• türk futboluna yabancılaşmamak için getirilmiş sınırlamadır. hayır futboldan anlamam, arada bir denk geliyorum tüm maçlarımız brezilyada oynanıyor gibi.
  • türkiye ab'ye girdigi takdirde kalkacak olan sinirlama. *
  • türkiye bugün avrupa birliğine üye bile olsa, özellikle fb ve bjk'nin yabancılarının kalkmasından pek de faydalanamayacağı sınırlama.

    (bkz: brezilya)
    (bkz: arjantin)
  • tam anlamiyla iki ucu boklu degnek olarak tarif edilebilecek kuraldir. yabanci sinirlamasinin kalkmasi, memleketin kaliteli kalitesiz yabancilarla dolmasina ve turk oyuncularin kendilerine oynayacak takim bulamamalarina (ve dolayisiyla milli takimin basarisinin azalmasina) yol acabilir. diger taraftan da mevcut durumdaki sinirlama, turk oyunculara bir nevi haksiz avantaj saglayarak ucretlerinin yuksek kalmasini saglamakta ve rekabeti dusurmektedir.

    aslinda sorun boyle bir sinirlamanin olmasinda degil de turkiye'deki altyapi sistemindedir sanki. memlekette futbola bu kadar ilgi olmasina ragmen ligdeki en yuksek performansi gosteren oyuncularin cogu yabanci, milli takimi olusturan oyuncularin da cogu avrupa'da yetismis. hal boyle olunca, turkiye liglerindeki takimlarin kaliteli oyuncu talebini karsilayacak oyuncu grubu cok dar bir grup oluyor. buyuk takimlarin genc oyunculara cogunlukla hak ettikleri sansi vermedikleri bir gercek. ama bu sansi hakeden oyuncularin da cok azinin avrupa'yla rekabet edebilecek oyuncular oldugu ortada (mesela bence, bir fenerbahce'li olmama ragmen, semih ne kadar oynarsa oynasin fenerbahce'ye avrupa maclarinda yeterli olamaz).

    bu durumda, futbolda yabanci sinirlamasi kalkarsa turk oyuncularin kendilerine takim bulmalari iyice zorlasacak gibi gozukuyor. bu turk futbolunu acik sekilde geriye goturecektir. ancak yabanci sinirlamasinin olmasi turk futbolcusunun icinde bulundugu rekabeti asgari duzeyde birakacaktir. yani sorun yabanci sinirlamasinda degil, turk futbolcularin turkiye'ye yetmemesindedir.
  • fazla bir önemi olmayan kısıtlama. $ayet $u anda ülkemizde uygulanan yabancı kısıtlaması 6'dır. acaba dört büyük denilen takımlar dı$ında hangi, takımlar yabancı oyuncu hakları tam olarak kullanıyor. yabancı oyuncu kıstlaması kalksa bile asıl oyuncu yeti$tiren anadolu kuluplerin kadrosunun yabancı oyuncularla dolması zor. üstelik artık ligde ki üst takımlar yabancı oyuncu seçimlerinde dikkatli davranıyor ve o kadar da kötü seçimler yapmıyorlar. yabacı oyuncu sınırlamasının kalkması türk takımların avrupa kupalarında rekabetini artıracağı gibi, lig içinde rekabeti körükleyebilir.
  • 2 acidan bakilabilecek sinirlama; ilk olarak sinirlama kalkarsa abuk subuk yabancilar dolabilir takimlara. turk futbolcular ac ac gezmeye de baslayabilir. kendisinden daha kalitesiz adamlarin oynadigini goren turk futbolcu futbola kuser. takimlara turk futbolcular yukselemedikce de altyapilarin dusecegi durumu siz dusunun. siz daha sinirlama yokken dahi takimlara altyapidan yetismis oyuncu kuralini uygulatamiyorsunuz. kafa yapisini degistirmemis takimlar cok fazla sey istiyor. hepsi ajax, west ham falan ya.
    turk futbolculari hala avrupada orta sira takim bulup, oynayacak seviyede degil ve turk futbolcular diger balkan futbolculari gibi avrupanin 2. lig takimlarinda oynamaz. oynamasin da zaten.
    yani yabanci futbolcu sinirlamasinin kalkmasinin turk futboluna genel bakarsak faydasi olmaz.
    sorun sadece milli takim da degil, kisa vadede sinirlamanin kalkmasinin milli takima etkisi olmaz.

    turk futbolcularin ucuk rakamlar talep etmesine gelince, bunu kiracak olan kuluplerin kendisidir. iskarta yabancilara milyonlar akitan takimlar veya elinde futbolcu olan takimin ucuk bonservislerle bir tarafini kaldiran takimlar onune kendileri gecer bu durumun. atip tutan kulupler once kendisine bakmali.

    bir de yabanci sinirlamasina siddetle karsi cikan fenerbahce acisi var bu isin. aziz baskana izin verilse alcakmis super adamlar. e deivid alana kadar super bir adam alinsaydi? hala deivid takimda kalacak deniyor. sen elindeki yabanci haklarini oyle kullanirsin ki o zaman derim ha adam cidden cok yetenekli adamlar bulup getiriyor.

