• hacıbekirde icmesine doyum olmayan bilim kurgusal isimiyle
    robotik gulu gulu alemlerinde asan giden tatli icecek.
  • haluk hoca*'nın istanbulda yaşama sanatı kitabında,
    "istanbul bey ve hanımefendilerinin yazı beklemelerinin sebeplerinden biri de kurban bayramı'ndan eylül ayı başlarına kadar hacı bekir tarafından satılan demirhindi şerbetidir. demirhindi temr-i hindi kelimesinden gelmekte olup zamanla değişerek demirhindi olmuştur. mayhoş tadı ve lezzetiyle asırlardan beri çok sevilmesinin yanısıra osmanlı sarayı'nın da belli başlı içeceği olmuştur.
    günümüzde italya ve fransa'da tamarindo adıyla revaçta olan bir şerbettir. halen bazı seyyar şerbetçilerde de nadiren satıldığı görülmekte ise de daha çok ithal yolla temin edilen bu şerbetin en âlâsı iki yüzyıldan bu yana bizzat ustalığını yapan hacıbekir'de bulunmaktadır."
    ifadeleriyle anılan ve anlatılan leziz şerbet.
    içenlere ve içeceklere afiyet olsun.
  • bu zamana kadar tadına nasıl olup da bakmamışım, diye hayıflandığım nefis içecek.

    ayran, demirhindi, limonata, kefir, salep, hoşaf suyu, şalgam, turşu suyu, meyan şerbeti, komposto suyu... ne çok tat kaybolmaya yüz tutmuş. hep şu gazlı içeceklerden.
  • istanbul'da nerede buluruz diyenler için (bkz: ağa kapısı)
  • yazın sıcağında sirkeci'deki ali muhiddin hacı bekir'den taze taze ve serin serin içmenin yerini alamayacak olsa da evde yapılanı da kifâf-ı nefs için güzel giden buruk ve mayhoş şerbet.

    tarifine gelirsek, evvelden taze demirhindi alıp yaptığım şerbeti çok başarılı bulmadığım için aktarlarda satılan preslenmiş yarım kiloluk demirhindiler tercih sebebi. 10-12 bardak ölçü için 250 gr. demirhindiyi 3 lt su, 20-25 bardak için 500 gr. demirhindiyi 6 lt su içine koyuyor ve 12 saat kadar bekletiyoruz. bu sayede demirhindiler yumuşuyor ve eriyor.

    yeterince eridikten sonra karışıma bir-iki çubuk tarçın, üç-beş adet kök zencefil, beş-on adet yenibahar çekirdeği (ya da bir çay kaşığı toz yenibahar), üç-beş adet havlıcan, renk vermesi için bir tutam mekke gülü (hibisküs), bir tutam ıhlamur, bir tutam çörek otu katıyoruz. tariflerde isteğe göre rezene, anason, kakule ve muskat da eklenebiliyor. bir saat kadar kaynattıktan sonra içine iki-üç su bardağı toz şeker ya da bal katıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. daha sonra ince tel süzgeçten ya da tülbentten süzüp buzdolabında iyice soğutup afiyetle içiyoruz.
  • en lezizi ali muhiddin haci bekir de sunulan kanimca enfes icecek.
  • oldukça lezzetli içecek.
    gerçekte 40 çeşit malzemeyle 8 saatte hazırlanabilen bir çeşidi bulunuyor. öyle bir tarif ki bu, malzemeleri ararken bir simyacı romanı daha yazılır.
  • ali muhiddin hacı bekirin 35 senedir italya'dan ithal ettiğini öğrendiğim şerbet.
  • üzüm suyu ve pekmez tarzı tatlı sayılabilecek bir içecek.
hesabın var mı? giriş yap