• adının hakkını bir yönden de olsa veren tırıvırı bir sözde edebiyat dergisi. aylarca üst üste aynı isimlerin şiirlerini, yazılarını, röportajlarını yayımlayıp ''dergâh'' adının hakkını veriyorlar. yazar cemaati belli, başka giriş çıkış da yok. buraya ayıptır söylemesi dünyanın en iyi şiirlerinden birkaç tanesini göndermiştim bir iki sene önce ama yayımlanmamıştı tabii.* gönderdikten sonra ''yayımlanır mı acaba'' diye 3 sayısını almak gafletinde bulunmuştum. gördüm ki hep aynı kişilerin yazdıkları yayımlanıyor. suların başının tutulduğunu anlayıp tırıvırı şiirlerimi rafa kaldırdım*

    sorun benim yazdığım saçmalıkları yayımlamamaları değil, sürekli aynı kişilerin yazdıklarını yayımlamaları. böyle edebiyat dergiciliği olmaz. çok param olsa da ''tekke'' diye aylık bir dergi kurup çer çöp ne gönderildiyse yayımlasam keşke. sloganım da hazır:

    ''tekkeyi bekleyen çorbayı içer, eved.''

    öyle işte.

    edit: sdfghjgfdsdfg debeye girmişim lan sdfgfdsa sol frame'de ''dergah'' başlığını görünce ''acaba modern zaman mevlanası isnetus hazretleri gene bizi aydınlatacak ne yazdı^^'' diyerek başlığa tıklayıp umduğunu bulamayan -ancak daha iyisini bulan*- arkadaşlardan özür dilerim.*
  • aynı anda efendi ve cool bir tasarıma sahip olmayı başaran dergi. islami yüzü baskın olmakla birlikte sağdan ve soldan şairlerin şiirlerini yayınlar, ki hangi kanatta olursanız olun ciddiye alınası bir dergiydi-dergidir. yalnız son sayısındaki şiirlerle sınıfta kalmıştır.
  • ahmet haşim derginin adının haşhaş olmasını istiyormuş! baudelaire'in "yapay cennetler" ve dahi quincey'nin "bir opyomanın hatıraları"ndan ilham alaraktan. ancak efrad yahya kemal'in "ithaf" baslikli siirinden gelen "dergah"ı tercih etmiş.

    dergah'ın haşhaş adıyla ve bugünkü dergah'la aynı çizgide yaşamaya devam ettiğini düşünsenize... haşhaş yayınları tanpınar'ın, nurettin topçu'nun, mustafa kutlu'nun bütün eserlerini iftiharla sunacaktı mesela. çok şakacı!
  • tasavvuf edebiyatında meyhane olarak adlandırılan yer
  • "kültürel islamcı" çizgiye yakın edebiyat dergisi. uzun yıllardır çizgisini ve kalitesini bozmadan yayına devam etme başarısı göstermekte. ismet özel'in de sık sık şiirlerini yayınlattığı dergi, islami kanattan pek çok yetenekli şairi de edebiyata kazandırdı. (bkz: süleyman çobanoğlu) daha çok nurettin topçu çizgisini takip ettiklerini söyleyebiliriz. feyz alınabilecek, faydalı bir dergidir.
  • islam alimlerinin büyükleri tarafından talebelere, tasavvuf yani islam ahlakı ve diğer dini ilimlerin ve zamanın fen ilimlerinin okutulduğu yer..
    (bkz: tekke)
  • sürekli aynı kişilerin yazılarını yayımlayıp yeni isimlere yer açmayan edebiyat dergisi. zaten o kişiler de bayıyor bir yerden sonra. takip etmeyi bıraktım. mustafa kutlu okumayı bıraktığım gibi.
  • okunmaz bir hale gelen dergi, kimilerine göre fanzin. özellikle şiirler çok kötü.
  • son sayısında mustafa uzun diye bir muhtermin hiçbir anlam ifade etmeyen sözde anma yazısına yer vermiş fanzin. ahbab çavuş ilişkisine devam. aynen. aynı sayı da yine faslı bir üstadın sözde içsel tartışmasının çevirisi de var. "bakın bende çeviri yazıları da var. çok entelim." ikisini de uzun uzun tahlil ederdim de sözlük para vermiyor.
hesabın var mı? giriş yap