    fener bu dedigimi yapsa yine karsiyim sinirlamanin kalkmasina, ilk paragrafta bahsettigim seyler nedeniyle; genel olarak boyle bir zarari olmasi ihtimali varken iki-uc takimin ben cok super olacagim adli keyfi istegiyle is yapilmaz.
  • hepsini toplasan türkiye'nin nüfusuna yetişmeyecek yunanistan, hollanda, belçika, portekiz, isviçre gibi ülkeler de uygulanmayan ama tüm bu ülke milli takımlarının uluslararası arenada türkiye'den başarılı olarak gereken bilgiyi bize verdikleri uygulama.
    sadece ana-babası türk diye halil altıntop, hamit altıntop, yıldıray baştürk gibi türk futboluyla hiç bir alakası olmayan gençleri, "kafatası sınırlaması" uygulamasıyla türk futboluna kazandırmak(!);
    türkiye'yi haritada gösteremeyecek colin kazim richards'ları, mustafa izzet'leri köprüden geçerken kıçımız değdi diye oynatmak;
    müslümandır, iyi çocuktur, bu ülkede oynamıştır diye elvir baliç'e milli takım forması teklif etmek yeteri kadar ülke futbolunu geliştiriyorken uygulanması, hele de bu işleri yapan federasyon başkanı tarafından savunmasında pek bir tuhaflık bulunmayan davranış.
    altyapı ve ülke futboluna tutkuyla ve hevesle bağlı kulüplerimizin kaç adet altyapı ürünü futbolcuya sahip oldukları keşke araştırılsa.
    bir de yabancı sınırlamasının kalkması, illa çok yabancı alınacağı anlamaına gelmez. 10 yabancıya izin verilirdiği ortamda sen 3 yabancı alırsan kimse puanını silemeyecek korkma...
    ingiltere'lerden 5 yerken, 8 yerken, avrupa ve dünya kupası maçlarını kulüp lokallerindeki tv'den izlerken kaç yabancı vardı takımlarda, dünya üçüncülüğü kazanıldığı zaman kaç yabancı?
  • türkiye futbol federasyonunun yabancı kaldığı bir sınırlamadır. hayır haftalardır tüm takımlar çıkacak olan kararı bekliyor ama federasyondan hala ses seda yok. iyi olur kötü olur o ayrı ama bu federasyon neden her kararında bu kadar düşünüp taşınır anlayamadım.
  • federasyonun gündeminde olmayan konu. bu nedenle de açıklama yapılmaması anormal bir durum değil. esas sorun, sanki federasyon bu konuda bir çalışma yapmış gibi kamuoyu oluşturan bir takım kulüplerde. affan keçeci'nin bir açıklaması vardı en son. bizim böyle bir gündemimiz yok ki açıklamamız olsun dedi.

    bana sorarsanız yabancı sınırlaması kalkarsa kısa vadede gençlerbirliği'nin şampiyon olma ihtimali doğar. buna yürekten inanıyorum. üç senede 4 tane draman, 3 tane geremi, 2 tane isaac promise, 1 tane de eboue çıkarsa 3 sene sonunda şampiyon olur. fenerbahçe de bu dönemde gider cafu'yu, figo'yu, romario'yu bitirip dünya takımı olma yolunda hızla ilerler...

    uzun vadede, büyük sandığımız kulüpler de işin böyle yürümeyeceğinin farkına varır. scouting ekipleri kurarlar. dünya futbolunu takip ederler. tabii, 5 sene sonunda iflas etmemişlerse...
  • tam olarak uygulanirsa, turkiyede buyuyup futbol oynayan genclerimiz icin faydali olan uygulamadir. ama federasyon ne yapmaktadir. 6 yabanci yararlidir, bakin fifada boyle olamasini istiyor demektedir. ama hullelerede izin vermektedir. ayrica avrupada bosman kurali geregi ab oyunculari tum ab ulkelerinde vatandas sayilmaktadir (serbedt dolasim, calisma haklari vs). yani italyada oynayan bir ispanyol, alman italyan haklari ile oynayabilmektedir.

    ama federasyonun uygulamasina gore takimlarimizin kadrolarina bakarsaniz.
    1. federasyonun izin verdigi yabanci futbolcular.
    2. hulle ile tc pasaportu almis federasyonun onayladigi yabanci futbolcular.
    3. yurtdisinda dogup yabanci takimlarin altyapilarinda yetismis tc pasaportlu futbolcular.
    4. turkiyede buyuyup yetismis futbolcular.
    ornek olarak (bkz: #10962175)

    bu uygulama en cok 3. gruba dahil olan yurtdisinda dogup yabanci takimlarin altyapilarinda yetismis tc pasaportlu futbolculara yaramaktadir. yani olan yine turkiyede yetisen futbolculara olmaktadir.
hesabın var mı? giriş yap