*

  • telsim'in vaktiyle çıkardığı küçük kitapçık. 1 sms'in 4 kontör olduğu zamanlardan kalma bir olay.
  • yıl 2000 civarı sanırım, elime nereden geçtiyse geçmişti ve beni dehşete düşürmüştü bu kitapçık.

    dehşete düşürmüştü zira kitapçık türkiye'nin hele o dönemi için aşırı, olağanüstü derecede amerikanvari idi. şirketlerin kişiselleşmesi, kurumsal imaj, belli bir persona'nın yaratılması yeni değil elbette, kademeli olarak sürekli artan şeyler.

    ancak gençlik argosunu belirlemeye girişmek gibi son derece cüretkar bir şeyin bir gsm firması tarafından sessiz sedasız yapılması çok ilginçti.

    kitapçıkta yanlış hatırlamıyorsam 100e yakın sayfa dolusu sms kısaltması vardı. "slm", "nbr" gibi klasiklere ek olarak çeşit çeşit smiley türevi de bulunuyordu. ayrıca yine klasiklerden "grşrz" gibi şeylere yer verilmişti.

    fakat asıl tuhaf olan, şimdi tek tek hatırlayamadığım fakat dediğim gibi 100e yakın sayfayı dolduracak kadar bol bol uydurulan, alenen telsim'de bir ekibin "ya şöyle bir gençlik sms kısaltması sözlüğü yapalım" diyerek işe koşulması sonucu ortaya çıkan bir ton şeyin olması.

    dediğim gibi, bir gsm firmasının kendisine doğrudan gelir getirmeyecek ve üstelik bu kadar sıradışı bir şeyi empoze etmek, benimsetmek için bu kadar aktif bir çaba içine girmesi çok tuhaf ve çok distopikti. yani neredeyse "varsın bize doğrudan bir faydası olmasın, yeter ki gençler bizim onlara yakıştırdığımız bu tuhaf dili benimsesinler" türü bir eylem vardı ortada.

    üretilmesi bir yana, nasıl dağıtıldığı da meçhul olan bu kitapçık çok da yayılmadan ortadan kalkmıştı. bugün google'da aratınca ekşisözlük dışında sonuç çıkmıyor, resim aratınca resmi çıkmıyor.

    2000'li yılların başında çok kısa bir süre dağıtılıp muhtemelen "napıyoruz lan biz?" gibi bir tepkiyle devamı getirilmedi.
    yine de, kanımca bu "kısaltma sözlüğü" türkiye'de neoliberalizmin kilometre taşlarından biridir.

    (bkz: telsim)
hesabın var mı? giriş yap