hesabın var mı? giriş yap

  • 36 kişinin öldüğü tren kazasının ardından yunan ulaştırma bakanı istifa etmiştir.

    https://www.25newsnow.com/…kills-16-hurts-least-85/

    45 bin kişinin öldüğü türkiye'deki depremden sonra istifa eden olmamıştır.

    edit: bir tane uyarı geldi. bahçeli beşiktaş üyeliğinden istifa etmiş :))))
    edit 2: vay arkadaş, halbuki ne de sevinmiştim... bahçeli'nin üyeliği aidat ödemediği için düşmüş :((( istifa yok yani...
    edit 3: "bahcelinin üyeliği düşmemiş. üyelik iptal dilekçesi göndermediği için üyeliği devam ediyor. borcu da yokmuş." gelen mesajlardan biri bu. hadi görevinden istifa eden yok, bari en azından spor kulübü üyeliğinden istifa eden bi tane siyasimiz olsaydı :(((

  • teknik terimlerden uzak bir durum değerlendirmesi yapalım:

    bu uçak boeing 737ng'nin daha az yakıt tüketeni. daha az tüketsin diye leap 1b motoru takılmış ve tasarımı modifiye edilerek ayrodinamik iyileştirmeler yapılmış.

    bu iyileştirmeler sonucunda motorlar 737ng'a göre daha ileride olduğu için(yeni motor kanat altına sığmıyor çünkü çapı daha geniş, öne çekip yükseltiyorlar) uçağın burnunun uçuşta yukarı kalkmasına sebep oluyor, bunu önlemek için de boeing uçağın hızasını ölçen sensörden aldığı veri ile kuyruktaki kanatçıkları aşağı-yukarı hareket ettirerek hizayı düzelten bir sistem entegre etmiş.

    bu sistem sensörden hatalı bilgi gelince uçağın burnu kalkmış olmasa bile kuyruktaki kanatçıkları hareket ettirerek uçağın dalışa geçmesine sebep oluyor.

    boeing de diyor ki, madem uçak kendiliğinden dalışa geçti pilot o kanatçıkların elektrik motorlarını kapatsın ve manüel kontrol tekerleğini çevirerek uçağın dalışını durdursun.

    boeing sorun olduğunu kabul ediyor ve bunu önleyecek yazılım güncellemesini en geç ocak ayında yayınlamış olması gerekiyordu ama yayınlamadı. öte yandan diyorlar ki uçak düşünce benim hatam yok, sensörün çalıştığından emin olsalarmış ve pilotlar da dalış durdurma prosedürünü uygulasaymış. yani uçaktaki bilinen problem için doğru önlemi almadıklarından dolayı ya pilot yada teknik ekip sorumlu.

    yalnız ilk düşen boeing 737 max'ın bu tür bir sisteme sahip olduğu havayolu şirketlerine ve pilotlara bildirilmemiş, beoing kaza sonrasında bildiri yolladı.

    dahası normalde her uçak için ayrı lisans alması gereken pilotların 737ng'den 737 max'e geçişlerinde yeni lisans alma zorunluluğunu faa'da lobicilik yaparak kaldırdı ve bu sayede havayollarına daha kolay satış gerçekleştirdi.

    yani özetle, boeing 737 max'te tasarım değişikliği sebebiyle entegre edilen yeni sistem hatalı çalışıyor ve hatalı çalışınca pilotların uygulaması gereken bir işlem var. bu işlemi uygulamayınca uçak dalışa geçip çakılıyor. beoing bu sistemi pilotlara ilk kaza öncesinde doğru düzgün tanıtmamış, bu sistemin sorunlarını gidermesi gereken yazılım güncellemesini ise geciktirmiş durumda.

    neredeyse her 100 boeing 737 max'ten 1 tanesi kalkıştan kısa süre sonra düşmüş olsa da boeing bunun pilot hatası olduğunu iddia ediyor çünkü "evet uçak sapıtıyor ama sapıtmanın düzeltilmesi için prosedür belli, düzeltemezsen sen suçlusun".

  • trabzon idmanı ders bir:

    bugün trabzonspor idmanına getirilen vuvuzela antremana giren futbolcuların elinden ve çalma girişimden geçtikten sonra sahaya en son giren şenol güneş'in eline gelir.

    - vuvuzela'yı hocaya veren görevli; içi boş bunun hocam
    - şenol güneş; olur mu. içinde bağımsızlık var, özgürlük var bunun..

  • affedersiniz ama s*kerim sistemini de matiğini de.

    bu futbol kulübü, adını değiştirip amed yapınca kapatılmalıydı.
    ulan her maç istiklal marşı yuhlanıyor. futbolcular zaten örgüt sempatizanı.
    bunlar yetmiyormuş gibi eline jilet alıp futbolcu doğramaya başladılar. görüntüler ortaya çıktı, o piçi kulüpten kovucaklarına, bizim gururumuzdur diyor kulüp yönetimi.

    sizin içinizde nasıl bir kin nasıl bir hınç varsa, sportif faaliyette bile bulduğunuz ilk fırsatta kesmeye, biçmeye çalışıyorsunuz. ulan bu yaptığınızı ışid yapmaz be.

    ayrıca, istiklal marşını yuhlayan herhangi bir kişinin, bu ülkenin 81 vilayetinde fiziki şiddetle karşı tepki görmesi müstehaktır.

    edit: bazı arsızlar "jilet nerede, yaralar nerede, bunlar yalan dolan" diye mesaj atmış.

    jiletle saldırının videosu: https://twitter.com/…glu/status/1102250275845361664

    bu da eseriniz: https://twitter.com/…glu/status/1102257105954836480

  • geçen gün tarlabaşı'nda gezerken yerde bir kredi kartlarını buldum. soyadı başarır olan birisine aitti. anında kartı alıp hsbc'nin 444 0 111 numaralı telefonunu aradım. çıkan ince sesli adama dedim ki "kanka bi kart buldum yerde iptal ediyosan et etmiyosan ben tekel bayiye girip bi kasa bira alıyorum". neyse bu adam hemen kart numarasını aldı benden, ismini cismini söyledim, kapattım, dedi.

    yalnız telefondaki müşteri temsilcisi çok mutlu oldu. kart sahibi adına defalarca bu duyarlılığımdan dolayı teşekkür etti. o kadar duygulandı ki eminim dudakları da titremiştir konuşurken çünkü sesi de çatallaştı 1-2 yerde.

    sonra da benden adımı ve telefon bilgimi istedi ve verdim. kartı kırıp atmamı söyledi, kırdım, 7 parçaya böldüm ve her bir parçasını taksim alt geçit inşaatının farklı bir köşesine attım.

    ben de sanıyorum ki bana maddi değeri yüksek, teşekkür babında hediyeler, parfümler filan gönderecekler. beklediğim gibi çıkmadı. sesi titreyen müşteri temsilcisinin de sesi dürüstlüğümden duygulandığı için değil kerizliğimden umutlandığı için heyecandan çatallaşmış.

    3 günde bir kredi vermek için arıyorlar.

    bu ara krediye ihtiyacı olan olursa mesaj ışığımı yaksın.

    bana düşük faizli kredi veriyorlarmış. çeker veririm size, siz ödersiniz bana aydan aya. ne olacak.

  • diplomatik nezaketsizliktir. direkt olarak johnson da tayyip'in elini omzundan çekmeye çalışıyor, çünkü bu karşı tarafa üstünlük kurma gösterisidir ve bunun bir parçası olmak istemiyor.

    neyse hiç şaşırtmıyor dünya liderimiz.

    edit: bunu zaten olması gereken bir şey olarak görenlere şöyle söyleyeyim. ikili görüşmelerde evet vücut dilleri bu amaçla kullanılıyor. ancak hiç bir şekilde olayla haberi olmayan birine yapılması nezaketsizliktir. arkasından kulak da yap o zaman. hatta nah çek. adamın haberi yok ne oluyor bitiyor. bak zekayı kullanınca iyi ve kötü ayrılabiliyor.

  • cuma günleri bilişim sektörü için "read only" günüdür.

    sen kodunu cuma günü canlı bir sisteme entegre etme riskini alıyorsan, sonuçlarına da katlanırsın.