• artik bilgisayarlarin kasasinda, onde de bulunabilen port.
    iyi oldu bu, onu bunu takarken got catalini gostere gostere, domala domala egilmek gerekmeyecek. yeni bilgisayar alinca tabi.
  • dag kadar server'a tutup da windows kurarsaniz bundan da gocer, serial port'dan da.
  • bildiğim kesin bir şey varsa o da hayatın usb'yi güvenle kaldırmak için çok kısa olduğudur.
  • plug and prayi nihayet plug and play haline getiren port. her ne kadar kullani$li olsa da windows 2000 boot ederken kodak ez200 kamera takilirsa masmavi oluyor ekran.
  • artik her kasanin her yerinde bir sürü usb girisi var ama sadece arkadaki iki ya da dört tanesi direk usb olarak calisiyor. ön tarafta olanlar usb hub mantigiyla calistigindan bazi mp3 playerlar telefonlar çalismayip bozuk lan bu dedirtebiliyor. önden olmadiysa arkadan calismak lazım.
  • yayınlanan standartlarına göre 500ma (miliamper) akımla çalışması standart hale getirilmiştir. bu yüzden bazı external harddiskler çift usb ile kullanılabilmektedir. fakat günümüzde pek çok laptop üreticisi, müşteri memnuniyeti adına usb çıkışlarında 1a'a kadar desteklemektedir. usb portuna sahip tv üreticileri genellikle 500ma'ı sağlayıp standarda uygunluğu esas aldıklarından dolayı, pek çok external harddiski desteklememekte; usb sticklerle sorunsuz çalışabilmektedir.
  • 18. yüzyılda eğitimli kişilerin yanlarında taşıdıkları "seyahat kütüphaneleri" gibidir.
  • uzun süredir usb portlarındaki güç eksiliği sorunu yaşadım. kapasitesi yüksek flash drivelar ve harici harddiskler bir süre sonra write error veriyordu. internetten ve it elemanlarından aldığım fiks öneri anakartın yenilenmesi, yeniden sistem kurulması idi. meğersem sorun dallama windowsdaymış. uzun süre kullanılmayan usb portlardan enerji kesme opsiyonunu default olarak koymuşlar sisteme. onu kapatınca hayat bayram oluyormuş.
    device manager'dan usb root hub'lara sağ tıklayınca properties, ordan power managment kulakçığı ordan checklileri kaldır.
  • genelde bilgisayarinizin abidik gubidik yerlerinde olan, kolay fark edilmeyen bir porttur. 2 yillik makinanizda "anaa usb girisim varmis benim lam" seklinde varligini fark ettiginizde, "madem yapiyorsun neden kamufle ediyorsun kardesim" seklinde baslayan kufurler dizme ihtiyaci duyarsiniz.
  • ilk olarak 1994 yilinda dort buyuk firmanin (intel, compaq, microsoft ve nec) ittifaki ile (evrensel seri yol) universal serial bus (usb) ifade edilmeye baslandi. bu veri yolu temel olarak su amaclar icin tasarlandi: pc ve telefonun haberlesmesi, kullanim kolayligi ve portlarin daha genis veri aktarimi. ilk surum olan usb 1.0 1996 yilinda duyuruldu. resmi ilk surum olan 1.1 versiyonu ise, 1998 de cikarildi. hala gelisme asamasinda olan sistemin 2.0 versiyonu 1999 da piyasalara duyuruldu.

    usb port sayesinde sisteme yeni bir aygit eklemek ve onu tekrar sistemden cikarmak oldukca kolaydir. eger porta bagladigimiz aygit yeni bir aygitsa, baglanti saglandiginda, aygita ait usb port surucusu istenecektir. surucuyu bir kere yukledikten sonra aygit artik istenildigi zaman sisteme eklenebilir veya sistemden cikarilabilir. surucusu yuklu bir aygit sisteme eklendiginde sistem onu direk taniyacak ve veri iletimine baslayabilecektir. usb’den once kullanilan paralel ya da seri port iletimleri icin bu durum sozkonusu degildir.

    bilgisayar portlari adreslenebilir baglanti noktalaridir. port devresinin sonunda bir konnektor yer alir. bu konnektor, diger ucunda klavye vb. gibi bir cevre birimi bulunan bir kabloya baglanir. bazen cevrebirimi devreleri porta sabitlenmis halde de bulunabilmektedir. port devrelerinin takip ve kontrolu, port adresi uzerinden yapilan okuma / yazma islemleriyle bilgisayardaki yazilim uzerinden gerceklesmektedir. usb’deki onemli bir fark ise veri yolu uzerindeki tum portlarin hosta giden tek bir yolu paylasmalaridir. mesela rs-232’nin portlari bagimsizdir. ornegin iki portu varsa, her birinin kendine ait bir veri yolu vardir ve sadece kendi verisini tasir. ayni anda her iki porttan veri alisverisi yapmak olanaklidir. usb’de durum daha farklidir. normalde bir pc’de iki adet usb konnektoru bulunur. bunlar veri yolunu ana denetleyici ile paylasirlar. her konnektor, bir usb portunu temsil eder. ancak rs-232’den farkli olarak, zaman aygitlar tarafindan paylasilir. ana hub’a bagli ek hub’lar ve baska aygitlar varsa, bunlar da ayni zamani paylasmak durumundadir. dolayisiyla, her birinin kendi konnektoru ve kablosu bulunan cok sayida port olmakla beraber, yalnizca bir tane veri yolu mevcuttur ve belli bir anda yalnizca bir tane cihaz iletim yapabilir. (veri yolunu paylasan baska cihazlarda mevcuttur, bunlar firewire ve scsi cihazlaridir.)

    usb 1.1 standardi iki hiz destekler, tam hiz kipinde 12 mbit/s hizinda dusuk hiz kipinde ise 1.5 mbit/s de calisir. 1.5 mbit/s’lik calisma hizi hem daha yavastir hem de emi durumuna karsin daha duyarlidir, bu nedenle malzemenin fiyati ve bilesenlerinin kalitesi de daha dusuktur. yeni yeni kullanilmaya baslanan usb 2.0 standardindaki arabirimler ise 480 mbit/s hiza kadar desteklemektedir. 480 mbit/s hizda veri iletebilmesine yuksek hiz kipi denir ve boylelikle usb, firewire serial bus ile yarisacak hale gelmistir.

    usb hizlari
    yuksek hiz : 480 mbit/s
    tam hiz : 12 mbit/s
    dusuk hiz : 1.5 mbit/s
hesabın var mı? giriş yap