• ikinci abdülhamid den filistinde osmanlının tüm dış borçlarına karşılık ufak bir toprak parçası isteyen, karşılığında ikinci abdülhamidden 'kanla alınan toprak para ile satılmaz' karşılığını alan zat.
  • yahudilerin bile daha devlet kurabileceklerine inancı ve böyle bir hayalleri yokken kafasında yahudi devletini kurmuş, 1897 yılında isviçre’de ilk siyonizm kongresini topladıktan sonra “ben basel’de bir yahudi devleti tesis ettim” demiş inancın dibine vurmuş, sev sevme büyük bir idealist.

    bu yolda önündeki en büyük engel sanıldığı gibi abdülhamit değil(o dönem osmanlı’nın içinde bulunduğu durum nedeniyle bu sorunu aşabileceklerine biliyordu), dünyanın dört bir yanında yaşayan yahudileri; kurulu düzenlerini bırakıp, çölün ortasına gelmeleri için ikna etmek olmuştur. bu sorunu da hitler çözmüş ve israil devleti kurulmuştur.

    israil devleti 1948 yılında kuruldu.
    siyon: kudüs’te bir tepenin adı.
    siyonizm: kudüs merkezli bir devlet kurma ideali
  • aslen macar yahudisi olan, varlıklı bir avusturyalı yahudisinden gelen herzl, takip ettiği dreyfus davası'ndan * çok etkilenmişti. bir yandan hukuk öğrenimi görürken bir yandan da neue freie presse'nin paris muhabirliğini yapıyordu. işte dreyfus davası tam da bu döneme denk geldi. fransa'daki anti-semitizm hareketi hakkında kafa patlatan ve yahudilerin geleceği konusuna eğilen herzl, çare olarak filistinde bir yahudi devleti kurulması fikrini ortaya atmış, konuyla ilgili fikirlerini "der judenstaat" adlı kitabında açıklamıştı. batı avrupa yahudileri, thodore herzl'in dünyadaki tüm yahudilerin teşkilatlanması gerektiğine dair düşüncelerini pek gerçekçi bulmadılar ve şefkat göstermediler. öte yandan almanya, galiçya ve rusya'da bu "teşkilatlanma" fikri bir çok sempatizan buldu. 1897'de ilk siyonist kongresini toplamayı başaran herzl, dünya siyonist teşkilatı'nın başına geçti. alınan kararlara dikkat çeken nokta, yahudiler'in bir devlet kurmak için değil, filistin'de bir yurt edinmek için çalışmalarda bulunacaklarının şiddetle altını çizmeleriydi.
  • 1860 yılında budapeşte'de doğan, viyana'da gazeteci ve oyun yazarı olarak tanınan herzl siyonist hareketinin avustralyalı kurucusu ve lideridir. dreyfus davası sonucunda anti-semitizmsorununun tek çözümünün yahudilerin bağımsız bir devlet kurması olduğuna inandı.1896'da ''yahudi devleti'' adlı kitabı yayınlandı ve böylece siyasi siyonizmbaşladı. 1897'de dünya siyonist kongresi'nin ilk başkanı oldu. ölümünden 44 yıl sonra israil kuruldu ve cesedi kudüs'e getirildi. (bkz: 1948)
    ayrıca 1898 yılında basel'de yaptığı konuşmada''ben bugün israil devletini kurdum. bu beş yıl sonra ya da elli yıl sonra gerçekleşebilir ama onu bugün kurdum'' demiştir. dinleyenlerin ağzı açık kalmıştır
  • siyonizm fikir akiminin kurucusu kabul edilen avusturya'li yahudi lider. isvicre'de ilk siyonizm konferansini duzenlemis 20. yuzyilin basinda.
    2. abdulhamid doneminde osmanli devletine dis borclarini odemede saglayacagi kolayliklar karsiligi, filistin'de bir bolgenin yahudi'lere verilmesini istemis, ama kabul ettirememis. sonraki donemlerinde, afrika'da bir yahudi devleti fikrini savunmus. uganda'yi teklif ettigi soyleniyor.
  • günlüklerini okurken dikkatimi çekmişti, aşırı derecede pervasız bir adam.

