var. nedir ne değildir biliyoruz.

    bence ille de yerli şarap içilecekse trakya, kuzey ege, gelibolu, urla falan civarındaki şaraplar süryani şaraplarından daha iyidir.
  • geçen cumartesi içtiğim şaraptır kendisi. içinde kavun var, tarçın var ve inanılmaz yumaşak bir içime sahip. kavunu hep rakıyla özdeşleştirirdim, ancak bu şaraba o kadar güzel yakışmış ki, 5 kadeh filan içtim. insanı baştan çıkartan bir tada sahip. yanında müzik ve sohbetle sabahlar olmasın şarabıdır bu sayın sözlükçüler!
  • meyve şaraplarını hiç sevmem.* gerçi meyve şarabı da değil bu. çok farklı bir aroması var. gerçekten de başka türlü bir şey bu. denenmesi gereken bir tat.**

    "her şarap bir bitendir tarife göre
    yeni bir aşk mevsimidir bardağın sonu"*
  • damakta keskin bir tat bırakıyor. şarap bitti halen dilimle damağımı yalıyorum amınakoyim.
    on numara.
  • sabiha gökçen havalimanı iç hatlardan uçuyorsanız anatolian plus bazaar isimli mağazada her çeşidini bulabileceğiniz enfes içecek.

    (bkz: shiluh)
  • muhtemelen tarihteki ilk boru hatlarindan biri bu siviyi tasimak icin (mardin ve civar illerde) insa edilmisti.
    not: su icin olan hatlar haric
  • süryani şarabı genel olarak mardinin midyat ilçesi ile özdeşleşmiştir. midyatlı suryanilerin bir kısmı bu işin ticaretini yaparken bir kısmı da geleneksel olarak üretip sadece ailesi ve misafirleririnin tüketimi için üretir. asıl lezzetli olan da bu ikincisi yani ev yapımı kişisel üretim için olanıdır. bunu çoğu zaman parayla alamazsınız ama sıcak ilişkiler ve güler yüzle bedava almamanız için de hiçbir neden yoktur. özellikle mahlepli şarabı denemeye değerdir.

    (bkz: midyat)

    (bkz: süryaniler)
  • şuan mardin manzarası eşliğinde yudumladığım içki. güzeldir. mardin'de içilmesi tavsiye olunur.
hesabın var mı? giriş yap