hesabın var mı? giriş yap

  • ttnet tarafından aranarak bugün bu dolandırıcılığa maruz kaldım.

    özetle, taahhütünüz bitiyor faturanızı üç beş katına değil sadece iki katına çıkararak size lütufta bulunacağız onaylıyor musunuz, diye soran çağrı merkezi görevlisine özellikle, kasten sordum: ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? kendisi tekrar yakın zamandaki bir tarihi söyledi.

    kendisinden yarım saat izin istedim, daha sonra araması için anlaşarak kapattık. bu sırada sahibi olduğum internet hattı kullanıcısını aradım ve taahhütün bitimine daha altı ay olduğunu öğrendim.

    çağrı merkezinden geri aradıklarında, taahhütümün bitmiyor olduğunu, neden yanlış bilgilendirildiğimi sordum. "benim sistemimde böyle görünüyor" dedi. bizim sistemimizde böyle görünmediğini, yaptıkları şeyi neden yaptıklarının farkında olduğumu, bunun suç olduğunu söylemeye başlayınca sözümü yarıda kesip tekrar kontrol edeceğini söyledi. bir kaç tuş sesi, az bekleme süresi.. meğersem bizimki doğruymuş. nereden baktınız peki dedim, online işlemlerden baktım dedi. az önce nereden bakarak söylemiştiniz diye sorunca, kendi sistemimden, bu konuda size bilgi veremem, dedi. peki dedim, bu konunun peşini bırakmayacağımı söyledim. hemen şikayet kaydı oluşturabilirim, diyor. neden sizi size şikayet edeyim?

    btk üzerinden az önce şikayetimi yaptım.
    maalesef kurumsal firmalar, kar artırmak amaçlı olarak müşterinin üç kuruşuna tamah ederek alenen dolandırıcılık yapıyor ve güven kaybetmeyi göze alıyorlar.
    lütfen üşengeçlik etmeyin ve bu tip durumları muhakkak ilgili kurumlara şikayet edin.

    gelen sorular üzerine edit: arandığım numara dolandırıcı numaralarından değil, ttnet müşteri hizmetleri numarası olan 444 0 375.

  • gecen gun rastladim da bayagi iyiymis :)

    - ne ictiniz usta?
    - abzolut
    - ne yediniz?
    - kerevit.. abzolut kerevit.
    - pompalamaya devam..

    ...

    - erken bosalma sorunum var.
    - kacta bosaldin abi?
    - saat 7 falandi.
    - harbiden erkenmis..

  • bu başlıkları benim hayat hikayemi yazmam için açtığınızı düşünmeye başlayacağım neredeyse :)

    1994'ün 4 mart'ında tam da bu başlıktaki gibi evlendim. o günden bugüne 25 yıldır da aynı adamla evliyim (en sonda size daha büyük bir bomba paylaşacağım.

    geçmişe dönecek olursak; eşimle bir yıl önceki haziranında tanışmıştık, bodrum'da aynı otelde çalışırken. ben bilmiyordum ilk başta ama eşim meğerse görür görmez aşık olmuş bana, ben bu kızla evleneceğim diye kararını bile vermiş. bense onu arkadaş olarak değerlendiriyor ve allah'da biliyor ya hiç bir şeyden de şüphelenmiyorum. yaklaşık iki hafta sonra bir gün dedi ki "ya böyle böyle düşündüm ve hissettim seni ilk gördüğümde, ama sonra baktım sende hiç öyle bir his ve niyet yok, vazgeçtim". ben ki cin geçinirim, şok oldum bunu duyunca "hadi ya, vallaha mı" falan diye saçmaladım sanırım. fakat içime de düştü bir şeyler sonrasında. neyse 2-3 gün sonra baktık el ele tutuşmuşuz. aileden uzağız zaten, kendimize bir yaren bulmuşuz, derken sevgili olduk. temmuz 1'de baktım söz yüzüğü almış bana. işyerinden arkadaşlarla bir restaurant'ta yiyip-içip taktık yüzükleri. nişanlandık kendi aramızda böylece. ben 20'yim o anda, eşim 23. bodrum'dan da marmaris'e geçtik o ara, iş değişikliği falan.

    "ağustos ayında evlenelim biz" diye geldi bir kaç gün sonra. dedim "yok artık, daha neler. aileler tanımıyor birbirini, lojman köşelerinde sürünüyoruz çalışıcaz diye.ne bu acele?". bir-iki daha söyledi, baktı ben direnç gösteriyorum, "iyi tamam, gidip ailelerle tanışalım o zaman en azından" diye strateji değiştirdi. neyse biz gittik eylül ayında önce benim ailemle, ki bende aile neredeyse yok gibi bir şey. babam ölmüş, annem yurt dışında, iki ablam var sadece iki de enişte. sonra onun ailesiyle, onun ailesi geniş ama dağınık, tanıştık. acele etmeyin falan sözlerinin ardından döndük geri. bu arada oteller kapandı, sezon bitti falan derken benimki işsiz kaldı. marmaris'teyiz ve kışın in-cin top atıyor o yıllarda orada. ben işe gidiyorum, eşim evle ilgileniyor. ama ne ilgilenmek; çiçek gibi her yer, uyanıyorum sofra hazır, yemekler pişmiş, çay demlenmiş. işe gidicem iş kıyafetlerim yıkanmış, jilet gibi ütülenmiş hazır. roller değişmiş ama olması gereken bu değil mi zaten. ben de maaaşı alıyorum eve bırakıyorum. öyle takılıp gidiyoruz. bu arada marmaris'te eşimin geniş bir çevresi var, beni hepsiyle tanıştırıyor. fakat enteresan bir şekilde herkese beni "eşim" diyerek takdim ediyor (buraya bir mim koyalım lütfen).

    yılbaşında bana küçük bir paketle geliyor. "allah allah, paramız da yok, ne aldı acaba" diye paketi açıyorum, içinden bir alyans çıkıyor. "ne bu diyorum", "yeni yıl hediyesi" diyor. "eee seninki nerde" diyorum, "param bir tanesine yetti" diyor. güler misin, ağlar mısın? ve biz yaza evlenmeye karar veriyoruz.

    eşim yılbaşından sonra bir kursa başlıyor. şirket yabancı ve kursu başarıyla tamamlar da işe alınırsa şartlar çok iyi. mart'ın 2'sinde kurs bitiyor ve eşim işe alınıyor. şirket işe başlarken bazı evraklar istiyor ve film de burada kopuyor.
    eşim eve surat beş karış geliyor. ben zannediyorum ki işe alınmadı: "boş ver, üzme canını, sezon açılacak zaten, başka bir iş bulursun" diyorum. "işe alındım ben, canım ona sıkkın değil ki" diyor. "eee, sorun ne o zaman" diyorum. "ben başvuruda medeni durumumu evli olarak belirttim, belgelerde bekar olduğum görülecek, adamlar 'yalan beyan da bulundun' demezler mi bana" diyor. "eee, n'olcak pekiyi şimdi" diyorum. sıkı durun! "bizim acilen evlenmemiz lazım" diyor. "başvurumuzu yapalım, zaten bir ay sonraya gün veriyorlarmış, ben o arada iş yerini oyalarım. ağustos'ta da düğünü yaparız" diyor.
    o yıllarda evlenmek için bu kadar fasarya gerekmiyor. 1-2 evrağı halledip ertesi gün başvuruya gidiyoruz. adamlar evrakları alıp "yarın sabah 10'da gelin, nikahınızı kıyalım" diyorlar!!!. nasıl yani? falan oluyoruz. bir ay sonraya gün verme, düğün salonunda, yazın olan düğünler içinmiş. tabii allah'ın marmaris'in de mart'ta kim sıraya girecek evlenmek için. şakayla karışık azıcık didiştikten sonra şahitleri ayarlayıp ertesi gün sabah nikaha gidiyoruz. hiç unutmam üzerimde lee cooper kot, levi's bordo bir t-shirt vardı. paramız olmadığı için eşime benimkiyle alakası olmayan dandik bir alyans alıyoruz, şahitlerle de orada buluşuyoruz ve evleniyoruz.

    yukarıda mim koymuştum ya hani.o kısım da şu; eşim herkese evli olmadığımız halde evliyiz dediği ve bana da dedirttiği için nikaha kimseyi çağıramıyoruz. nikahın akşamı saat 9'da mesaiye gidiyorum ben. çünkü iş yerimde de herkes beni, zaten evli biliyor. dolayısıyla evlilik izni bile kullanamıyorum.

    en büyük bomba şimdi geliyor. biz nikahı yaptıktan sonra ağustos'ta işlerimiz yoğun olduğu için, zaten kim uğraşacak düğün işiyle deyip, aileler de 'evlendiniz nasılsa' diye olaya baktığından düğün yapmadık. kız isteme zaten olmamıştı. böylece kuru bir nikahla evlenmiş olduk. bomba ise şu: bu aşamalar atlanınca aileler tanışamadı. şu an 25 yıllık evliyiz, aileler birbirini hala görmüş, tanışmış değil. ben onun ailesini, o da benim ailemi tanıyor, o kadar.

    belki de uzun süren evliliğimizin sırrı budur, kim bilir...

  • filenin sultanları sayesinde futbol dışında bir spor olduğunu hatırlamamızla birlikte dikkatleri üzerine çeken organizasyon olmuşken şu an ne durumdayız ve hangi tarihlerde hangi sporcularımızın mücadelesi var bir listeleyelim. eksiğimiz olursa affola

    güreş:

    en çok madalya kazandığımız spor dalıdır. olimpiyat kotası almış sporcularımız
    erkekler serbest 57 kg dünya ikincimiz süleyman atlı
    erkekler serbest 125 kg dünya ve olimpiyat şampiyonumuz taha akgül
    erkekler grekoromen 97 kg olimpiyat üçüncümüz cenk ildem
    erkekler grekoromen 130 kg olimpiyat ikincimiz ve dünya şampiyonumuz rıza kayaalp
    kalan kotalar için 19-22 mart’ta avrupa elemeleri, 30 nisan – 3 mayıs’ta dünya elemeleri yapılacaktır.

    basketbol:

    12 dev adam 23-28 haziran 2020’de olimpiyat elemeleri oynayacak. grubunda uruguay ve çekya var. grubunda ilk ikiye girmesi gerekiyor bir üst tura gitmek için diğer grupta ise yunanistan, çin ve kanada var. bu potadan 1. çıkması halinde olimpiyat vizesi alacak.
    potanın perileri maalesef olimpiyat şansını kaybetti.

    ekleme: 3x3 basketbolda ise erkeklerde milli takımımız olimpiyat elemeleri turnuvasına katılma hakkı elde ederken kadınlarda olimpiyat şansımızı kaybettik. erkek milli takımının maçları mart ayı içerisinde olacaktır. olimpiyat kotası elde etmesi pek mümkün görünmemektedir.

    futbol:

    sektörde olimpiyat oyunları önemsenmediğinden genç takımların katıldığı turnuvalardan kotalar verilmektedir. ne erkeklerde ne kadınlarda katılma hakkı elde edemedik.

    ozhakikitosunpasa'nın uyarısıyla ekleme: kadınlarda a milli düzeyinde yapılıyor.

    atletizm:

    erkekler 200 m’de madalya umudumuz dünya şampiyonumuz ramil guliyev.
    erkekler 400m engellide 2016 olimpiyatları bronz madalyalı, 2017 dünya ikincisi atletimiz yasmani copello
    kadınlar 5000m ve 10000m ’de kenya’dan devşirme sporcumuz yasemin can
    erkekler maratonda etiyopya asıllı mert girmalegesse, kenya asıllı polat kemboi arıkan ve kenya asıllı kaan kigen özbilen
    erkekler 20 km yürüme’de 2019 u23 avrupa ikincisi salih korkmaz
    kadınlar 20 km’de 2018 u20 dünya ikincisi ve 2019 u20 avrupa şampiyonu atletimiz meryem bekmez
    erkekler üç adım atlamada 2019 u 23 avrupa şampiyonu atletimiz necati er
    erkekler çekiç atmada 2019 universiad şampiyonu atletimiz özkan baltası
    kadınlar cirit atmada 2019 u 23 avrupa ikincimiz eda tuğsuz.
    diğer her branş için dünya sıralamasına göre 1’er kontenjan daha var belki ramil guliyev 100m’de katılabilir.

    jimnastik:

    erkekler all-around’da avrupa üçüncüsü jimnastikçimiz ferhat arıcan
    erkekler halkada tarihteki tek dünya şampiyonu jimnastikçimiz ibrahim çolak
    erkekler paralel barda dünya ve avrupa ikincisi jimnastikçimiz ahmet önder
    kadınlar all-around’da 16 yaşındaki genç jimnastikçimiz nazlı savranbaşı
    katılmayı hak eden jimnastikçilerimiz. 30 nisan-3 mayıs’ta avrupa kadınlar artistik jimnastik şampiyonası, 27-31 mayıs avrupa erkekler artistik jimnastik şampiyonası ve 21-24 avrupa ritmik jimnastik şampiyonasında olimpiyat kotaları var.

    yüzme:

    olimpiyata katılmayı garantileyen sporcularımız:
    erkekler 100 m kurbağalamada berkay ömer öğretir 59.54 yüzerek olimpiyat vizesi aldı. 21 yaşındaki genç sporcumuzdan bu olimpiyatlarda zor olsa da paris 2024’te madalya beklemekteyim.
    kadınlar 800 m ve 1500 m serbestte beril böcekler 15 yaşındaki bu kızımız avrupa gençler yüzme şampiyonasında her iki dalda da gümüş madalya kazandı. gelecek vaat eden sporcularımızdandır.
    kadınlar 200 m karışıkta viktorya zeynep güneş. ukraynadan devşirme sporcumuzdur. 2.12,40’lık derecesiyle olimpiyat vizesi aldı.
    maalesef başka sporcumuz olimpiyata katılabilecek dereceyi elde edemedi. belki b kategorisinden katılmayı başarabilen sporcularımız olabilir.
    yüzme başlığının alt kollarından su topu’nda ise milli takımımız henüz katılmayı başaramadı katılması da mümkün gözükmüyor. meraklısı için 14-26 ocak tarihleri arasında avrupa su topu şampiyonası var. milli takımımız orada mücadele verecek. şampiyon olimpiyat vizesi alacak.
    yüzme başlığının diğer alt kolları dalış ve artistik yüzmede katılan veya katılma ihtimali olan sporcumuz yok. meraklısına 30 nisanda olimpiyat elemeleri var katılan sporcumuz yok.

    karate:

    ilk defa bu sene olimpiyatlara alınan spor dalı ülkemizin dünyada söz sahibi olduğu spor dallarındandır. 6 nisan 2020 itibari ile dünya sıralamasına göre belirlenecek. karate federasyonu sıkletleri ile olimpiyat sıkletler farklı olduğundan sıkletlerindeki ilk 2 sıradakiler katılacak ilave kotalar için 8-10 mayıs’ta olimpiyat elemeleri yapılacaktır. 4 tane kota ise davetiye usulü belirlenecektir. günümüz itibari ile sporcularımızın durumu şöyledir:
    erkekler kata: ali sofuğlu 3. sırada kesin katıldı
    erkekler -67kg: eray samdan4. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı yüksek
    erkekler -75kg: erman ertemur9. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı yüksek
    erkekler +75kg: uğur aktaşşampiyon sporcumuzun katılması kesin.
    kadınlar kata: dilara eltemur 8. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı yüksek
    kadınlar -55 kg: serap arapoğlu şampiyon sporcumuzun katılması kesin
    kadınlar -61 kg: merve çoban 4. sırada kesin katıldı
    kadınlar +61 kg: meltem akyol 13. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı düşük

    neredeyse tüm sikletlerde katılım sağlama ihtimalimiz var.

    tekvando:

    madalya kazandığımız spor dallarından henüz servet tazegül’ün izinde bir erkek sporcumuz kota elde edemese de kadınlar da tüm sıkletlerde katılım sağlandı:
    kadınlar -49 kg: 2019 dünya üçüncümüz rukiye yıldırım

    düzeltme: let it rollun uyarısıyla kadınlar -57 kg: 2015-2019 dünya şampiyonumuz hatice kübra ılgın
    irem yaman ve hatice kübra ılgın federasyon sikletlerinde farklı sikletlerde olmasına rağmen olimpiyat sikletleri aynı olduğundan ikisi birden maalesef katılamıyor. irem yaman dünya sıralamasında 3. hatice kübra ılgın 5. olsa da son şampiyona da hatice kübra irem'i yendiğinden federasyon hatice kübra'yı gönderme kararı almış. keşke ikisi de katılabilseydi.

    kadınlar -67 kg: 2012 olimpiyat ikincimiz, 2016 olimpiyat üçüncümüz, 2017 dünya şampiyonumuz nur tatar
    kadınlar +67kg: 2019 dünya üçüncümüz nafia kuş.
    erkek sporcularımız için 24-25 nisan’da avrupa elemeleri var.

    okçuluk:

    henüz katılmayı garantileyen sporcumuz yok. fakat 20-26 mayıs’ta antalya’da olimpiyat elemeleri var. ayrıca 22-28 haziranda berlinde bir eleme daha var.

    judo:

    25 mayıs 2020 itibari ile dünya sıralamasına göre kotalar belirlenecektir. günümüz tarihi itibari ile kesinleşen veya katılma ihitimali olan sporcularımız:
    erkekler -60 kg: mihraç akkuş 37. sırada katılması zor görünüyor.
    erkekler -73kg: bilal çiloğlu4. sırada kesin katıldı.
    erkekler -85kg: vedat albayrak 3. sırada kesin katıldı.
    erkekler -90kg: mikail özerler 6. sırada kesin katıldı.
    kadınlar -48kg: gülkader şentürkkıta kotasından katılma ihtimali var.
    kadınlar -52 kg: irem korkmaz 32. sırada katılma ihtimali zor.
    kadınlar +78 kg: kayra sayıt 8. sırada kesin katıldı

    halter:

    30 nisan 2020 tarihi itibari ile dünya sıralamasına göre kotalar belirlenecektir. halterde erkekler için 7 kadınlar için 7 siklet olmasında rağmen ülkeler en fazla 4'ü erkek 4'ü kadın olmak üzere 8 halterci gönderebilecektir. her siklet için kontenjan 14'tür.

    badminton:

    1 ocak 2020 itibari ile dünya sıralamasına göre yapılan değerlendirmede
    sadece bayanlar tek de olimpiyat gediklimiz neslihan yiğit katılabiliyor.

    boks:

    13-23 mart’ta avrupa kıta elemeleri kota alamayan sporcular için ise 13-24 mayıs’ta dünya elemeleri var.

    atıcılık:

    erkekler 25m pistol özgür varlık
    erkekler 10m kavalı tabanca ismail keleş ve olimpiyat gediklimiz yusuf dikeç
    kalan kotalar için 23 şubat 3 mart, 6-20 mayıs ve 17-28 mayısta avrupa şampiyonaları ve avrupa olimpiyat elemeleri var.

    yelken:

    erkekler finn – 2016 olimpiyat 13. sü alican kaynar (dünya 9.su)
    çiftler 470- deniz çınarateş çınar (dünya 13.sü)
    kadınlar rsx: dilara uralp (dünya 36.sı)
    kadınlar laser: nazlı çağla dönertaşecem güzel (dünya 10.su)

    eskrim:

    18-19 nisan 2020’de avrupa elemeleri var. 2016 rio’da irem karamete olimpiyatlarda mücadele etmiş ve ilk turda elenmişti.

    bisiklet:

    yol yarışında 2 sporcu kotası elde ettik. 2016’da onur balkan ve ahmet örkenmücadele etmişti.

    kano:

    katılmamızın zor olduğu sporlardan meraklısına 15-17 mayıs 2020’de avrupa şampiyonası var. 2016’da devşirme sporcumuz lasma liepa 2 dalda yarıfinale kadar yükselmişti.

    hentbol:

    katılamadığımız spor dallarından birisi. meraklısına 17-19 nisan erkekler olimpiyat elemeleri, 20-22 mart’ta kadınlar olimpiyat elemeleri ve 10-26 ocak’ta erkeler avrupa şampiyonası var. milli takımımız katılmıyor.

    modern pentatlon:

    henüz katılmayı hak eden sporcumuz yok. 23-31 mayıs’ta dünya şampiyonası var. 2016’da kadınlarda ilke özyüksel katılmış ve 35. olmuştu.

    masa tenisi:

    henüz katılmayı hak eden sporcumuz yok. 22-26 nisan’da dünya, 8-12 nisan’da avrupa olimpiyat elemeleri var.

    kürek:

    henüz katılmayı hak eden sporcumuz yok. diğer kotalar henüz belli değil. 2016’da hüseyin kandemir ve cem yılmaz erkekler hafif sıklet çiftlerde katılmışlar ve 16. olmuşlardı.

    binicilik:

    yabancısı olduğumuz bu spor dalında kota elde eden sporcumuz bulunmamaktadır. 2016 yılında ömer karaevli katılmış 61. olmuştu.

    beyzbol, softball, hokey, golf, rugby, skateboarding, tırmanış, sörf, tenis, triatlon bize uzak şeyler zaten.

  • dün neredeyse tüm günü annemle beraber hastanede geçirdik. artık eve dönüş zamanı geldiğinde annemi hastanenin açık otoparkına çıkardım ve birlikte ağabeyimin arabayı getirmesi için beklemeye başladık. ikimiz de çok yorgunduk. tüm enerjimizin tükendiğini düşündüğümüz sırada, kar beyaz tüylü, bal rengi gözlü güzeller güzeli dişi bir sokak köpeği belirdi on metre kadar önümüzde. tam da o sırada hastaneden çıkan, kendine insan diyen bir çift, onlara hiç sokulmadığı halde, bu güzeller güzeline tekme attılar. gördüğüme inanamadım. tam ikinci tekmeyi atmaya yeltenirlerken, tüm enerjisinin bittiğini düşünen ben kendimi bunu yapan insan müsveddesine bir güzel haddini bildirirken buldum.

    hayvanların, özellikle de sokak hayvanlarının ne kadar akıllı varlıklar olduklarını gözlemleyenler iyi bilir. bu gördüğümüz güzel varlık da elbette öyleydi. hiçbir zarar vermediği halde, ona tekme atılmıştı ama o şiddet gördükten sonra dahi saldırmayı ya da havlamayı seçmeyerek bir asalet sergiliyordu adeta. üstelik benim onu savunduğumun da farkındaydı. bahsini ettiğim yaratık çift oradan uzaklaştıktan sonra hafif öne doğru eğilip, sağ elimle, sağ dizime vurarak yanıma çağırdım. koşarak yanıma geldi. usulca başını uzattı. araba gelene dek elimi üzerinden hiç çekmedim. o esnada tesadüfen kuzenim yanımıza geldi. o da hiç iğrenmeden, elini uzatıp bu tatlı kızı sevdi. gün boyu kaybettiğim tüm enerjim yerine gelmişti. onu severken, ona kötü davranan herkes adına, ondan özür diledim. tabii bana kendimi iyi hissettirdiği, annemi gülümsetebildiği için de bolca teşekkür ettim.

    sokak hayvanlarının tümünü ayırt etmeksizin çok seviyorum ve asla onlardan iğrenmiyorum. iğrendiklerime gelince, onlar yukarıda satır aralarında açıkça yazıyor zaten.

    edit: imla takıntısı

  • kardeşle bodrum'dan akyarlar'a dönerken çevirmeye yakalanırız...

    -iyi akşamlar beyefendi alkol var mı?
    -sadece 1 bira içtim memur bey
    -anlıyorum, bi kontrol edelim o zaman. üfler misiniz lütfen.

    üflenir....
    -değdi mi şimdi 1 bira için ehliyeti kaybetmeye?
    -nasıl yani?
    -limitlerin üstünde çıktı, alıcaz ehliyeti
    -ama memur bey, ben yani sadece 1 bira, nasıl ...
    -şaka şaka... sana bira diye su içirmişler, sıfır çıktı. bi daha o bara gitmeyin.
    -teşekkürler memur bey.
    -iyi akşamlar

  • - telefonla bir hamile kadın ihbarı yapılıyor. (doğum yada hastalık)

    - gecenin köründe sağlık çalışanları şifa dağıtmak için yola çıkıyorlar. 1 şoför, 1 ebe, 1 acil tıp teknisyeni.

    - pkk bunları kaçırıyor.

    olm bu yazdıklarım savaşta yapılmaz! bu kadar kalleşçe, kahpece bir eylemi tarif edecek kelime bulamıyorum. inşallah bir hata edip canlarını yakmazlar. allah yardımcıları olsun.

    birde gerçekten yardıma ihtiyacı olan hamile birinin olma ihtimalini düşünmek bile istemiyorum.