    ama beni en çok ilgilendiren şey isminin nasıl okunduğu. geçen gün arkadaşlar arasında artizlik yapıyım bir iki şey söyleyim de kültürlü sansınlar diye bi alıntısını söyleyecektim ki birinci denememde "te" diye başlayıp gerisini getiremedim ikincisinde "ti" dedim yine getiremedim. en sonunda todor horz diyip geçiştirdim. tabi kimse anlamadı ne demek istediğimi " o kim amk" falan demelerine gerek kalmadan şabtay sivi den girip süleymandan çıktım. çok bilgiliyim sözlük, öyle böyle değil. beni de alın lan aranıza. *
  • yahudi devleti kitabında şöyle anlatmış.

    “filistin’i mi yoksa arjantin’i mi seçmeliyiz? biz bize verilenleri almalı ve yahudi kamuoyu tarafından seçilenleri seçmeliyiz.

    arjantin, dünyanın en verimli ülkerinden biridir, geniş bir alana yayılmıştır, seyrek bir nüfusa ve ılıman bir iklime sahiptir. arjantin cumhuriyeti, topraklarının bir kısmını bize devrederse önemli çıkarlar sağlar.

    filistin, hiçbir zaman unutamadığımız tarihi evimizdir. filistin’in adı, halkımızı muhteşem bir kuvvetle cezbedecektir. sultan hazretleri bize filistin’i verseydi, karşılığında türkiye’nin bütün mali durumunu yeniden düzenlemeyi taahhüt edebilirdik. orada, asya’dan avrupa’ya doğru gelen barbarlığa karşı medeniyetin sınır karakolunu oluşturabilirdik.”
  • 1897 basel kongre'sinde '' ben yahudi devleti'ni bugün burada kurdum, ama şimdi açıklarsam bana herkes gülecektir. 5 yıl yahut 50 yıl içinde bunu herkes görüp, böyle bilecektir'' diyen siyonizmin kurucusu olan şahıs. aslında siyonizmin fikir babalarından sayılsa da, siyonizmin tarihi daha da köklü. kurumsallaştıran kişi demek biraz daha doğru sanki.

    teodor herzl'in, sultan ıı. abdülhamid han tarafından diplomatik yollarla nasıl şamarlandığını, hem de defalarca şamarlandığını bilenler, kendisini pazarlık aracı olarak kullanan sultan ıı. abdülhamid'e nasıl kızdığını, ancak yine de o'nun, dinine ve vatanına nasıl sıkı sıkıya bağlı bulunduğunu, ilgilileri bileceklerdir. herzl'in günlüğünde bu bilgi teyid edilmiştir.

    herzl sultan hamid- i sani'den umduğunu bulamayıp, ülkeyi terk ederken '' bir gün bunun intikamını alacağını, türkler'i önünde diz çöktüreceğini'' hiddetle söylemiş bir şahsiyettir. sultan ıı. abdülhamid, herzl'i adeta, diğer devletlerle pazarlıklar konusunda, fiyat yükseltme unsuru olarak kullanmış, herzl bunu çok geç kavrayabilmiştir. yine de o ulu hakan, devletinin ve kendisinin başına iş getirecek adamın herzl olduğunu, ilk görüşmelerinden sonra söylemiştir.

    özet geç piç diyenler için şunu söyleyebilirim ; herzl, yahudi olanların sevgilisi ve idolüdür. arz-ı mevud denen saçmalığı uygulamaya koyabilmek için ham hayaller peşinde koşan bir şahsiyettir. karşısında sultan ıı. abdülhamid'i bulması, kendisi için inanılmaz müşküller doğurmuştur. fakat ilginçtir ki, sultan hamid'e küfreden türkler, müslümanlar, herlz'e methiyeler düzmektelerdir. ilginç değil mi ?
  • diplomasi sanati ve lobi calismalari en basarili nasil yapilir diye merak icinde kalinirsa, niccolo machiavelli'nin eserlerinden sonra hemen günlüklerine, kitaplarina ve dolayisiyla yasamina bakilmasi gereken sahis.
hesabın var mı? giriş yap