• çok uzun süredir bu konuyla ilgili yazacaktım fakat, izin günüme nasip oldu.

    başlayalım.

    19.05.2022 tarihli telefon çağrı kayıtları görsel

    sabah kahvaltısı için alışverişe çıktığımda ilk arama geldi, kendilerini 'türk telekom kampanya birimi' olarak tanıtan çağrı merkezi çalışanı taahhütümün bittiğini ve tüm türkiye'de altyapının yenilendiğini ve yeni bir paket almak zorunda olduğumu belirterek, içerisine digitürk'ü de dahil ettiği bir paketten bahsetti. ben de uzun süredir bu 'taahhütünüz sona erdi' saçmalığından sıkıldığım için, tamam dedim kabul ediyorum teklifinizi. ardından beni türk telekom internet altyapı bilmem nesinden olduğunu iddia eden başka bir numara aradı, adamlar benimle ilgili her türlü bilgiye sahip, adresim, tc kimlik numaram, telefon numaram. öyle basit bir organizasyon değil yani, bu veriler birileri tarafından kendisine sağlanıyor çok açık bir şekilde.

    baktım iş ciddiye biniyor, bana baya baya yeni bir internet hattı ve digitürk çanak anteni tahsis edilecek. önce digitürk çağrı merkezini aradım ve kendilerine beni arayan numaraları sordum, kendileri de hiçbir alakamız yok dedi. fakat yalan söylüyorlar. müneccim değilim. nereden mi biliyorum? temmuz 2021'den ocak 2022'ye kadar şirketimizin pendik'teki bir şantiyesinde görevliydim ve o zaman da bu saçma sapan numaralardan arayan bir çağrı merkezi çalışanı bana aylık 59.00 liraya tüm maçları izleyebileceğim bir digitürk paketi sattı ve ben de bunun mümkün olmadığını bilerek, dedim gelin kuruluma, adresi de şantiye adresi verdim. bilin bakalım ne oldu? alakamız yok dedikleri çağrı merkezinin yönlendirmesi ile şantiyeye çanak anten kurulumuna geldiler :)

    hemen dönüyorum işin türk telekom tarafına. türk telekom'u da aradım görsel'den göreceğiniz üzere, onlar da bu numaralar ile bir ilgileri olmadığını söyledi fakat, geçenlerde yine bir başka çağrı merkezinin teklifini kabul edip işyerimin adresini verdim ve kurulum randevusu için beni kim aradı dersiniz? bingo! türk telekom.

    işin daha ilgi çekici kısmına ise şimdi geliyorum. iki farklı telefon kullanıyorum, bunlardan biri lise yıllarımdan beri kullandığım telefon, diğeri de sadece ailemin ve üç arkadaşımın bildiği bir telefon. daimi kullandığım telefona ulaşamadıkları ya da acil durumlarda bu numarayı ararlar. aylık konuşma süresi 100 dakikayı bile geçmez ama şu görselde göreceğiniz üzere, o telefonda bile engelli numara sayısı 50'yi geçmiş durumda. aslında çok daha fazla ama, eylül ayında yeni bir telefon alınca engellediğim numaralar tekrar erişime kavuştu. görsel

    sürekli kullandığım telefonda şu an tam 1130 tane numara engelli. önüne geleni engelleyen biri değilim, yanlış anlamayın. geneli 0850'li numaralar, kalan kısmı da 0212 ya da 0312 ile başlayan yine kendi tabirleri ile 'türk telekom internet danışmanlığı kurumu' ya da 'digitürk kampanya birimi'.

    bu iş artık iyice kontrolden çıkmış durumda. taahhütünüz sona erdi diyerek onlarca insanın taahhütünü bozduruyorlar ya da 60 liraya internet + digitürk paketi sattıkları iddia ediyorlar.

    izin günümde bu saçmalıklar ile beni başbaşa bırakan türk telekom ve digitürk nezdinde tüm internet ve yayın sağlayıcı firmaları (istisnasız ama, hepsi) btk'ya havale ediyorum.

    yarın sabah da avukatım kendileri ve ekte göreceğiniz çağrı merkezi numaraları hakkında suç duyurusunda bulunacak. burada çok kısa bir özet geçtim ama dilekçeyi bizzat hazırlayıp, ben de adliyede olacağım yarın sabah. bakalım servis sağlayıcıları iddia ettikleri kadar masum mu? gelişmeler oldukça eklerim.

    siber tacizsiz günler dilerim hepinize.

