• her uretim hattinda, projede, vs. darbogaz* yaratan en az bir proses vardir. bir prosesin darbogaz olmasini su sekilde tespit edebiliriz: diyelim tam kapasite calisarak butun isleri en az 50 dakikada tamamlayabilecegimizi bulduk. eger herhangi bir dis etken darbogaz surecin/makinenin 5 dakika gecikmesine/durmasina neden olursa, butun islerin tamamlanma zamani otomatik olarak en az 55 dakikaya cikar. dolayisiyla cizelgeleme* temel olarak bu darbogaz makine uzerinden yapilir. project scheduling'de bu darbogaz yaratan surecler bir dizi halinde olurlar, onlara da critical path denir.

    darbogaz icin tek boyutlu bir ornek verelim: diyelim 4 kisilik bir aile yemege cikacak. ailenin evden cikabilme zamani, en yavas hazirlanan kisinin toplam hazirlanma suresine esittir. diger 3 kisi, bu kisinin hazirlanma suresini gecmedikleri surece istedikleri kadar oyalanabilirler, ancak en yavas kisinin hazirlanmasinin ekstra gecikmemesini saglamak elzemdir.
  • bilgisayar terminolojisinde de yerini almis olan kelime. cpu'ların ekran kartına göre zayıf kalarak, kartın performansını baltalaması durumunda kullanılır.
  • bilgisayar terminolojisinde sistemin en yavaş parçasının diğer hızlı parçaları da yavaşlatarak tüm sistemin kabiliyetini sınırlamasına verilen durum. yeni bir ekran kartını eski bir cpu'ya sahip bir sisteme taktığınızda ekran kartından verim alamamanızın sebei cpu'nun bottleneck yapması ve gpu'yu yavaşlatmasıdır. daha nadir görülse de uyumsuz ve eski teknoloji ramler de cpu'yu yavaşlatabilir, bunun arkasından cpu da gpu'yu yavaşlatır. gpu'nun yavaş kaldığı durumlarda cpu bottleneck yaşar ancak bu durum normal bilgisayar uygulamalarında değil oyunlarda ve görsel işlemenin gerektiği uygulamalarda (photoshop gibi) görülebilir. bottleneck yapan parçanın saptanması için direkt bir program yoktur ancak open hardware monitor benzeri programlar ile teknik detaylara hakim bir kişi durumu anlayabilir.

    genel olarak oyunlarda cpu bottleneck yaşadığınızı en çok ortalıkta fiziksel ögeler bulunurken, etrafta çok fazla npc varken bilgisayarın frame atlamaya başlaması gösterir. frame rate'de yaşanan ani düşüşler gpu'dan değil cpu'dan kaynaklı olur. gpu'dan kaynaklı frame rate düşüşleri daha daimidir, yani oyunu sürekli bir slow motion edasında oynarsınız ancak ani takılmaların sorumlusu cpu'dur.
  • (bkz: sise boynu)
  • cumle icinde kullanırsak:
    that turkish economy is in a bottleneck, is undeniable.
  • (bkz: ayağını yorganına göre uzatmak)

    "x donanımının y donanımını yavaşlatması olayı"ndan ziyade "bir sistemi 100% verimlilikle/kapasitede kullanamama olayı" şeklinde bakıyorum ben buna.

    günümüzde genellikle cpu-gpu ilişkisi üzerinden değerlendiriliyor ancak diğer parçalar da bottleneck için etken olabiliyor. bir örnekte cpu yavaş kalır ve gpu'ya ayak uyduramaz, diğerinde ise tam tersi. başka bir örnekte memory yetersiz kalır ya da psu yükü kaldıramaz. bütün bunlar aşıldığında ise çalıştırılacak uygulama/oyun sistem kaynaklarının 100%'ünü kullanacak iş yapmaz bu sefer de o bottleneck'e sebep olur vs vs. kısacası, kaçınılmazdır. önemli olan dengeyi bulabilmektir ve bu denge de kullanıcının bilgisayardan beklentisine bağlıdır.

