hesabın var mı? giriş yap

  • bazı kişilerin finlandiya'da yaşama şansı varken türkiye'ye döndüklerine ilişkin bir haber okuyacağım düşüncesi ile geldim.

  • battaniyenin altina girmis elde nutella en sevilen dizi beklenirken elektrigin kesilmesi, karanlikta gozyaslariyla beraber kalakalmak. saka lan saka ayi gibi sacli sakalli adamim yemisim elektrigini de dizisini de.

  • a milli takımın yeni beyni, on numarası. orta sahanın ortasında koşar. 22 nolu formayı ıslatır.

  • (bkz: az bilinen efsane duyarlar)

    edit: bu tiplere zaman zaman sjw de deniyor. türk halk diliyle "havadan nem kapan" tayfa olarak da bilinirler. yine bu tipler, linç olarak da adlandırılan av vakti yaklaşınca duyar kasarlar ve birinin ağzından çıkacak en ufak kelimeye bakarlar.

    edit2: bunlar değişik adamlar. tarihte bu oyunu geliştirenler, yani taşların elle yapıldığı zamanda yaşayan kişiler; her bir taşı sanat eseri kabul ediyor ve taş yapan ustalar oluyor. böylesi değerli bir şeyi dayanıklı malzemeden yapmak lazım ama taşların da karışmaması, net bir şekilde seçilmesi, zeminle de uyum içinde olması gerekiyor. mantıklı olarak da fildişi ve koyu renkli taş kullanmak akıllara gelmiş. bunu, buradan alıp nelere bağlıyorlar.

    edit3: bir de "neden kadın yok?" denmiş. iyi de taşların türkçe isimleri, erkek de değil: piyon, kale, fil, at, vezir. sayarsan bir tek kral var. hem bu bir savaş simülasyonu. oyunun ortaya çıktığı tarihlerde, kaç savaşta kadın var? hem vezirin birçok dildeki karşılığı da "kraliçe" olarak geçmekte.

  • sözlüğün ziraat mühendisilerinden biri olarak oturup kabaca hesapladım. kabaca diyorum çünkü şu an günümüzdeki veriler ve tahminler ile hesapladığım bu maliyet yarın iki katına dahi çıkabilir.

    gece dolar fırlamasından sonra şöyle #129408707 bir entry girmiştim. orada da bahsettiğim gibi gübrelerin fiyatlarında tonda 5 kat ve daha fazlasına kadar zam gerçekleşti bir yıl içerisinde. ilaç ve gübre bayileri silahlı güvenlik tutmayı düşünmeye filan başladı çünkü iki torba üre gübresi 1000 lirayı aştı. günümüzdeki maliyetler önümüzdeki buğday hasadının maliyetlerini verdiği için günümüz dolar kurunu bir dahaki hasada kadar daha az göreceğiz.

    ekmek maliyet hesaplamamıza gelirsek, önce bir kg buğday üretim maliyetini hesaplayalım. bazı kaynakları en son vereceğim, bazıları da sektörde olduğum için bildiğim maliyetler, onları direkt yazacağım:

    -tohum: 105 tl
    -gübre, yaprak gübreleri: 592.5 tl
    -zirai ilaç:52.5 tl
    -mazot: 50 tl
    -icar kirası: 280 tl
    -hasat ve nakliye: 60 tl
    -genel gider ve amortisman %5: 57 tl
    -finansman gideri %5.25
    -1 daa(dönüm) buğdayın toplam maliyeti: 1.256,85 tl
    -ortalama buğday verimi kg/daa: 296
    1 kg buğday üretim maliyeti: 4.25 tl

    buraya kadar bu derece ayrıntılı bilgi verebiliyorum zira işin içindeyim. lakin sonrası daha tahmini olacak.

    günümüzde 50 kg bir çuval unun maliyeti yaklaşık 151 tl satışı 180 tl.
    2022 yılı tahmini çuval un satış fiyatı 257 tl. içinde buğday üretim maliyeti ve değirmen çalıştırma işcilik, amortisman dahil.

    bir çuval un ile çıkan ortalama ekmek adedi 290.

    bugün sadece bir ekmek için gerekli olan unun maliyeti 0.62 tl.
    2022 yılı bir ekmek için gerekli un maliyeti 0.88 tl

    buna istinaden günümüze oranla 2022 enerji maliyetlerinin en az %40, işcilik maliyetlerinin(asgari ücret tahmini zammıyla oynayabilir) %30 oranında artması bekleniyor.
    ekstradan maya, su, tuz gibi hammadde maliyetlerinde de en az %30'luk artış tahmin ediliyor.

    yani kısaca günümüzde 2 tl olan istanbul ekmek fiyatının 2022 yılında şu anki tahminlerimize göre sadece ürün hammadde maliyetlerini dahil ettiğimizde en az 3.64 tl olması, tüm maliyetler dahil edildiğinde en az 4 lira olması bekleniyor.

    bu sadece ekmek. buğday diğer temel gıda maddelerimiz olan makarnanın, simitin de hammaddesi. özellikle makarnalık buğdayda maliyet artışlarının yanında tarım bakanlığının korkunç politikaları yüzünden dehşet bir artış söz konusu. fakat bu başka bir entry konusu.
    ne diyeyim, tüm simülasyon oyuncularına kolaylıklar dilerim.

    edit: entryi yazalı henüz iki ay oldu. yukarıda yazdığım 1000 lira gübrenin fiyatı 1500 oldu. dolardan da hızlı artıyor mübarek.

    kaynaklar:
    -öncelikle kendi bilgilerim :)
    -gaziantep ticaret borsası
    -ekmek yapım maliyetleri hakkında bilgi almak için tıkladığım bir kaç haber tık tık
    -itb bitkisel üretim raporu tık

  • en önemli sebebi rock müziğin 90’lar ve 2000’li yılların ortalarındaki popülaritesini kaybetmesi. müzik pazarındaki en önemli rakibi olan pop müzik zaten adı üstünde her zaman popülerdi ama artık başka bir müzik tarzı da popülerleşti. yeni nesil ağırlıklı olarak rap dinliyor. bu durum da rock müziğin tüketimini azalttı. kârlılık düştüğü için rock albümleri yapımcıların tercih ettiği albümler değil.

    türk rock’ı 2010’a kadar çok kaliteli albümler çıkardı aslında. mor ve ötesi’nin gül kendine, pentagram’ın bir, duman’ın belki alışman lazım, dorian’ın yeniden hayata adlı albümleri gibi... o dönemler çok sayıda iyi grup vardı ve düzenli olarak içerik üretiyorlardı. şimdi bu grupların bir kısmı dağıldı, bir kısmı müziklerini arabesk ve pop gibi türlere kaydırdı, bazıları kendini tekrara düştü. şu an çıkan albümler deli gömleği grubunun demo albümü olan soytarı’dan iyi değiller ki deli gömleği grubunu çoğu insan bilmez bile. durum o kadar acınası kısacası. ne yazık ki kaliteli içerik üretmedikleri sürece de bu gidiş devam edecek.

  • tutmayacak telefon. bi kere bunun arkadaş ortamı var, sevgilisi var, ailesi var var oğlu var.

    -ooo yeni telefon yapmışız
    +aldık bişe ya
    -ne abi onun markası
    +telefon işte ya aldım öyle
    -markası ne markası
    +işlemcisi iyi diyolardı aldık ya
    -markası ne olum bunun
    +vestel :(

    bak oldu mu? olmadı.

  • aferin aferin, yine her halta yapıştırın kezbanlık yaftasını. sonra düğün gününde böyle tepki veren adamlar üç ay sonra kahvaltıya gelen çay yeterince demli değil diye eşlerinin başından aşağı kaynar çaydanlık devirince de "kezbandı ama yaa" dersiniz.

    verilen tepkiyi normal karşılayan kişilerin acilen bir "öfke kontrolü" sebepli uzmana görünmeleri tüm milletin hayrına olacaktır.

    (verilen demli çay örneği ve daha nicesi bu topraklarda gerçekten yaşanmıştır.)

    http://kadininstatusu.aile.gov.tr/…apor_mizan_1.pdf

    az biraz vakit ayırıp şu raporu okuyun, kadınlar ne boş bahanelerle ve bazen sırf adamın canı öyle istiyor diye şiddet görüyor, gerçeklerle yüzleşin. ondan sonra yine özelden "kezban" diye taciz edersiniz.