hesabın var mı? giriş yap

  • koskoca ülkeyi sikindirik bir adam yönetiyor. ne isterse yapıyor. biri gırtlağını sıksa hırtın hepsi rahatlayacak ama yok işte. nasıl bir akıl tutulması, nasıl bir öğrenilmiş çaresizlik lan bu?

    edit: tanıdık geldi mi? *

  • oğlum beni iyi dinleyin lan . şeker çuvalından annemin bana şort yapıp giydirdiği zamanlar ( çok sağlam oluyordu ve tekstil bu kadar gelişmemişti ) . her yaramazlık yaptığım zaman annem bana baban eve gelsin sana gösterteceğim derdi . bir çocuk için babası eve geldiği zaman yüzünde tebessüm belirmesi gerekirken ben nasıl bir dayak yiyeceğimin hesabını yapardım ve babamın eve gelme saati biraz daha yaklaştıkça korkularım daha çok artardı . her nekadar babamın beni dövdüğünü hatırlamasam da çok zor gelirdi lan o süreç .

    geçenlerde annemle konuşuyorum dedim ki neden anne sen beni dövmedinde babamın mesai bitimine kadar beni korkuyla yaşattın . hiç olmazsa döverdin dayağımı yer otururdum .

    çok yaramazdın oğlum napayım dedi .

    babam bir kere anneme demedi ki ben kapıda beni özleyen çocuğumla karşılaşmak istiyorum korku dolu gözlerle bekleyen değil diye .

    bunu bir yere not edin ve çocuğunuza karşı böyle bir söylem kullanmayın rica ediyorum .

  • çok acayip insanlarsınız vesselam. arkadaşım o kadar aciliyeti yoksa ambulansı çağırma!

    tanım: milletin can, yazarın ev derdinde olduğu hede.

  • özeti şudur;

    "feneri kurtaracaksınız diye türkiye'yi yakmayın"

    beşiktaşlı olarak altına imzamı atıyorum..

  • kuyrukluyıldızların çoğunun, güneş'ten bir ışık yılı yani yaklaşık 9.5 trilyon kilometre uzaklıktaki gezegenlerin arkasında yer alan oort bulutu'ndan ve neptün ile plüton yörüngelerinin hemen arkasındaki kuiper kuşağı'ndan çıktıkları düşünülüyor.

    1950'de hollandalı gökbilimci jan oort, kuyrukluyıldızların, güneş sistemi'ni saran dev bir bulutun içinde bulunduklarını öne sürmüştür. bu "oort bulutu"'nun neptün'ün yörüngesinin içlerinden başlayıp, güneş sistemi'nden iki ışık yılı (en yakın yıldıza olan yolun yarısı) dışına kadar uzandığına inanılıyor. gökbilimciler, böyle bir bulutun varlığını doğrudan gözlemleyebilmiş değil elbet; ancak burada donmuş halde bulunan ve güneş'in etrafındaki farklı yörüngelerde dönen milyon kere milyon tane kuyrukluyıldız'ın var olduğu tahmin ediliyor. ara sıra, geçen bir yıldızın çekimiyle yörüngelerinden çıkan bu kuyrukluyıldızlar, güneş sistemi'ne giriyor. kabaca her yıl on kadar yeni kuyrukluyıldız güneş sistemine denk düşüyor. halley'de olduğu gibi, bunları bir kısmı tutuluyor.

    bileşimi: çekirdek kısmında buz ve toz karışımı var iken kuyruk kısmında gaz ve toz karışımı var.

    etkileri: dünya'ya eşit hızla çarpacak, eşit büyüklükteki bir asteroid ile kuyrukluyıldızın vereceği hasar hemen hemen aynı olacaktır. ancak, kuyrukluyıldızlar saniyede ortalama 70 km. (dakikada ortalama 4.200 km, saatte ortalama 250.000 km) hızla yol alıyorlar. yani, asteroidlere göre çok daha hızlılar.

    büyüklükleri: bazı bilimadamlarına göre çekirdek kısmı 18 km çapında olan halley kuyrukluyıldızı tipik bir büyüklüğe sahiptir. 1997 senesinde dünya'dan izlenen hale-bopp ise bunun altı katı kadardır.

    kuyrukluyıldızlar genel olarak üç grupta toplanır:

    1- periyodik olmayan kuyrukluyıldızlar: bunların yörüngeleri çok geniş; güneş'in etrafında dönmeleri milyonlarca yıl alıyor. örneğin delevan kuyrukluyıldızı 1914 senesinde görüldü, güneş sistemi'ne bir sonraki giriş tarihi 24 milyon yıl sonra olacak.
    2- uzun dönemli kuyrukluyıldızlar: bunlar yörüngelerini en az 200 yıl, en çok 1000 yıl kadar sürede tamamlıyor.
    3- kısa dönemli kuyrukluyıldızlar: bunlarda gezegenler tarafından tutuluyorlar. bilhassa jüpiter civarında görülür. en kısa süreli olanı mesela encke kuyrukluyıldızı'dır. yörüngesi ortalama 3 yıl sürüyor.

    notlar: kuyrukluyıldızların büyük kısmı soluk gibidir. sadece dürbün ve teleskop ile izlenebilirler. yine de, çok parlak olanları ansızın çıkabilir. bazı gökbilimciler, kuyrukluyıldız arama konusunda uzmandır. bu çok güç bir iştir. eğer bir gökbilimci yeni bir kuyrukluyıldız keşfederse, ona bulanın adı verilir.

  • değerli arkadaşlar öncelikle burada birincil ölçüt bütçe. şu anda en popüler boyut olan 55 inç tv'lere göre konuşmak gerekirse fiyatlar 2500/3000 bandından başlıyor 15 bine kadar çıkıyor.

    kesinlikle en iyisi sony, samsung, lg demeyin.
    ya zaten herkes paneli aynı yerden alıyor diye 9-10 binlik tv ile 3 binlik tv'yi de bir tutmayın. o panel alınan yer herkese her keseye uygun panel veriyor. marka için de örnek verelim mesela sony'nin 2018'de çıkardığı xf900 serisi 2 yıldır çıkan tv'lere kafa tutuyor kendileri bile daha iyisini o segmentte yapamadı. muadili 13-14 bin tl girin rtings sitesine mukayese edin demek istediğimi göreceksiniz.

    sadede gelelim; şimdi smart tv'de en önemli mesele işletim sistemi. eğer işletim sistemi zayıf bir tv alırsanız kutunun üzerinde yazan netflix, youtube, amazon prime logoları tüm hevesinizi kaçırır. mesela 4k televizyonunuz ile 4k youtube videosu izleyemezsiniz.

    ikincisi yerleşik uygulamalar aradığınız tüm uygulamalar var mı kontrol edin zira bazı tv'lere sonradan uygulama yüklemek zor. örneğin arçelik'te eğer amazon prime yoksa çok beklersiniz. yazılımla falan çok ilgilenmediklerini gördüm.

    tv'de local dimming özelliği olmasına dikkat edin mesela bu fonksiyon giriş seviyesi üstü tv'lerde var nedir bu? yerel aydınlatma. bu özelliğin olduğu tv'lerde 50 farklı aydınlatma noktası oluyor bu o anda ekranda çıkan renklere göre kendini revize ediyor. beşiktaş sahaya çıktı arkada saha tam yeşil, forma tam siyah gözükmeli bu özellik olmazsa forma parlama yapabilir. fenerbahçe çıktı formada sarı ile lacivert ayrı ayrı o renklere göre ışık verecek ama arkada soyunma odasının siyah duvarı tam siyah gözükecek. bu özellik giriş seviyesi üstü tv'lerde 50 nokta üst segmentlerde yüzlerce oluyor. dolayısıyla size çok daha kaliteli bir görüntü çıkıyor. mesela karanlık bir sahnede altyazı evin içine nur inmiş gibi ışık doldurmaz bu özellik sayesinde.

    kontrast görüntü kalitesini oldukça etkileyen bir faktör bu işte yerli markaların uluslararası değerlendirmesi yok biraz göz kararı karar vermeniz lazım bana kalırsa arçelik ve vestel o konuda birbirine çok uzak değil.

    dahili wifi olmazsa olmaz dahili bluetooth olmazsa olmaz. usb ve hdmı bağlantıları oldukça erişilebilir olmalı.