• akademik makalelerin özet kısmı.. textin ne hakkında olduğu, neyi savunduğu anahtar sözcüklerle kısaca anlatılır.
  • latince çekmek anlamına gelen trahere fiilinden (misal subtract gibi). bir nevi özü çekilmiş. o nedenle hem özet hem soyut anlamına geliyor.
  • makalenin ne hakkında olduğu bilgisini verir vermesine de, bazen bunu yaparken "daha ne diyim, ben daha ne diyim!" demeye vardığı ve okuru yardığı da olur.

    aha bak, nicholas maxwell'in "on relativity theory and openness of future" başlıklı makalesinin öz kısmını aynen alıntılıyorum (journal of philosophy gibi en baba akademik felsefe dergisinin 1993 tarihli op. 60 n. 2 sayısında) - konuyu bilmesen bile yarılman muhtemel:

    "in a recent paper, stein (1991) makes a number of criticisms of an earlier paper of mine (maxwell 1985) that explored the question of whether the idea that the future is genuinely 'open' in a probabilistic universe is compatible with special relativity. i disagree with almost all of stein's criticisms."*
  • "zihinde belgelenmiş haline bakınız" bakınızı veren özet. zor okunur.
  • bazıları epey kısa ve açıklayıcı olabiliyor.
  • söz konusu olan bir tez ise 25o kelimeyi aşmadan son derece açık, net ve bir şekilde neyin, nasıl yapıldığını, bulgunun ne olduğunu (semptom saptamaca) ve bunun ne anlama geldiğini (tanı girişimi) her biri için bir kaç cümle kullanarak anlatmanız beklenen kısım. öz. bir de, 5 i aşmayacak şekilde güzel kelimelerinize, kavramlarınıza kıyak yapıp onları yıldızlaştırabilmeniz için, elbette aslında işinizi anlamlı kılan bizzat etraflarında divane olup da nasıl dolandığınız döndüğünüz olduğundan, anahtar kelimeler gibi bir kısmı vardır. öğrenim dili ingilizce olan öğrenci kısmısı için tezin hem türkçe hem ingilizce olarak boy gösteren tek kısmıdır.

    okulum enstitüsünün şahane örneği:

    öz

    tez yazmanın ızdırabı: bir tarihçe

    bu çalışma, tez yazım sürecini tarihsel bir çerçeve içinde incelemiştir. tezin, boyun ağrıları, geçici zihin kaybı, umutsuzluk ve sinir krizlerinin*, yanı sıra, ilham perisinin katkılarıyla ortaya çıkan son taslağı tartışılmıştır. bu çalışma, doktora derecesi için gerekli koşulların tarihsel sürecini araştırmış, neden a4 boyutlu kağıt kullanıldığı, sol marjinin ilk kez kimin tarafından 4 cm olarak belirlendiği ve özet sayfasının kökeni gibi sorular yanıtlanmaya çalışılmıştır.

    anahtar kelimeler: tez yazımı, tez formatı
  • c# için hem class'lar hem de function'larda kullanılan bir modifier'dır. abstract class'lar instantiate edilemeyen, extend edilmeden rahat edemeyen classlardır. abstract function'lar da override edilmeden bulamazlar huzuru.
  • bilimsel makalelerin baslangicinda yer alan özet bölümüdür. tüm makaleyi okumaktansa bu kisima göz atilarak bircok makale hizla taranabilir.
  • müzikte başlayan yeni gelişimlerden en sakin en derin olanlarından...düşük ritimde ağır çekim hissi yaratan tekrarlar , sonuna kadar distorte edilmiş elektrogitarlar ( ki bu aleti halen kullanma nedeni olarak - herhangi bi synth de ulaşılamayacak kadar unique bi sesi olmasıdır demekteler) , eğer varsa son derece derinden gelen akışkan bi hatun vokali (çoğunlukla) , "abstract" ın kelime anlamıyla son derece corralate eden bi uyum hissi - parçanın bütününde bi mantıksallık bi düzenlilik havası , yavaş gelişen ve her sesin tek tek eklenip hiçbiririn hattan ayrılmamasıyla birlikte patlayan sonlar...
    (bkz: you have to see it for yourself)
    örnek olaraktan da : fly panam , furry things, seefeel , tortoise , bowery electric(kısmen) verilebilinir.
  • eğer bir makaleden/bildiriden bahsediyorsak abstract araştırmacıyı makaleye çekebilecek birincil silahınızdır.
    okuyucunun abstract'ın bulunduğu veritabanına veya çalışmanızın tamamına erişim imkanı olmayabilir, ancak abstract neredeyse her akademik veritabanında bedava ve açıktır. eğer okuyucuyu abstractta yazan 200-300 karakter ile çelebilirseniz, tam metne o anda erişimi olmasa da bir şekilde sizin makalenizi bulacaktır.

    eğer bir tezden bahsediyorsak, özetin daha uzun tutulması gerektiğini düşünüyorum. bu durumda biraz daha genel bir giriş yapılabilir. makale/bildiriye göre daha detaylı anlatma imkanı vardır. anahtar kelimeleri ayrıca vermiyorsanız, ingilizce ve türkçe abstract metnine anahtar kelimeleri uygun bir şekilde dağıtmak lazımdır. ki, türkçe yazdığınız tezin ingilizce abstractı bile birilerine ulaşabilsin.

    her genel bölüm gibi en son yazılması iyi olur. böylece bütün çalışmaya hakim bir şekilde yazma imkanı olur. ama canınız istiyorsa başlangıçta yazıp, nereden nereye geldiğiniz de görebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap