1532 entry daha
  • how aı was stolen - yapay zeka nasıl çalındı ?

    müthiş bir belgesel. yapay zeka modellerinin tarihini ve bugüne geldiği noktada görünmeyen gerçekleri anlatıyor.

    izlerken internet denilen şeyin ve yanında akıllı telefonlara kadar giden teknolojinin aslında yapay zeka devrimi için hazırlanmış onlarca yıllık bir proje olduğunu bile düşünebilirsiniz.

    internetin dünyanın en karanlık noktalarına bile öyle ya da böyle ulaştırılması, milyarlarca insanın bilgilerine ulaşmak....

    yine bu devrimin gelişim sürecinde insanlık tarihinin gelişimi gibi müthiş bir sömürgecilik-hırsızlık olduğunu görüyorsunuz.

    uzun yıllar yapay zeka modellerini müthiş düşük ücretler ile fakir ülke ve çaresiz insanları kullanarak eğitmişler.

    belgesel yapay zekanın bu korkunç geçmişini ortaya çıkarken potansiyelini de küçümsemiyor.

    sonlara doğru çok can alıcı bir cümle geçiyor.

    --- spoiler ---

    ''bizi belki tanrı yaratmadı ama biz tanrıyı yaratıyoruz.''

    --- spoiler ---

    insan kendi kapasitesinin tam anlamıyla üzerinde olan ve tarih boyunca bu sıfatın sadece ''tanrı'' kavramına yüklendiği bir eşiği geçmek üzere ve belki de geçti...
  • eskiden robotların bedensel işlerde daha üstün olup insanları işlerinden edeceğini düşünüyorduk. bir nebze de gerçek oldu. ama şimdi ki tabloya bakınca yapay zekanın yönetim, karar verme, analiz gibi zihinsel işleri iyi yapabildiğini görüyoruz.
    sanırım yakın gelecekte yöneticiler robot yada yapay, işçiler ise insan olacak.
  • yapay zekanın alanı insan yerine düşünmesi ve çalışması değildir. yapay zeka zekası olan tüm varlıkların yürüttüğü yaratıclık, öğrenme gibi zeka ile ilişkili, zeka ile üstesinden gelinen problemleri ele alan bir bilim dalıdır. artık net olarak bilim dalı diyebiliriz. insanlar tarafından yapılabilecek mantık yürütülerek yerine getirilebilcek görevleri ve çözülebilecek problemleri makineler ve bilgisayarlar yardımı ile çözebilmeyi, bunun için de mantığa dayalı yani yeni bilgilerden edinilen sonuçlarla karar alabilme becerisini etkin kullanmayı tanımlar.

    bu bir bilgisayar teknolojisidir yani bilgisayarlarınızın ekran kartı varsa görüntü alırsınız, ram donanımı varsa hafıza gibi kullanabilirsiniz. bu şekilde bilgisayarınız bir yapay zekaya sahipse mantık yürüterek doğru tahminlerde bulunur, hatta hata yapmışsa bu hatalarından ders alır ve daha doğrusunu yapar. burada derin öğrenme ve doğal dil işleme inanılmaz önemli bir rol alır.

    yapay zekanın yeni bir şey gibi anılması da çok doğru değil çünkü sinir ağları üzerine yapılan çalışmalar ya da makine öğrenmesi alanında yapılan çalışmalar çok eski tarihlere dayanıyor. veri bilimi ve veri analizi yapay zeka alanı için en önemli alt konular, bugün gördüğünüz chatgpt hani her şeye cevap veriyor biliyor derken bugüne kadar topladığı verileri işleyerek doğru ya da random cevaplar üretebiliyor. bunun daha da ilerleyeceğini düşünürsek bana göre yapay zeka varolan iş kollarına yardımcı olacak bir yetenek gibi kazandırılacak. her şirket, her kurum kendi iş alanına dair zeka kazandırmak üzere yapay zeka teknolojilerini ve algoritmalarını kullanacak.

    şu anda 9 kişilik bir ekiple ciddi yatırım yaparak kendi iş modelimizi zekileştirmeye yaptığımız iş için harcadığımız eforu makinelerin yapabilmesine ve daha doğru şeklide yapay zekanın cevaplamasına yöneldik. şimdilik sonuçlar iyi bir mimarın tasarlayabileceği binanın gerekli parametrelerini aldığında ortaya mimardan daha iyi bir iş çıkarabiliyor. oyun altyapısı için verilerin analiz edilerek anlık görüntüler oluşturma ve hatta sesli komutların eklenebilmesi de inanılmaz tarafları.

    bunun gibi ben yapay zekanın tahmine dayalı verileri analiz ederek geleceğe dair yorumlar yapabilmesinden ya da geçmişteki verileri analiz ederek cevap vermesinden ziyade o an yapılacak bir işin mantık çerçevesinde doğrulanmasını yapabileceğine ve bunun tüm iş alanlarına da ciddi şekilde uygulanacağına inanıyorum.
  • 2 yıl önce yazılım (frontend) işimi elimden alıp bida iş bulamama sebebim oldu.

    bugünde facecheck.id diye bir şey buldum. arkadaşın en alakasız fotoğrafını çekip yükledim gitti bana linkedin hesabına da kadar gösterdi. saçı falanda farklı bak.

    düşünün millet sokaktan kadınların fotoğrafını çekip sosyal medyasını bulacak. birinden kaçıyorsun ismini değiştirip ülke değiştirmişsin adamda fotoğrafın olduğun için her türlü seni buluyor. her gün oha denecek bir şey görüyorum nereye gidiyoruz aq
  • --- spoiler ---
    uzun yıllar yapay zeka modellerini müthiş düşük ücretler ile fakir ülke ve çaresiz insanları kullanarak eğitmişler.
    --- spoiler ---

    ulan öyle bir yazmış ki, sanki filipinlileri, hintlileri zindana kapatıp masabaşı iş verdiler.

    bir opsiyonu pirinç tarlası, diğer opsiyonu orospu olmak olunca insanın, ucuza masabaşı işe atlıyor, yapacak bir şey yok. düzen bu.
  • en merak ettiğim 1-2 yıl sonraki insana ve varlığa dair yapılacak felsefenin ne olacağı

    bu kadar özel olmadığını anlayan insanlar dinlerden hızlı bir kopuş yaşacak mı? intihar oranları artacak mı? nasıl bir sosyal düzen var olacak.. bir sürü soru birikti kafamda yaşayıp görelim bakalım
  • büyük bir devrim geliyor.. umarım tüm insanlık için iyi sonuçlar ortaya çıkarır.. çağrı abi harika bir video ile konuyu açıklamış evrim ağacı video link.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap