• melih cevdet anday'ın muhteşem eseri içerdekiler oyununu absürt öğelerle besleyip kara mizah haline soktukları bir oyun ortaya çıkartmış izmirli ekip.

    benim kendi tecrübelerimden dolayı biraz fazla içselleştirdiğim bir oyun olduğu için açıkçası biraz da gönülsüz izledim. hatta izleme sebebim oyunu sadece defalarca okumuş ve oyunla seçmeye hazırlanmış olmam dışında oyuna şahit olmamamdan dolayı. ölüm kalım var dünya gözüyle bir göreyim dedim ve gönülsüz izlediğim oyun beni oldukça şaşırttı. dramatik bağlamdan zaman zaman kopmalar olsa da gerçekten temeli oturmuş bir text ile güzel bir oyun koymuş akıl fikir kumpanyası ortaya.
    ayrıca trak yaşansa da komedi olayı kurtarmaya destek oldu ve performansları da başarılıydı oyuncu arkadaşların.

    oyun çıkışı yönetmen ve oyuncular ile tanışıp tebriklerimi ilettim ve sizlerin de tanışmasını istediğim için buraya da bir imza atalım dedik. yapacakları işleri merakla bekliyorum. burayı okursanız başarılarınız daim olsun dostlar.
  • içinden tramvay geçen şarkı, içerdekiler ve kadınlık bizde kalsın'ı birer kez izlemiş birisi olarak duygularm karışık. genel sanat yönetmeni kerem yalçın içinden tramvay geçen şarkı'da "pardon yani" dedikçe ferhan şensoy gözümün önüne geldi. duygulandım. ama içerdekiler'i ben galatasaray üniversitesi'nin bir tiyatro topluluğundan izlemiştim.

    --- spoiler ---

    o oyundaki leblebi ikramı otorite, iktidarı simgeliyor. kara mizah yaparken leblebiyi oyuncağa çevirmek önemli bir anlam yitimine yol açıyor. metin sert. bunu kara mizaha çevirmek bana uygun gelmedi.

    galatasaray üniversitesi'den gelen topluluk sahnelerken ilk perdenin sonunda duyduğum "enişte" seslenmesi beni çarpmıştı. burda gizem alukan şiveli enişte deyince aynı etki olmuyor. melih cevdet anday'ın içinde olduğu birinci yeniciler, nurullah ataç'la birlikte saf bir istanbul türkçesi'nin, dilde sadeleşmenin önderi. onun karakterlerini iç anadolulu gibi konuşturmayı kafamda onunla bağdaştıramadım. aylaklar ve raziye romanlarında, kaleme aldığı denemelerde iç anadolu gözlemi yoktur. tam istanbulludur.

    oyunda bu haliyle tek anlatılan karakter gözaltındaki ahmet anzafoğlu'nun canlandırdığı karakter. polis mert bulut ve baldız gizem alukan melih cevdet karakteri değil. gerçekte baldız doğu şiveli, polis iç anadolulu gibi ve gözaltındaki kişi istanbul türkçesi ile konuşuyor olabilir. ama melih cevdet karakterleri istanbul türkçesi konuşur. ama elbetteki bu bir yönetim yorumdur. kendi tercihleri. oyun bu haliyle bana tam geçmedi. şiveli sesler kafamda mesajın önüne geçti.
    --- spoiler ---

    kadınlık bizde kalsın'daki karakterler 90'ların espri anlayışından, hatta doğrudan olacak o kadar'dan fırlamış gibiydi diyeceğim ama zaten yılmaz erdoğan olacak o kadar'ın metin yazarlığını yaptı bir dönem. olacak o kadar ama onun da kendi mizah anlayışı değişmişken, 2022'de doksanların karakterlerini izlemeyi bilemedim. yoksa oyunun mesajı sert, sahnelemek zor; alkışlar, tebrikler.

    özetle, kentimde böyle bir tiyatronun yaşaması onur verici ama eleştirilerim yukardadır. dilerlerse yeşillendirebilirler.
  • bugün yeni sahnelerinde moliere'nin cimri'sini izleme şansım oldu. enfes şekilde güldüğümü söyleyebilirim. yer yer bana takılsalar da hoşuma gitmedi değil swh izmir'de yaşayanlara şiddetle tavsiye ederim.
hesabın var mı? giriş yap