• ne boktan bir mevzuymus bu video editing meselesi.
    4.18 saniyelik bir montaj icin insanin 8 saatini elinden alabilen bir mendeburmus meger. demek ki film felan montajlamaya kalksak bir kac seneyi sac sakal icinde heba edecekmisin bu ugurda.

    oynatalim ugur'a allahtan sabir diliyorum. adamin omrunu yer lan bu is.
  • uyusuz geceler,nescafe,bol bol sigara,şizofreni benzeri belirtiler,ve kendini dünyanın en mühim insanı gibi görme belirtilerini birarada gösteren dijital atraksiyon
  • en basit sekilde dijital kamera gibi olaylar ile birlikte gelen mgi videowave veya benzeri programlar ile yapilabilecek; daha ciddi bir sekilde ise pc ortaminda adobe premiere, macintosh ortaminda final cut pro gibi programlar ile yapilabilecek haraketli goruntu ile oynanmasi olayidir.

    profesyonel duzeyde ise (televizyon, film editing, vb.) en yaygin avid systems kullanilir. ancak avid'in bu ustunlugu fazlasiyla yuksek bir fiyata sahip olmasina neden olur. yinede bir avid workstation'in arkasinda oturmak ve sizi cevreleyen monitorlere bakmak ayri bir zevktir.
  • görüntü montaji. dijital ya da analog bant üzerindeki herhangi bir ham görüntüyü ses ve müzikle senkronize birlestirme islemidir. bir çok platform ve program ile yapilabilir. discreet (edit, flint, flame, fire, smoke, ), adobe (after effects, premiere), final cut pro, avid, velocity, alaaddin, strata, herhangi bir lineer set ve dahi sayisiz bir çok platform ve program kullanilmaktadir. her biri kendi içindeki bazi özelliklerle farklilasio olsa da genelde discreet edit ve avid popüler olarak kullanilir profesyonel ortamda.
  • hem çekimi yapan kişi, hem de müşteri işi bilmiyorsa kabustan beter bir iştir. bu durumda bütün iş size kalır ve her problemin muhattabı da sizsinizdir. ama sizden kaynaklı bir hata olursa yandınız. o video bir gün gecikse yandınız.

    biri kadrajı yamuk alır, öteki sahilde video çekip arkadan gelen inşaat sesini "temizleyelim" der (30 liralık yaka mikrofonu kullanıyor). müşteriye kesilecek sözleri belirlemesi için konuşma videosunu tek parça yollarsın; ekranın ortasına eşşek kadar yazdığın timecode'a bakmayıp o tek videonun süresine göre kesip videoyu parça pinçik eder, sonra siz de saatlerce bu amatörlükleri kapatmaya çalışırsınız. bu süreçte özel hayatınızı yaşayabilmek amacıyla eliniz iyice hızlanır. bu sefer de "kurguyu ben de yaparım zaten kanka 2 dakikalık iş" olur.

    ben ettim, siz etmeyin.

    3 yıl sonra gelen edit: bütün bağlarımı kopardım. artık daha mutlu bir insanım.
  • yaklaşık 15 yıldır yaptığım hobidir benim için...
  • video edit'in ilk onemli unsuru elbette kurgu dur. yoksa iki goruntuyu (hangi programda olursa olsun) bir araya getirip saatlerle olculen bir goruntu elde etmeniz olasıdır. ama goruntu dilini bilmeniz* sizi bir kurgucu yapacak unsurlardan en önemlisidir.
    kurgu'yu bırakıp video edit kısmına geldiğimizde elimizde bu iş için yüzlerce seçenek vardır. hali hazırda artık capture cardlarinin 100-200 dolarlarda olması bu işin evlerde yapılmasını da gayet kolay bir şekilde sağlamaktadır. matrox g550 dualhead bu iş için uygun guzel donanımlardan sadece birisidir.* elbette bu işe başlamadan önce sistem konfigrasyonunuzda biraz adama benzemelidir. pentium 4 ten aşşağı düşülmemelidir ramlerinizde 512 olmalıdır.* 50 gb harddisk ise allahın bir emridir.* butun bunlardan sonra programa gelindiğinde dps dayim tercihimdir. ancak premiere 6.0* fena da sayılmamaktadır ve broadcast olanaklar sunmaktadır. eğer işiniz çok fazla atraksiyon ve animasyon gerektiriyorsa after effects şarttır. avid sistemler, final cut pro lar ise ust duzeyde bir operatore ihtiyac duyar*. bir premiereci tutup asla avid de kullanirim dememeli cumle aleme madara olmamalidir.!!!*
  • videoların photoshopu olarak ifade edebileceğimiz, hareketli görüntülerin belirli bir amaç doğrultusunda anlamlı bir bütün haline getirilmesi için nle (non-linear editing) programları olan final cut, edius, sony vegas, adobe premiere gibi araçlarla birleştirilmesi hadisesidir. izlediğimiz tüm görsel eserler bu yolla makyajlandırılıp, ses eşleştirilmeleri, renk düzeltmeleri yapılarak belirli bir ritm çerçevesinde bir araya getirilip final çıktıları alınmakta ve yayına verilmektedir. tüm video editing yazılımları aynı mantıkta çalışmakta ve timeline olarak bilinen bir zaman tablosu üzerine bağlı ses ve görüntü kanallarıyla çalışmaktadırlar. bir tanesini adam akıllı öğrenirseniz diğerleri çocuk oyuncağı gelecektir. benim favorim tüm formatları tanıyıp real time editinge izin verdiği için edius'tur.
  • mucizevi s tuşu sayesinde sony vegas ile kolayca üstesinden gelebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap