• ''insanlar hükümetten korktuğu zaman, zorbalık; hükümet insanlardan korktuğu zaman, özgürlük vardır.'' sözü akılda dönüp durur şu sıralar...
  • zehir bir adam.
    yine akıl çağından:
    "sadakatsizlik inanmak ya da inanmamak değildir; kişinin inanmadığına inanır görünme sanatıdır.
    ...
    kişi inanmadığı şeylere inanır görünmeyi meslek haline getirecek kadar değer yitimine uğramış ve aklının saflığına tecavüz etmişse, her türlü diğer suçu işlemeye de hazır demektir."

    aklın saflığı çok güzel anlatmış olayı. deha/dahi'nin araplardaki kurnaz/fırsatları kaçırmayan/faydaya-çıkarına tahvil eden negatif manasını düşününce daha da güzelleşiyor.
  • 3 büyük dini yani organize dinleri eliyle suya sokup çıkarmış bir adamdır... hayır vaftiz etmemiştir boğmuştur.... yani en iyisini yapmıştır.... ateist değildir...
  • ''the age of reason'' isimli eserinde ''incil'in yarıdan fazlasını dolduran açık saçık öyküleri, şehvetli zevk düşkünü yaşamları, zalim ve işkenceci infazları, amansız intikamları her okuyuşumuzda görebiliriz ki, ona tanrı'nın değil iblisin sözü demek daha tutarlı olacaktır. bu kitap, insanlığı kokuşturup canavarlaştırmaya başlamıştır.'' demiş yazar, devrimci. aynı kitapta çevresinde yer alan doğal dünyaya bakarak varlığının hemen anlaşıldığını söylediği bir yaratıcıdan ve ona duyduğu derin saygıdan da bahsetmesine rağmen incil'e yaptığı bu gibi giydirmelerle büyük tepki toplamıştır. 26. abd başkanı theodore roosevelt kendisinden ''pis küçük ateist'' diye söz etmiş. ayrıca washington d.c. de adına bir anıt dikilmemiş olan en ünlü amerikan devrimcisidir.
  • common sense adlı kitabı 1776'da ilk basımından sonra iki ay içinde 100.000'den fazla satmış yazar. mick underwood'un dediğine göre bugün bir kitabın aynı başarıyı yakalayabilmesi için iki ayda 8 milyon satılması gerekir.
    ama o ne yapmış?

    "...ezilen bir halkın hizmetinde olmayı, iyi ve haklı bir davaya yardım etmeyi istediğimden, bir yazarın kitaplarından kazandığı mutat kazançtan vazgeçerek böyle bir mücadeleye katkıda bulunmasının o yazara onur vereceğini düşündüğümden...birinci basımın tüm kazancından feragat etmeye karar verdim"
    diyerek kitabın basım haklarını ve tüm telif ücretini kolonilerde yaşayanların mücadelelerine bağışlamış.
  • "tiranlık**, cehennem gibi, kolay fethedilmeyecektir, ama bizim içimizi rahatlatan şu var ki; mücadele ne kadar zor olursa, zafer de o kadar yüce olur. ucuza aldığımız şeyleri kolay gözden çıkartırız, pahalılık* bir şeye değer verir. malları üzerine hangi fiyatın biçileceğini cennet bilir, ve ben sanmıyorum ki özgürlük gibi kutsal bir şey çok değerli olmasın." sözlerinin sahibi kişi.

    kendisi ingiltere'de doğduğundan ingiliz vatandaşı, amerika'nın bağımsızlık savaşının akabinde amerikan vatandaşı ve fransız devrimine katıldığı için onursal fransız vatandaşı olduğundan, tarih kendisini (dönemin) üç büyük devletin vatandaşı olarak anar.

    vatandaşlık ve dini görüşü ile ilgili olarak ise şunlardan bahseder; "insanlık dışında başka hiç bir duyguyla güdülmeyen, açık ve mesafeli bir dil ile konuşurum; benim ülkem dünya ve benim dinim iyilik etmektir."
  • amerikan ve fransız devrimlerinin yapılmasında derin etkileri olmuş aydın, devrimci ve mucit. hakkında ilk defa bugün bilgi sahibi olmak beni çok acayip derecede utandırdı ama öbür yandan "öğrenilecek ve öğretilecek ne kadar çok şey var" sözünü de hatırlattı.

    george washington, benjamin franklin, thomas jefferson gibi devrin önde gelen insanları ile arkadaşmış ama öldüğünde cenazesine sadece birkaç kişi gitmiş.

    united states of america ismini önermiş bir de, abd'nin isim babası bir nevi.

    asgari ücret kavramını ortaya atmıştır hatta, büyük insanmış vesselam.
  • babadan oğula krallığın, matematik profesörlüğünün babadan oğula geçmesi kadar aptalca olduğunu buyuran zat-ı muhterem.

    rivayete göre okuma yazma bilmeyenler bile zamanında kitaplarını edinmiş. 10 milyonluk amerika'da 150 bin satmış ve kitaplarının daha çok okunabilmesi için de hiçbir telif hakkı istememiş.
  • "rights of man" ( insan hakları) adlı eserin tanınmış yazarı. 1792 yılında lonra guildhall da fitneci iftira suçuyla yargılanmış ve hüküm giymiştir.suçu: amerikan ve fransız devrimlerini desteklemek- parlementoya, krala ve o ünlü 1688 antlaşmasına karşı çıkmak.
  • prusya anayasası'nın oluşumunda etkisi olan, bağımsız yargıyı savunan, döneminin ingiltere'sinin siyasi yapısını eleştiren, eserinde* toplumun doğal haklarına değinen kişi...
hesabın var mı? giriş yap