• yıllardır heykelin sahibi olan yapı kredi sigorta'nın bulunduğu yapı kredi plaza a blok önünde durur. bu bina israil konsolosluğu sanıldığı için önünde sıkça eylem yapılıyor ve sürekli heykele saldırılıyor. bir öncekinde başörtüsü geçirilmişti başına, şu an kırmaya çalışıyorlar, allah için islamcılar arasında sözü dinlenen bir insan doğru lokasyonu iletsin.

    (bkz: israil konsolosluğu/@kanzuk)
  • 8000 yıllık amforaya çanak çömlek diyen zihniyetin müritleri tarafından tahrip edilmiştir. durmaksızın osuran bir imamın cemaatinin böyle sıçmasına elbette şaşırmadık. bu heykele yapılanın taliban'ın bamyan heykelleri'ni yok etmesinden zerre farkı yoktur.
  • levent, yapı kredi plaza önündeki kaidesinden kaldırılmış, bakım ve onarıma alınmış. daha sonra, geçtiğimiz yıllarda kısa bir süre sergilenmiş olduğu galatasaray meydanı'na, yapı kredi kültür sanat binasının yanına konulacakmış.

    daha doğrusu "yapı kredi kültür sanat binamıza taşınacaktır" demişler ama bina içinde sergilenmesine aklım pek yatmadı. hoş galatasaray meydanı'na da gayet fazla o güzelim heykel.

    çocukluğumdan beri her gördüğümde heyecanlanırım bu heykeli. önce zincirlikuyu'daki halk sigorta binası önündeydi. sonra bir dönem galatasaray'daydı. nihayet yapı kredi plaza'da kavuştuk, arada eylemciler kolunu kopardılar, gazi oldu. 7 seneden uzun zamandır yan yanaydık, geçen akşam yerinde göremeyince içim cız etti.

    yine de en sevdiğim heykelin, belki de en sevdiğim sanat eserinin yıllarca işyerimin kapısının önünde olması, akdeniz heykeli'ni doya doya görmüş, seyretmiş olmam büyük şans.
  • 80lerde çocuk olmak ehli insanların çok iyi bildiği heykeldir.
    zincirlikuyu'daki en yüksek bina, daha doğrusu tek yüksek bina karayolları binası iken,
    mezarlığın girişinde malum ayet-i kerime yazılmamışken, oradan her geçişte matarama su ko: "acaba orada ne var?" diye bakarken,
    yani henüz kimse, ne dede ne babaanne ne falanca amca ne de filanca teyze ölmüşken,
    zincirlikuyu meslek lisesi'nin önündeki büyük kürelerin içinde birer "dünya" var zannedilirken,
    bu heykel de özgürlük abidesi gibi devasa bir şey gibi görülürken,
    şehirden çıkmadan, köprüye girmeden önceki son bakıştı bu heykel.
    sanki saatler sürecek şehirlerarası yolculuğa çıkmadan önce bizi uğurlamak için oraya konmuş gibiydi. bir nevi (bkz: elveda lenin)

    sonra baktı ki etrafındaki her şey değişiyor, kendisi artık zincirlikuyu'da gözden kaçan bir ayrıntı halini alacak, aldı başını başka yere dikildi garibim. şimdi plaza'daymış, mutluymuş diyorlar.
  • eylem yapan islamcıların başörtüsü, eylem yapan işçilerin türk bayrağı ile süsledikleri güzel ve yalnız kadın, gururlu ama mağdur.
  • taşınması çok talep edilen ama hala o iğrenç yerde tutulan heykel. yıllar önce antalyalı bir zengin heykeli alıp, bir konsey kurup, heykel için antalya'nın en güzel kıyı noktasını seçip oraya yerlestirmek istedi. hatta büyük bir fon sağladı bakım işleri için ama adam adeta kovalandı. ayrıca yamulmuyorsam iki defa daha başka kişi ve kurumlar tarafından antalya'ya getirilmek istendi onlara da aynı muamele yapıldı. heykeli sevmek güzel ama niye plaza bahçesi için namus meselesi yaparsın ki?
  • gün itibariyle, israil konsolosluğu önünde eylem yapanlar tarafından tesettüre sokulduğunu acı bir tebessümle izlemekteyiz. başında bir türban var, göğüsleri de bir örtüyle kapatılmış.

    http://imggaleri.hurriyet.com.tr/…lar/d31093010.jpg
    http://imggaleri.hurriyet.com.tr/…ar/d311115430.jpg
  • dünyadaki en güzel deniz heykeli ‘akdeniz’ ile, 1981 yılı ‘sedat semavi vakfı görsel sanatlar ödülü’ nü kazandığında, eserin yaratıcısı sanatçı ilhan koman şöyle diyordu:

    "insanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken akdeniz aklıma geldi. akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. kucak açmayı bu adla anlatmak istedim. sevgiyi ve kucaklaşmayı anlatırken bir kadının bütünlüğünden yararlanmak istedim."

    şirket yönetimi tarafından sanatçıdan talep edilen akdeniz heykel’ i, yapı kredi sigorta’ nın ( o zamanki ismi halk sigorta) zincirlikuyu’ da inşa edilen genel müdürlük binası önüne 1980 yılında yerleştirilmiş ve şirketin simgesi haline gelmiştir. yaklaşık 4 ton ağırlığındaki heykel, 12 mm kalınlığında 112 metal levha yan yana getirilerek oluşturulmuş bir kadın figürüdür.

    türk heykel sanatının önemli isimlerinden sanatçı ilhan koman, 1986 yılında, yaşadığı stockholm’de, 63 yaşında hayatını kaybetmiştir.

    zülfü livaneli/ sabah gazetesi / 06.08.2000
    http://www.yksigorta.com/…uk/orta_img_sponsor_3.gif
    http://www.yksigorta.com/…klar/akdeniz_heykeli.html
  • heykel deyince bu saçma sapan ülkede akla gelecek ilk ismin nadide eseridir. yaratıcısı onu mavinin her tonuna boyamak istemiştir ama bu hem heykeltraşın hem de o heykele hayran olan insanların hayali olarak kalmıştır.

    ...ve şimdi o güzel kadın tahrip edilmiş.
    şu ülkede güzel olan ne varsa yok etmeye ant içmiş pislikler tarafından tahrip edilmiş.

    ben ilhan koman'ın istediği gibi bir akdeniz sahilini selamlayamıyor diye üzülürken, bu her türlü hakareti hakeden vandallar tarafından tahrip edilmesine dayanamıyorum.

    (bkz: ne zaman bu kadar orospu çocuğu olduk) yanlış! ne zaman oldunuz ulan ne zaman?
  • her sabah gördüğüm ve kaderine ağladığım şaheserdir. araba seyretmek olmamalı kaderi. değer bilmezliğin hat safhada olduğu bi dünyanın sanat eseridir ama öyle olmaması gerekir. akdeniz heykeli denize baksın, plazalar önünde akan iğrenç bir trafiğe değil. "heykeli satın aldım istediğim yere koyarım" diye düşünen zihniyeti kınıyorum.
hesabın var mı? giriş yap