    internette her ne zaman "bende bu gpu var ve şu cpu'yu almak istiyorum, bottleneck olur mu?" şeklinde ayrıntı içermeyen bir soruya "ooo, sen o kartı o cpu ile kullanırsan 100% bottleneck olur dostum" tarzında cevap veren bir ifade görsem, kendime "kime göre neye göre?" diye sormadan edemiyorum. sonuçta bu, kullanıcının sistemi nasıl kullandığına ve hangi şartlar altında çalıştırdığına bağlı. örnek olarak, x oyununu oynarken, 1440p@60hz'te, işlemci yüzünden 75fps yerine 50fps almak bir adet cpu-gpu bottleneck'idir. ancak, kullanıcı normalde 1080p kullanıyor ve aynı sistem 1080p@60hz'te 100fps veriyorsa, bence, cpu-gpu bottleneck'inden söz etmek gereksizdir. bundan olsa olsa monitor bottleneck olur.

    durum böyle olunca da, tüm sistemin spesifikasyonunu isteyen ancak çözünürlüğü, refresh rate'i ve çalıştırılacak uygulamayı/oyunu değerlendirmeyen bottleneck calculator'ların varlığı enteresandır ve verdikleri sonuç bence önemsizdir.

    sistemi yenilemeyi düşündüğüm şu günlerde, parçaları belirlemek için izlemeyi planladığım adımlar:
    1- oynanılacak en ağır oyunun saptanması (örneğin, cyberpunk 2077@ultra (oha))
    2- oyunun oynanılacağı çözünürük, refresh rate ve dolayısıyla beklenen fps'in belirlenmesi (1440p@60hz = 60fps, hadi 10fps de benden* = 70fps)
    3- belirlenen fps'i alabilecek cpu-gpu kombinasyonunu bulmak (bu kısım genelde benchmark'lara bakmaktan ibaret. ram ve psu'dan hiç bahsetmiyorum sonuçta bilgisayarın en ucuz parçaları)

    not: bu entry'de anlatılanlar tamamen kendi düşüncelerimdir. buradan "bilgisayar böyle toplanır" anlamı çıkarılmamalıdır.
  • k2 dağında en çok ölümlerin yaşandığı kısım. zirveye en yakın ve en zorlu kısım
  • bir blues gitar tekniği. klavyeye sert bir cisim (genelde bottleneck yüzüğü) kullanarak basmaktır.
  • ilgili siteye baktığımda rtx 2060 ile ryzen 3600'ün darboğaz %16 yaptığını söylüyor ve "%10 üzeri darboğaz kabul edilmektedir" diyor, youtubedan araştırdığımda çok verimli olduğunu görüyorum : ryzen 5 3600 + rtx 2060

    anladığım kadarıyla işlemcinin yetersiz olması değil, işlemcinin yüksek olması da darboğaza yol açıyor yani satın aldığımız parçaların birbirini beklemeden işlemleri eş zamanlı bitirmesi lazım ( yanlışım varsa affola. )

    ben ne yaptım;
    ryzen 2600 almak yerine 3600 aldım ve ileride ekran kartımı yükseltirim diye düşündüm, henüz bilgisayar gelmedi umarım yanılmıyorumdur.
  • bir mekanizmanın veya sistemin bir sebepten dolayı kapasitesini*** kullanamaması durumu, bu duruma sebep olan parça-durum ve bu duruma genel manada verilen isim. türkçe darboğaz.

    örnek:
    bazı bilgisayar sistemlerinde bir bileşen bottleneck yapar. mesela çok über bir sistemde 2gb ram bulunduruyorsanız bu yapacağınız işlem boyut ve sayısını etkileyerek normalde alacağınız performansı alamamanıza sebep olur. eski bilgisayarınıza kıytırık bi ram takınca uçması bu sebeptendir. misal.

    ekonomik kriz bir bottlenecktir. burda kasıt maddi yoksunluk değil. aynı varlıkla kuracağınız bir firma veya çalışacağınız bir proje ekonomik kriz yokluğunda çok daha hızlı ve pürüzsüz ilerler.
hesabın var mı? giriş yap