• türk halkını açık kaynaklı yazılımların felsefesi ve faydaları hakkında bilgilendirme amaçlı yayımlanan bildirge.

    http://www.acik-kaynak.org.tr/ adresinden alınmıştır:

    türkiye bilişim'le, bilişim açık kaynak yazılımlarla gelişir !

    insanlık, bilim, teknoloji, bilgi, bilişim ve internetin başını çektiği yeni bir toplum biçimine geçişin sancılarını çekiyor: bilgi toplumu. bilgi toplumuna giden yolda ulaşımdan savunmaya, üretimden dağıtıma, eğitimden sağlığa, ticaretten kamu yönetimine, iletişimden eğlenceye yaşamın tüm boyutlarını düzenleyen akılllı cihaz ve sistemlerin önemli bir bileşeni yazılımdır. açık kaynak kod yazılımlar, adı üstünde, kaynak kodları herkesin incelemesine ve kullanımına açık yazılımlardır. bu tür yazılımların ayıredici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. acık kaynak kod yazılımlar, ücretsiz, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. açık kaynak kod dünyası, yeni bir yazılım üretme biçimi, yeni iş modelleri sunmaktadır. dünyanın her tarafından bilişim uzmanlarınca imece yöntemi ile endüstri standartlarında geliştirilen açık kaynak kod yazılımları, insanlığın ortak malıdır.

    açık kaynak yazılımlar, en küçüğünden cep telefonu, saat gibi gömülü sistemlerden, en büyüğünden süperbilgisayarlara, ev kullanıcılarından kobi'lere, kamu kurumlarından her türden okullara, tüm kurum ve bireylerin rahatça kullanabileceği, gereksinimlere göre basitleştirilebilen, sağlamlaştırılabilen, güçlendirilebilen yazılımlardır. açık kaynak kod yazılımlar, her alanda çözümler sunarak, yazılım tekellerine karşı tüketiciye seçenekler sunmaktadır. almanya, ispanya, meksika, brezilya, çin, kore, hindistan gibi bir çok ülke, kamu kurumlarında açık kaynak kod yazılımlarının kullanımını şimdiden benimsemiş ve bilgi toplumu stratejilerin bir parçası yapmışlardır. avrupa birliği, unesco, dünya bankası gibi kuruluşlar güvenlik ve tasarruf gibi gerekçelerle açık kaynak yazılımlarını önermektedir. dünya üzerindeki hemen her ülke kendi gereksinimlerine göre açık kaynak kodlu bir linux dağıtımı geliştirmiştir. ülkemizde de tübitak'ın girişimi ile bu yönde uludağ: ulusal dağıtım projesi başlatılmış ve bir linux dağıtımı olan pardus ulusal işletim sistemi hazırlanmıştır.

    açık kaynak kod yazılımlar tasarruf ve güvenliğin ötesinde de bir ülke ekonomisi için önemlidir. ülkemiz teknoloji, özellikle bilgi teknolojisi üretmek zorundadır. açık kaynak ortamları, teknoloji üretebilecek gençleri yetiştirmenin etkin yollarından biridir. açık kaynak, ithal hazır çözümler yerine, ülkemize, ülke insanına güvenmek, ona yatırım demektir. açık kaynak, kendi okullarında gereksinimlerine göre uyarlanmış, güvenli, sağlam ve ucuz çözümler demektir. açık kaynak yazılımlar, mütevazı donanımları etkin kullanabilmek demektir. tüm üretim ve servis sektörlerinde bilişim maaliyeti gittikçe artmaktadır. açık kaynak yazılımlar, en başta lisanslar nedeniyle bu maliyetleri düşürerek, yerli sanayici ve bilişimciye destek demektir, ülkenin rekabet yeteneği artırmak demektir.

    açık kaynak yazılımları, kapalı kaynak kod yazılımlarla yetenek ve performansta yarışacak konumdadır. açık kaynak yazılımların tam rekabet ortamında kapalı kaynak yazılımlarla yarışması gerekir. kamudaki uygulamaların platform bağımsız olması gerekir. temel bilişim eğitimin marka bağımlılığı yaratmayacak, kullanıcıyı tüm alternatif platform ve ürünlerde çalışabilme yeteneğini kazandıracak, ürünlere değil kavramlara ağırlık vermesi gerekir.

    açık kaynak yazılımlarının ülkenin bilgi toplumu stratejisinde önemli rol oynaması gerektiğini düşünüyoruz. ilgili tüm tarafların katkıları ile katılımcı bir şüreçle bu stratejilerin belirlenmesi gerekir. ülkede herkesin açık kaynak yazılımlarla tanışmasını öneririz. ister kişisel bir kullanıcı, ister küçük ölçekli bir işletme, ister büyük ölçekli bir kamu veya özel kuruluşun yöneticisi olun, açık kaynak yazılım alternatifini, maliyet ve verimlilik acısından değerlendirmeden karar vermeyin!

    ülkemizin geleceğinde bilişim önemli rol oynayacaktır. açık kaynak yazılımlar çoğu sektör ve bireyler için, türkiye'nin üretmesi ve gelişmesi için, en etkin ve verimli secenektir.

    yine seçim sizin, yeter ki seçin!

    - açık kaynak kod platformu
  • desteklemek için hepimize görevler düşen bildirge.

    gelecekte açık kaynak olmayan bir ürün kalmayacağını düşünüyorum.
    bu özellik, ürünler için bir zayıflık değil güç getirecektir.
  • sanayi devriminde ve öncesinde önemli olan tarım, insanların kendi güçlerini kullanarak dolayısıyla emekleri ve güçleri ile doğru orantılı şekilde fayda sağladıkları bir platformdu. günümüzde ise hangi endüstride olursanız olun teknolojiden uzakta üretim yapabilmeniz mümkün değildir. fakat ne enteresandır ki yazılım üretimi, rekabette makasların açıldığı endüstrilerin tamamında avantaj sağlamaktadır. pardus'un durdurulduğu yıllarda zaten bir çok kişi hem sözlükte hem kendi bloglarında bu durumu mümkün olduğu kadar dile getirmiş ve tepkilerini göstermişlerdi. o ekibin de tekrar kazanılmasını dilerim. o dönemde pardus ekibinde çalışan kişilerin de önemli işler başardığını belirtmek isterim. özellikle 2007 yılında tübitak projelerinde de rol alan ve bilim teknik dergisinde açık kaynak tanıtımları yapan kitlenin ve bilim insanlarının ne kadar değerli olduklarının da altını 10 yıl sonra tekrar çizmek isterim.

    futbol izleyenin futbol antrenörü gibi, telefon kullananın mobil yazılımcı gibi yorumlar yapmasına alışkın olduğumuz coğrafyada bilinç düzeyinin arttırılmasının yazılım konusunda zor olduğunun farkındayım. yazılım herkesin masaya koyduğu ve fazlaca kem küm yapılmayan bir alan olduğu için insanların bu alandaki çalışmalarının gerçek nitelikte olması sonucu çok kısa sürede beklenenden fazlaca bir ilerleme kaydedileceğini ön görüyorum. uluslarası başarılar kazanmış ve bilim olimpiyatlarına gönül vermiş biri olarak; bu tarz gelişmelerin, üretimi destekleyen ve üretime yardımcı olacak yazılımcılar için en büyük motivasyon kaynakları olduğunu da belirtmek isterim.
hesabın var mı? giriş yap