• "to be xor not to be" her zaman 1 sonucu verir.
  • animasyon dosya formatlarinda sikca kullanilan bir islemdir, birbirini takip eden kareler xor islemine tutulur ve ortaya cikan fark kareleri sikistirilmaya daha musait bir duruma gelir. bu islem ayrica guvenlik kameralarinda hareketi tespit etmek icinde kullanilmaktadir.
  • exclusive or. bir nevi boolean i$lemi. basit encryption'lar yapmak icin bire bir.
  • x ^ y = z dogru ise, x, y ve z'nin her siralamasinda 1.si ^ 2.si = 3.su olur. yani:

    y ^ x = z
    x ^ z = y
    z ^ x = y
    y ^ z = x
    z ^ y = x dir.

    bunun nedeni x ^ y = z demenin aslinda x, y ve z'den cift sayida (0 yada 2) tanesi 1 demekle denk olmasidir. siralarini degistirseniz de kac tanesinin 1 oldugunu degistirmeyeceginiz icin her siralamada dogru olur.
    bu sayede and ve or'un tersine, isleme sokulanlardan birini ve sonucu biliyorsaniz, diger elemanin ne oldugunu her durumda kesin olarak hesaplayabilirsiniz basitce.

    hatta aslinda 3 elemanla kisitli degildir bu kural. yani istediginiz kadar eleman olsun,
    x1 ^ x2 ^ ... ^ xn = x(n+1) ^ x(n+2) ^ ... ^ x(m) ise (0<=n<=m tabiki), m'den kucuk esit bir k sayisi secin, verilen denklemdeki x'lerden istediginiz k tanesini istediginiz sirada xor'layin, geri kalanlarin herhangi bir sirada xor'lanmasina esit olacaktir bu. denklemin herhangi bir tarafinda eleman yoksa o tarafi 0 olarak dusunmeniz gerekir.
    bunun ispati da yuzeysel olarak su sekilde anlatilabilir: once x1 ^ x2 = x2 ^ x1 tespitinden yola cikarak herhangi n elemanin xor'lanma sirasinin aslinda sonucu degistirmedigi ispatlanir. sonra st'nin bana mesaj atarak belirttigi gibi:
    (x1 ^ x2 ^ ...) ^ y = z ise, iki tarafi da y ile xor'layarak:
    (x1 ^ x2 ^ ...) ^ (y ^ y) = z ^ y,
    (x1 ^ x2 ^ ...) = z ^ y gorulur. bu demektir ki sirf xorlardan olusan bir denklemde esitligin herhangi bir tarafinda en son xorlanan degisken esitligin diger tarafina istenildigi gibi alinabilir. ayrica onceden ispatlandigi gibi xor'lamanin sirasi da farketmedigi icin her eleman istenilen tarafa, istenilen sirada yazilabilir.
    aslinda muhtemelen bu ispat tumevarimla, sadece xor islemi kullanan tum denklemlerde cift sayida 1 olmasi gerektigi ve cift sayida 1 ve istenilen sayida 0'in xorlanmasi ile olusturulmus tum denklemlerin dogru oldugu gosterilerek cok daha temiz bir sekilde yapilabilir.

    sonuc olarak boylelikle birlesme ozelligine apayri bir boyut kazandirir xor.
    (bkz: baldan tatli)
  • lojikte bir kapı olup

    a b çıkış
    -- --- -------
    0 0 0
    0 1 1
    1 0 1
    1 1 0
    tablosunda olduğu gibi girişler farklı olduğunda 1 çıkışını üretir
  • uzun koridorların her iki ucunda, dubleks ev merdivenlerinin her iki katında yer alıp da tek bir lambayı kontrol eden ve her basıldığında lambanın yanıp yanmamasını değiştiren sevimli düğmelerin alt yapısı...

    (bkz: gündelik hayatta xor)
    (bkz: ben dün xor gördüm)
  • attığı komik mesajlardan sonra çoğunlukla "ciddi insan" kılığına bürünen insanların alaycı, aşağılayıcı* saldırılarına maruz kalan anet haber grubunun bir numaralı delisi. kesinlikle boş esprisi yoktur, onun esprilerini farkedemeyenler vardır. belli dönemlerde sıkça yazar. ara verir, sonra birden muhtelif gruplarda belirir. yaptığı crosspostlar ayrıca inceleme konusudur.
    o öyle bir insandır ki.. sadece ve sadece "teorem doğru çıktı! uzayda zaman yok. karadelikler kaos ve kısırdöngü oluşturuyor. yani big bang ve evrim doğru.. kaynak: ntv teleteks sayfa 191! tanrı nerede!" diye yazıp (saçmalayıp), tanrının varlığı konusunda farklı düşüncelere sahip iki kesmin kilobytelar dolusu tartışmasına vesile olmuştur.
    o öyle bir insandır ki.. bilimkurgu grubuna "hacker lazım tşk geçmeyin arkadaşlar" diye ilan vermiştir.
    o öyle bir insandır ki.. proje geliştirecek, uygulamaya koyacak bir beyin takımı kurmak istemiştir ancak bunda başarılı olamamıştır.
    ha bir de abandonware düşkünüdür.
  • yapay sinir ağları örneklerinde neden kullanıldığını merak ettiğim operator.

    (bkz: #7657154)
  • bir değişkendeki tüm bitleri veya büyük bir kısmını invert etmek için de kullanılabilecek ve diğer yöntemlere göre hem hızlı çalışan, hem daha az kod alanı kaplayan, hemde yazması kolay, kısacası şükela bir işlemdir. mesela mikroişlemcinizde, elinizde 8 bitlik bir değişken var ve bütün bitlerini invert etmek istiyorsunuz. acemiler hemen bir loop kurar, tek tek kontrol edip tersini yazar. işi bilenler var^=255; diyip olayı bitirir.

    ayrıca sadece basit encryptionlarda değil, bilinen en karmaşık ve/ya güvenli algoritmalarda dahi* biryerlerde kesin xor vardır. bir datayı bir kripto anahtarı kullanarak kriptolamanın en mantıklı yoludur.

    hata kontrolü için de kullanılabilir. ancak hata noktasını veya sayısını bulabilme gibi bir yeteneği yoktur. mesela her karakteri önemli olan, gps'den gelen bir nmea stringiniz var. bunu işleyip gönderirken checksum'ını yeniden oluşturmanız gerekebilir. bu durumda şöyle yapıyoruz. ilk karakteri alıyoruz. ve gönderdiğimiz her karakteri bununla xor'luyoruz. sonuçta elimizde oluşan datayı bir * koyduktan sonra hexadecimal olarak kodlayıp gönderiyoruz.
  • a + b mod(2)'dur.
    1 xor 0 = (1 + 0) mod(2) = 1
    1 xor 1 = (1 + 1) mod(2) = 0

    cryptography'de cok kullanilir. bunun en onemli sebebi ise bias proof olmasidir. yani diyelim
    birinci kume icinde * 1 cikma olasiligi p1 0 cikma olasiligi ise p0 olsun
    ıkinci kume icinde * 1 cikma olasiligi 1/2, 0 cikma olasiligi 1/2 olsun *

    sonuc kumesinde 0 cikma olasiligi: p1*1/2 + p0*1/2 = (p1 + p2)/2 = 1/2 *

    diger sebebi ise geri donusturebilir olmasidir
    (p xor k) = c
    (c xor k) = (p xor k) xor k = p
hesabın var mı? giriş yap