    edit 1: genelde destek mesajı alıyorum, ekşi sözlükte ilk defa bir rezalet başlığında itiraz eden olmadı, bir arkadaşımız dernek kuralım demiş, bunu düşüneceğim :) yine aynı arkadaş ve birkaç arkadaş sormuş, "bu arada suç duyurusunu, tck'nın 136. maddesinde “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” maddesinden mi yoksa tck md. 158 "nitelikli dolandırcılık"tan mı yoksa sürekli gelen istenmeyen telefon aralmaları nedeniyle tck md. 123 "kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu" açacaksınız?", ben inşaat mühendisiyim, ama bir konuda çok iyiyim, tüketici hakları ve dilekçe yazma :) bugün dilekçeyi yazıp son halini vereceğim, yarın kendi avukatım ve şirket avukatından da gerekli atıfları ve hukuki değerlendirmelerini alıp suç duyurusunda bulunacağım, dilekçe örneğini burada da paylaşacağım eğer hukuki açıdan bir problem yoksa, gerek gören arkadaşlar da kendileri cumhuriyet savcılığı'na suç duyurusunda bulunabilir.

    edit 2: daha önce yüzlerce kere tüketici hakem heyeti ve ticaret mahkemeleri'nde dava kazanmışlığım var, özellikle beyoğlu tüketici hakem heyeti beni iyi tanır, onlara da buradan bir kere daha teşekkür ediyorum. #125579382 son olarak şu arkadaşlardan hakkımı aldım, o entry'i de biraz sonra güncelleyeceğim, ki, benzer durumda kalan arkadaşlar hakkını arayabilsin.

    edit 3: az önce 0 (212) 990 07 74 numaralı telefondan arandım, sanırım bugün hedefte ben varım, illa bişey satacaklar. sabahki arkadaşlar başaramadı ya, bu seferki abla biraz işveliydi :) emre'yle mi görüşüyorum dedi, evet dedim, emrecim taahhütün bitiyor dedi :) samimiyeti ilerletmiş durumdayız anlayacağınız. gelişme olursa eklemeye devam edeceğim. (evet ismim emre, fotoğrafım da var zaten, çok şükür gizlimiz saklımız yok.)

    edit 4: şimdi bir arkadaşımız mesaj attı, önemli olduğu için ekliyorum.

    "selam. ticari elektronik ileti şikayet sistemi bu konuda işe yarıyor. gelen sms ya da aramaları buraya şikayet edip ceza almalarını sağlıyorum. herkes 5 dakikasını ayırıp bunu yapsa bu fırsatçılar kalmaz diye düşünüyorum. benim sayfalarca şikayetim oldu."

    bu arada savaş çok çetin geçiyor. son güncellemeden sonra 5 yeni numara daha taahhütümün bittiği iddiasında :) bana bugün modem ya da çanak anten satacaklar bu konuda kararlılar anladığım kadarıyla, ama yönetim kararı gereği binada merkezi sistem var ve çanak anten kullanmak kesinlikle yasak. eğer site yönetimi müsade ederse çanak anten alabilirim, site bahçesinde dekor olarak kullanırız, fena durmaz, ilk toplantıda gündeme getireceğim. ama modem zaten evde iki tane var. bir tane de yedek modem var. modem teklifinizi reddetmek durumundayım sayın kampanya birimi temsilcileri.

    edit 5: bir arkadaşımız da merak etmiş, nasıl bu kadar çok tüketici hakem heyetine başvuru yaptın diye. lg v10 model cep telefonunu bilenler bilir, hayalet ekran problemi nedeniyle 3 kere başvuru yaptım ve 3. dosyada karar lehime çıktı. yine samsung gear icon x model kulak içi kablosuz kulaklık da firmanın iddiasına göre 21 saat aktif çalışıyordu fakat, 1.5 saatte şarjı bitiyordu. onunla ilgili de 4 kere başvuru yaptım ve evet onda da iademi aldım. sadece iki konuda 7 kere dilekçe yazdım, toplamda 100 üzeri olması bence şaşırtıcı değil:) sebebiyet verenler utansın.

    edit 6: yazar arkadaşların bana yüklediği misyon neticesinde entry haber haline getirilmiş tık

    kendilerine teşekkür ediyorum. destekleriniz sayesinde bu işi meclise taşıyacağız arkadaşlar. inanın! siber tacizsiz günler yakın:)

    edit 7: gelen tüm mesajlara elimden geldiğince cevap verdim, kırıcı olan biri değilim, kimseyi terslemek gibi bir tarzım yok fakat, "ya engelle geç" diyen arkadaşlar için söylüyorum, zaten engelliyorum ama, engellemekle sorunu çözemiyoruz, çünkü gün içerisinde gerek iş gerek sosyal hayat gereği defalarca telefonla görüşüyoruz ve bu arkadaşlar ararken başka biri arayınca 'meşgul' uyarısı alıyor, bana da herhangi bir bildirim gelmiyor. tamam acil durumda insanlar sizi mutlaka defalarca arar ulaşır ama, işle ilgili bir konuda arayan kişi ikinci kere aramazsa ve o işin ucu size dokunuyorsa, burada ciddi bir sorun var demektir. kimse bu zorba aramalara tahammül etmek ya da alışmak durumunda değil bence, bu tacizler yaşam kalitemize doğrudan etki ediyor. mesela şu an bu güncellemeyi girerken 3 kere daha aradılar. yoksa fikirlerinize saygı duyuyorum, sadece sorunu ertelemek değil, çözmek olursa amaç, hepimiz mutlu oluruz.

