• anne olup isini gucunu birakmamis, yine de kariyerine devam etmis anne cesididir. bu kitle, her ne kadar cocuguna yeteri kadar vakit ayiramiyor gibi yargilarla muhattap olsa da her zaman istisnalar vardir.
  • çalışan annelerin çocukları, çalışan annelerin kendilerinden daha önemli sanki. bu annelerin vesile olduğu bu çocukların başlarında sürekli olarak onu yapma bunu yapmacı bir anneleri yoktur, ama ne zamana kadar anne işten dönene kadar. bu çocuklar için daha o zamandan annenin işte olduğu ve olmadığı şeklinde ikiye ayrılır zaman. bir de kollamacı komşular olmadığında herşey hakkaten güzel gibidir ama saat annenin gelme saatini gösterdi diyelim ortalık bir nebze toplandı arkadaşlar evlerine kışkışlandı kırılan tabaklar bardaklar kamufle edildi saat oldu 6, 7 anne hala gelmedi... kemalettin tuğcu okumuş da bir çocuksun naapcaksın önce dudaklarda bir gerginlik huşu bulacak sonra o gerginlik çözülüp denizde dalga misali kıpraşıcak sonra gözler sulanacak kapıya dikilecek anahtar sesi beklenicek... kapı açıldığında gözler silinip burun çekildikten sonra anne bana ne aldıan?! fırk! fırk!
  • çoğu olgularda görülmüştür ki, sabah erken kalkıp çocuğuna ballı süt hazırlamayan, "daha temiz bir kazağın yok muydu giyecek?" demeyen, "sınavdan kaç almışsın?ya burcu?" * demeyi aklına getirmeyen, sürekli ders çalışma konusunda baskı yapmayan, akşamdan çocuğun okul çantasını hazırlamayan kişidir. çocuğun ayakları üzerinde durmasını sağlayıp, yaptığı ve yapmadığı herşeyin sadece kendisini etkileyeceğini öğretir. iyi ki vardır.
  • herşeyi herkesten önce yapan olursun çalışan bir annenin evladı olduğunda, dün yumurta kırdım been, olm ben artık tek başıma yıkanıyorum nbeer! herkesin annesi balkondan ayşeee! fatmaa! diye bağırırken siz eve en geç giden olursunuz yasak şeyleri anne nereye saklarsa saklasın bulur ve hepsini kontrolsüzce yiyebilirsiniz(bayramlarda şeker, misafirlerin getirdiği çukulatalar.. vs) bir de anneniz eve geldiğinde suçluluk filan hisetiğinden hiç eli boş gelmez nerdeyse hep elinde bi torba olur bu alışkanlık büyüyünce de geçmez kapı çaldığında kilit tıkırdadığında hep bi "anne bana getirdian?" modunda olunur.
    (bkz: annemi özledim)
  • bir sürü iş güç arasında evdeki sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirmeye çalışan anne modelidir ki, kendini yaşamındaki her şeye fazlasıyla adamıştır. yarım yamalak yapmaz hiçbir şeyi. aile yaşamında güçler dengesinin rayına oturmasını, ekonomik rahatlığı sağlar. kesinlikle farkında olmadan çok iyi eğitim verir, eğitimin ta kendisidir zaten.
  • cocugu ilkokula baslarken ilk gününde yaninda bulunamayabilen anne'dir.*
  • hem anne, hem eş, hem üretken birey, hem herşey olan; kendi ayakları üstünde durmayı bilen ve çocuğuna da kendi ayakları üstünde durmayı öğreten anne çeşididir.

    çocukken kızsanız da büyüyünce anlarsınız çalışan annenin kıymetini. çocukluğunuzda size yapması zor gelen ama birkaç yılda kıvırdığınız, yapmanızı istediği için annenize kızdığınız pekçok şeyi büyüdüğünüzdeki etrafınızdaki eşşek kadar olmuş pekçok yetişkinin yapmaktan aciz olduğunu görür geriye bakıp sessizce teşekkür edersiniz annenize.

    çalışan anne çocuğu olmanın ilk belirtisi anahtar sahibi olmaktır. ilkokulda etrafınızdaki arkadaşlarınızın yarısından çoğu anahtar denen aletten habersiz olduğu halde sizin bir anahtarınız vardır. ufaksınızdır ama, bazen kaybedersiniz anahtarınızı. her bir anahtar kaybı bir başka maceradır. birinde apartman merdiveninde beklersiniz annenizi *, bazen -varsa eğer- komşuya gidersiniz. komşuya gitmek ayrı bir işkencedir. her gidişte salak gibi hissedersiniz, kapıda kaldığınızı söylersiniz çünkü. anneniz gelene kadar da tedirgin oturursunuz misafirlikte, üzerinizde önlük, iğreti bir sehpada ödev yaparsınız.

    en sonunda anahtar boyuna asılır iple *, kaybetmezsiniz artık.

    arkadaşlarınız eve gittiklerinde anneleri kapıyı açarlar, yemeklerini yedirirler. oysa siz tek başınıza aslanlar gibi eve gider kapıyı açar, yemeğinizi kendiniz hazırlar *hatta bit kadarken bulaşığınızı yıkarsınız.

    kimse "size hadi ödev yap evladım biraz da" demez. bilirsiniz ki o ödevin yapılması gerekir. bitirirsiniz yapabildiğiniz kadarı ile anneniz gelene kadar. gelince kontrol eder çünkü.

    kapıyı kim o demeden açmamayı, yabancılarla konuşmamayı öğrenirsiniz. ocağı kapamayı, fazla ışıkları söndürmeyi, soba yakmayı, sular kesilince muslukları kontrol etmeyi öğrenirsiniz. ayrıca yatak ve koltukların altında öcü olmadığını, karanlıkta yaratıklar yaşamadığını, yanlız kalan çocuklara salakça birşey yapıp kendilerini yaralamadıkça hiç birşey olmayacağını öğrenirsiniz. batıl inançlarınız yok olur.

    sonuçta yetişkinliğe geldiğinizde yanlızlıktan korkmaz, kendi başınızın çaresine her yerde bakabilir, kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmenin keyfini yaşarsınız.

    çalışan anne çocuğu olmanın çocukken yüklediği sorumluluklar dışında bir de eğlenceli tarafı vardır elbet.

    annenizin geliş saati bellidir. eve geldiniz yemek yediniz ödevleri bitirdiniz, sonra evin patronu sizsinizdir. evde istediğiniz yeri kurcalar, sizden gizlenmiş her tür neşriyatı * * * bulur, erken bir aydınlanma yaşayabilirsiniz. *

    eve arkadaşlarınızı doldurur, sesini kısmak zorunda kalmadan müzik dinler, her konuda konuşup parti verebilirsiniz. topuklu ayakkabıyla nasıl yürünür öğrenir *, ilk makyaj deneyimlerinizi yaşarsınız. anneniz anlar, anlamazdan gelir. *

    telefonun olmadığı dönemde evden sıvışıp ** anneniz gelmeden önce evde yaydığınız ödevlerinizin başına dönebilirsiniz.

    sonuçta bu aktiviteler sizi kurcaladığınız her şeyi tam yerine koyma, arkanızda iz bırakmama, parti sonrası tüm delilleri toplama vb ileride yetişkinler arasında da gereksinim duyacağınız pek çok özellik kazandırır. aydınlanma miktarı okuduğunuz neşriyatın miktarı ve içeriğine göre kişiden kişiye değişebilir elbet.
  • çalişmamaya başladigi zaman kafayi yiyen anne.. hele bi de 30 yil sonra ilk kez calişmamaya başladiginda kendini temizlige verdiyse kafayi yedirten anne..
    (bkz: anneler calişin)
  • cocugun anneanneye anne deme sebebidir.
  • çalışırken 'ah bi kez olsun şu kapıyı anahtarla açmasam' dedirten,emekli olduktan sonra da 'ah anahtarım,nasıl özledim seniiiii' şeklinde anahtarı okşayıp kapı ziline kin tutmaya yol açan anne modeli
hesabın var mı? giriş yap