• ortaokulda(bugünün ilköğretimi) birkaç velet ile iddiaya girmiştim bunun üzerine. hepsi trilyar diye bir sayı olduğunu ve bunun trilyon teriminin bir üstü olduğunu söylüyordu.

    ben tek kişiydim herifler en az beş...bu iş böyle gitmeyecek diyerekten sonunda kurtuluşu "hocaya soralım!" fikrini ortaya atmakta buldum. hepsinin birden yüzünün kızarışını izlemek için sabırsızlanıyordum tabii ki, eheh.

    matematik hocamıza sorduk ve yanıtı şu oldu:

    "var elbette trilyonun bir üstü trilyardır."

    heriflerin gülüşmelerinin arasında o noktadan durumu "hoca da bilmiyor lan trilyar diye birşey yok!" diye çevirmem mümkün olmadığından oturdum aşağı haliyle.

    aynı sene okuldan ayrıldım.
  • olmadığını öğrendiğimde büyük hayal kırıklığına uğradığım sözde sayı birimi. bu kadar insan birden yanılıyor olamaz. neden trilyar diye bir şey yok ki?
  • yokmuş, onu anladım. hatta wiki de yazdığı için olmadığını anladım.
    şölye ki;
    milyarın asıl kaynağı billion olarak görülüyor. milyonun ise yine milyon.
    yani biz milyondan sonra milyar demişiz aslında bilyon dememiz gerekirken.
    haliyle trilyonun sonrasında trilyar gelmesi gerekir gibi bir sanrıya kapıldığımızdan böyle bir durum oluşmuş.
    trilyondan sonra quadrillion yani katrilyon geldiği için bu tez de çürümüştür.
    kısaca;
    milyar hiç gelmeyecek efendim, boşuna beklemeyin.

    edit: milyar sanırım, milyon-bilyon kelimelerinin sadece bir harfle değişimi ve ses benzerliği yüzünden yanlış anlamalara çok müsait bir ortama sebep olur kaygısıyla bilyonun yerine tükçede uydurulmuş bir isim. ancak trilyondan sonra brilyon vb. değil de quadrillion-katrilyon olarak çevrildiğinden ve trilyonla karışması mümkün olmadığından trilyar efsanesi de çöpe gitmiştir. hayallerim yıkıldı o ayrı.

    edit 2: milyar fransızca milliard'dan geliyormuş. @arame adındaki yazarın yalancısıyım efendim. ben de ilk defa öğreniyorum. kendisine bilgilendirme için buradan teşekkür ederim.
  • dün pazar kahvaltısını yapmak üzere arkadaşlarımız bir kafeye davet etti. telefonda oyun oynayan yeğenim trilyondan sonra ne geliyor deyince hiç düşünmeden trilyar dedim. eşim yüzüme bakıp katrilyon deyince, hiç trilyar diye bir sayı duymadığımı farkettim ama çok da emindim bu sayıyı ezberlediğimden. o an mühendisliğimden utandım sanırım :) çok salak bir histi.
    sonuç olarak viki varolduğunu yazmış da uydurmadığım için içim rahatladı. ama türkiye de kullanılmıyormuş, sandığım sayı değilmiş o ayrı.
    iyi de bunu bize kim neden öğretti?
  • uzun ölçekli sistemde kullanılan ve var olan bir sayı. biz kısa ölçek kullanıyoruz. bu nedenle de 1 trilyar, bizdeki 1 sekstilyona tekabül ediyor. tüm bu kafa karışıklığına sebep olan şey ise manyağın birinin biz "bilyon yerine milyar diyelim" demesi. zira kısa ölçekte "milyar" diye bir terim de yok. milyar uzun ölçeğe ait bir değer. kısa ölçekte "milyon, bilyon, trilyon, katrilyon" diye giderken, uzun ölçekte "milyon, milyar, bilyon, bilyar, trilyon, trilyar" diye gidiyor.

    not: kısa ölçek binin katları, uzun ölçek milyonun katları şeklinde ölçümlenen sistemler. uzun ölçek fransızca, ispanyolca, portekizce (brezilya hariç) konuşulan ülkelerde; kısa ölçek ise ingilizce, arapça konuşulan ülkelerde, bazı sovyet ülkelerinde ve bizde kullanılıyormuş.
  • benim için fi tarihi olan ilkokul döneminde, ejzane uydurmasyonu ile birlikte sınav kağıtlarımın okunmasına sebebiyet vermiş, sayı biriminde karşılığı olmayan anlamsız kelime*.
  • var olmayan, ancak olsa güzel olacak olan sayıdır... en azından türkçede triilyon'un bin katına trilyar diyelim yahu... belki dünyada da tutar...

    (bkz: ya tutarsa)
  • (bkz: seksilyon)
hesabın var mı? giriş yap