    ayrıca, sabah es geçtiğim bir konu var, türk telekom müşteri hizmetleri temsilcisi ile görüşürken, şöyle bir itirafta bulundu, "bu numaralar bize ait değil ama, çalıştığımız ajanslar var, kampanyalarımızı sizlere aktarmakla yükümlüler" dedi. ben de kendisine ajanslarla çalışmalarında bir problem olmadığını, fakat bu ajansların müşteri havuzunu doldururken yalan beyanda bulunduğunu, müşteriyi ve süreci manipüle ederek şirkete kar sağlarken, müşteriyi mağdur ettiğini ve bunu doğru bulmadığımı belirttim. kendisi de "sizi arayan numaraları alabilir miyim?" diyince, hangilerini vereyim kardeşim, sabahtan beri arayan 40. numara, tüm engelli listesini vereyim istersen diyince, "efendim ben sadece bugünküleri alayım" dedi. yani bir şekilde bu işin içinde olduklarının itirafıdır bu. az önce bir arkadaşla konuşurken anlattım, baktım buraya yazmamışım. belirtmekte fayda var.

    edit 8: sabah türk telekom şirketi'ne bilgi almak adına başvuru yaptım. gelen yazılı cevaba göre suç duyurusuna şirketlerini de dahil edeceğim.

    "uzun süredir ama özellikle dün birçok numaradan 'türk telekom kampanya birimi' adı altında tarafıma arama yapıldı. bu kişiler taahhütümün bittiği ve yeni bir pakete geçiş yapmak zorunda olduğumu dayatarak, müşteriniz bile olmayan beni dolandırma girişiminde bulundu. herhangi bir işlem yapmadım fakat, bu arkadaşlar hakkında suç duyurusunda bulunacağım ve sizden aşağıda yazacağım numaraların bayiniz ya da acentanız olup olmadığı konusunda bilgi istiyorum. eğer bu numaralar bayiniz ya da acentanız ise şirketinizden de şikayetçi olacağım. tarafımı bilgilendirmenizi talep ediyorum. saygılarımla.

    08509010684, 02129290576, 02129900628, 08504731386, 02129300659, 02129300641, 02129900774, 02129300656, 08509010835, 08509010985, 08502700163, 02129300643, 08502592574, 08509010974, 08502700106, 08502700561, 02129900779"

    sadece dün tarafımı ısrarla arayarak taahhütümün bittiği ve tüm türkiye'de altyapının yenilendiği iddiasında bulunup dolandırıcılık girişiminde bulunan numaralar sıralı liste bu. 1130 numara engelli dediğimde ciddiye almayan arkadaş durumun ciddiyetini bu sefer anlar diye düşünüyorum.

    yine birçok arkadaş spam arama engelleyici uygulamalar tavsiye etti fakat, o programları yükleyince aramaları yöneteceğini iddia eden program nedense kamera, galeri, konum, mikrofon gibi bilgilere erişim izni istiyor. kullanan arkadaşlara saygı duyuyorum fakat, biyometrik verilerime kadar işli olan bir telefonun tüm kontrolünü üreticisini ya da yayıncısını bilmediğim bir programa teslim etmek de mantıklı gelmiyor. bu işin kökten çözülmesi lazım.

    edit 9: biraz yoğun bir hafta geçirmem nedeniyle geciktim fakat, dün itibariyle suç duyurusunda bulundum. bireysel olarak başvurmak isteyen arkadaşlar için suç duyurusu metnini bırakıyorum. indir

    henüz tacizler bitmiş değil, bu haftasonu da ısrarla aramaya devam ettiler fakat, zaten arama yaptıkları birçok numara engelli olduğu için önceki haftalardan, huzurumu kaçıramadılar. şu an sadece arama kaydına girince bir görüntü kirliliği var, onun dışında şimdilik sinir bozucu bir durum yok. gelişme oldukça eklerim zaten.
  • böyle yerlerin çağrı merkezinde çalışan satış görevlilerinin neredeyse tamamı evden çalışan türban girller.

    aradıklarında porno açıp dinletin, bir daha aramıyorlar. denendi, onaylandı.
  • adamlar çağrı merkezi kurup oradan milleti dolandırıyorlar. geçen ay bir tanesi aradı "internetiniz fiber olacak değiştirmek zorundasınız" diyor. "lan burada fiber yok" diyorum kadın neredeyse yalvarıyor. arkada en az 10 kişi telefonda konuşuyor. belli ki bunlar bir odaya çağrı merkezi kurup organize bir şekilde dolandırıcılık yapıyorlar. acil önlem alınması lazım diyeceğim ama burası türkiye.

    bu işin benzerini, hatta daha iyisini yapan hintliler var. "indian scammers" diye aratırsanız görürsünüz. aynı şekilde çağrı merkezi kuruyorlar böyle 20 kişi tek odada, sonra da abd ve ingiltere'yi arayıp, özellikle teknoloji ile arası kötü olan yaşlıları kandırmaya çalışıyorlar.
  • iki konuda devlete, hükümete hatta tüm galaksiye kırgınım
    1- bize sormadan sığınmacı alarak huzurumuzu ve geleceğimizi etkileyen majör bir karar vermesi.
    2- sokaklarda insan yiyen vahşi köpeklerle ilgili projesi olmaması.

    bir de büyük problem olarak aşağıdaki maddeyi görüyorum.

    3- hemen her türlü internet ve tele dolandırıcları ;

    telefon taahhütünüz bitti diyenler,
    otelde tatil kazandınız diyenler,
    kombi bakım zamanınız gelmiş yaptırmazsanız alev alır, patlar diyenler,
    internet şirketinizi veya tv sözleşmesini sonlandırmak için telex, faks, mors alfabesi bildirimi yapıp üzerine tek el 300 şınav isteyen modern gaspçılar vb.

    bu üç işi çözene oy vereceğim.
    beklentim, bu şerefsiz namussuzların ibreti alem için fatih atpazarında ayaklarından atlara bağlayıp çekerek parçalanmalarıdır.

    o kadar da değil deniyorsa, bu işlere çok ama çok ağır cezalar verilip hapislerde çürütülmesi gereklidir.
  • cidden yıldırmış durumda herkesi. birilerinin nihayet bunlarla uğraşması güzel. gelişmelerden de haberdar edilirse süper olur bu başlık üzerinden.
  • ruh hastası gibi arıyorlardı en son açtım taahhütünüz bitmiş dedim ben hallederim kapattım gittim ttnet e dedim galiba taahhütüm bitmiş hayır dediler hala daha devam ediyor netice itibariyle engeli bastım numaraya

    bi çaylak yazarın bu konuyla ilgili mesajını aşağı yapıştırıyorum

    "4yıldır türk telekomda 5farklı pozisyonda çalıştım , bu arayan numaraların kesinlikle turk telekomla iş birliği yok aksine tt yi zarara sokuyorlar , başlığı açan yazar demişki digitürk telefonla sattı ama kurulum için tt aradı ; türk telekom alt yapı sahibi turkcell ve vodafone sadece elit kesimlere ve şehir göbeklerine altyapi koymayı tercih ettiği için bütün bakır kablo alt yapısı ttye ait , günümüzde onlarca şirket tt den port kiralayıp müşterilerine satıyorlar teknik destek kurulum bazen kendi ekipleri çogu zamanda tt yapar ama kullanan abone kimdir ne kullanır sözleşme varmı vs vs bu bilgiler sizinle iletişime geçen firmalarda olur , digiturk en büyük bu isle uğraşan yamyam. şimdi olayın aslıda şu digitürk gerçekten bu sizleri zırt bırt arayanlarla hiçbir bağlantısı yok türk telekom zaten bunlara savaş açmış durumda , peki suçlu kim köşe başlarındaki 10metre kare bayiler işte suçlu bunlar bu bayiler 0850 li hat alıp internetten sanki müşteri bayiye gitmişte oradan internete bağlatmak istiyormuş gibi , önüne gelen herkesi arayıp bu işlemi telefonda yapmaya çalışıyorlar paket başı 40-80tl arası kazançları var hedef kitleleride tabiki yaşlılar"
  • geçen beni de aradı, taahhütünüz bugün itibariyle bitiyor bir şeyler söyledi dedim 2 ay önce yeniledim nasıl biter, üstüne bir şeyler saçmaladı digiturk ve internet veriyoruz çanak anten ve digiturk kurulumu yapacağız vs dedi, digiturküm var spor paketim de var neden mevcuttan daha ucuza veriyorsunuz diyince error verdi, dedim kapat sen kapat.

    cins midir nedir, 2 kelimeyi bir araya getiremiyor, adam çarpmaya çalışıyor.
  • bende aranmaktan bıktım. bu konu gündemde kalmalı.
  • (bkz: call blacklist)
    0850 ve 0212 engelle huzuru yakala..
    edit: whitelist sayesinde istediğiniz numaraları istisna tutabilirsiniz.
  • birde bunların kombi ve klima bakım için arayan versiyonları var. onlar tam sopalık.
hesabın var mı? giriş yap